fbpx

Trumpovi se tři dny před volbami utrhl hlavní epidemiolog. Začal moc mluvit 1 fotografie
Těžko říct, co se obhájci Bílého domu při tiskovkách s hlavním epidemiologem Anthonym Faucim honí hlavou...

Anthony Fauci vede v Trumpově administrativě boj proti nemoci covid-19. Tři dny před volbami dal rozhovor, ve kterém Trumpa zrovna nechválil. Zato jeho protikandidáta pochválil za zodpovědnost

Zveřejněno: 3. 11. 2020

Právě dnes, tedy ve středu 3. listopadu, se konají americké prezidentské volby. Ještě pár dní před těmito klíčovými volbami se Donald Trump stal terčem kritiky svého dvorního epidemiologa, podle nějž Trump nebere nemoc covid-19 příliš vážně. To obhájci prezidentského křesla jistě dvakrát nepomohlo. Zároveň to ukazuje, že v americké exekutivě může expert zůstat expertem, i když to vládci Bílého domu zrovna nevoní. To v Česku se odborníci, kteří by měli radit vládě, řídí podle politiků, kteří se zase řídí podle nálad společnosti. Zvlášť před volbami.

Anthony Fauci, americký odborník na veřejné zdraví seniorů a hlavní poradce v boji proti nemoci covid-19 americké administrativy, předpovídá na zimní období Američanům nepříliš optimistické vyhlídky. Hovoří o 100 000 nových případů koronaviru denně a rostoucím počtu obětí. Fauci ještě v sobotu 31. října, tedy tři dny před volbami, v rozhovoru pro Washington Post rozhněval Bílý dům, kde stále ještě panuje Donald Trump. Fauci totiž prohlásil, že zemi čeká "hodně bolesti".

Kampaň versus zodpovědnost

V USA bylo do konce října zaznamenáno více než 9,1 milionu případů koronaviru a zemřelo více než 230 000 lidí. V pátek Spojené státy vytvořily smutný světový rekord v případech za jediný den, kdy se v zemi nově objevilo 100 tisíc nakažených (to je na počet obyvatel ovšem stále násobně méně, než během říjnových "nejlepších dnů" hlásilo Česko). Počty případů rostou i v několika státech, které mohou být ve volebním prezidentském klání klíčové. Donald Trump, který si nákazou nedávno sám prošel, už několik týdnů pokračoval v kampani za znovuzvolení, pořádal shromáždění, na nichž účastníci kašlali na nošení roušek a udržování odstupů.

Mluvčí Bílého domu pak vysvětloval, že Trump vždy staví na první místo blaho amerického lidu, a dodal, že doktor Fauci začal tři dny před volbami hrát nepřijatelné politické hry.

Trumpův vyzyvatel Joe Biden, který vede ve většině předvolebních průzkumů, naopak pořádá méně mítinků a dodržuje doporučení, která mají vést k omezení šíření viru. Trump obvinil Bidena, že se schovává, a za nošení roušek se mu vyloženě vysmívá. Biden kontroval upozorněním na to, že se prostě chová zodpovědně.

Epidemiolog Fauci, který by měl být alespoň z českého pohledu loajální Trumpově administrativě, v rozhovoru pro Washington Post řekl, že Biden bere situaci z hlediska veřejného zdraví vážně a Trump na ni podle něj pohlíží z ekonomické perspektivy. Judd Deere, současný mluvčí Bílého domu, deníku Washington Post pak vysvětloval, že Trump vždy staví na první místo blaho amerického lidu, a dodal, že doktor Fauci začal tři dny před volbami hrát nepřijatelné politické hry.

Trumpův člověk?

Fauci se ve skutečnosti s Trumpem často názorově střetával a nedávno si stěžoval na to, že jeho komentáře byly v prezidentské kampani použity mimo kontext. Administrativa Bílého domu se snaží Fauciho varování zlehčovat a odvádět pozornost jiným směrem. 

Devětasedmdesátiletý Fauci je ředitelem Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) již od roku 1984 a ve funkci zažil šest prezidentů. U veřejnosti je nesmírně oblíbený a do značné míry považovaný za nepostradatelného. Mluvčí Deere také uvedl, že jako člen pracovní skupiny má doktor Fauci povinnost vyjádřit znepokojení nebo usilovat o změnu strategie, což neudělal. Místo toho se rozhodl kritizovat prezidenta v médiích a dát najevo své politické sklony chválením prezidentova oponenta. Fauci se přitom nehlásí ani k jedné z politických stran.

Faucimu v expertní skupině pro boj s koronavirem vadí kontroverzní neuroradiolog Scott Atlas ze Stanfordu, jenž upřednostňuje ukončení restrikcí. Fauci jej považuje za chytrého člověka, který se ovšem vyjadřuje k věcem, které jsou mimo jeho znalosti a kompetence. Scott Atlas na Twitteru nedávno propagoval svůj rozhovor pro Russia Today, za což se později omluvil s tím, že netušil, že jde o ruské propagandistické médium, které je v USA registrováno jako "zahraniční agent". Poté onen "propagační tweet" raději smazal.

Související…

Koho byste volili? Jak se liší přístup Trumpa a Bidena ke koronaviru
Jan Handl

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...