fbpx

Britové, kteří pracují na home office, chtějí mít zákonné právo na odpojení 1 fotografie
Práce z domova pomohla udržet lidi v bezpečí, ale také ztížila oddělení pracovních, domácích a rodinných závazků (zdroj: Shutterstock)

Britské pracovní zákony by měly být doplněny o nové paragrafy, které zohledňují situaci při práci z domova. Odbory tvrdí, že je třeba legislativu novelizovat, aby lidé i na home officu mohli prostě vypnout, a chránit tak své duševní zdraví

Zveřejněno: 26. 4. 2021

Britští ministři jsou vyzýváni, aby řešili „temnou stránku“ práce na dálku tím, že zaměstnancům poskytnou zákonné právo se někdy taky odpojit. Po roce nekončící práce z domova bude britský odborový svaz Prospect, který zastupuje specialisty, jako jsou vědci, inženýři a technici, požadovat, aby firmy byly ze zákona povinny dohodnout se zaměstnanci pravidla, kdy nechtějí být pracovně kontaktováni. Podle průzkumu agentury Opinium by dvě třetiny těch, kteří v současné době pracují na dálku, tuto změnu podporovaly a uvítaly by pomoc, pokud by se s oddělováním osobního a pracovního života kvůli zaměstnavateli potýkaly.

Angus Wheeler-Rowe pracuje v telekomunikačním průmyslu. Potvrzuje, že práce z domova pomohla udržet lidi v bezpečí, ale také ztížila oddělení pracovních, domácích a rodinných závazků.

Stanovení pravidel ohledně hranic vzdálené práce by mohlo lidem pomoci vypnout a dobít energii.

„Když se váš osobní prostor stane vaší kanceláří, roste tlak na delší dobu trávenou prací a požadavky na nepřiměřeně rychlé reakce v pracovních záležitostech. Stanovení pravidel ohledně hranic vzdálené práce by mohlo lidem pomoci vypnout a dobít energii, zvláště pokud v budoucnu budeme trávit mnohem více času prací z domova. Posílení rozdílu mezi prací a domovem zvýší motivaci a produktivitu práce, což musí být pro šéfy i zaměstnance přínosem,“ shrnul představy zaměstnanců Wheeler-Rowe.

Delší pracovní týden z domu

Volební průzkum v Británii potvrdil širokou podporu tohoto pracovně-právního požadavku i u voličů napříč stranami, přičemž „právo na odpojení“ podporuje 65 % příznivců labouristů a 53 % voličů konzervativců. Podpora byla vyšší u zaměstnanců, kteří pracují z domova, 66 % z nich bylo pro ve srovnání s 59 % u všech zaměstnanců.

Asi 35 % respondentů, kteří pracují z domova, rovněž uvedlo, že se jejich duševní zdraví související s prací během pandemie zhoršilo. Celých 30 % prý pracuje více přesčas než dřív, 18 % lidí uvádí, že takto z domu pracuje nejméně o čtyři neplacené hodiny týdně víc než dřív.

V Irsku už to funguje

V dubnu letošního roku zavedlo „právo odpojit se“ Irsko a umožnilo zaměstnancům, aby nemuseli běžně pracovat mimo svou pracovní dobu. Irský místopředseda vlády a ministr obchodu Leo Varadkar uvedl, že i když většina dopadů pandemie byla negativní, nabídla také příležitost provádět trvalé změny k lepšímu. Nový zákon prý pomohl zaměstnancům lépe dosáhnout rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem.

Ženy prý strávily neplacenou prací zhruba o 33 % času více než muži.

Podobnou legislativní změnu zvažují v Kanadě. Ministryně práce Filomena Tassiová uvedla, že je třeba pomoci hlavně zaměstnankyním, protože tamní ženy prý strávily neplacenou prací zhruba o 33 % času více než muži. Myslela tím domácí práce a péči o děti. Je tedy i méně pravděpodobné, že ženy budou jejich zaměstnavateli k dispozici mimo pracovní dobu. Nemají na to totiž už čas.

Andrew Pakes, ředitel výzkumu odborů, uvedl, že miliony lidí se při práci z domova cítily, jako když přespávají v kanceláři. Za takových okolností je pak těžké „vypnout“, což ovlivňuje i duševní zdraví. Zahrnutí práva na odpojení do zákona o zaměstnanosti by podle Pakese bylo velkým krokem k přenastavení nezřetelné hranice mezi domovem a prací a ukázalo by, že vláda to s řešením temné stránky práce na dálku myslí vážně.

Související…

O zdraví zaměstnanců bojují zaměstnavatelé nejen s koronavirem, ale i s negativy home office
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...