fbpx

Algoritmus Instagramu nasměroval obsah týkající se diet k uživatelům, kteří trpí poruchami příjmu potravy. Funkce vyhledávání v aplikaci automaticky doporučovala některým z těchto lidí, jak mají „potlačit chuť k jídlu“ a jak si „užívat života nalačno“

Zveřejněno: 21. 5. 2021

Specialisté, kteří se oblastí poruchy příjmu potravy zabývají, sdělili BBC, že úlet Instagramu s doporučováním diet pro anorektičky a další podobně postižené by těmto uživatelům mohl způsobit vážné zdravotní komplikace. Sociální síť Instagram na to konto uvedla, že škodlivé výrazy v doporučení pro vyhledávání byly už odstraněny.

Mluvčí Facebooku, který vlastní i sociální síť Instagram, BBC potvrdil, že šlo o chybu, která byla napravena. „Nedávno jsme na Instagramu zavedli novou vyhledávací funkci nad rámec hashtagů a uživatelských jmen, abychom pomohli lidem snáze objevit a prozkoumat obsah, který je nejvíce zajímá. V rámci této nové funkce navrhneme po klepnutí na vyhledávací lištu témata, která by lidé mohli hledat. Tyto návrhy, stejně jako samotné výsledky vyhledávání, jsou omezeny na obecné zájmy a hubnutí by už nemělo být jedním z nich,“ vysvětlil trochu překotně mluvčí.

Síť dělá opak, než by měla

Lauren Blacková je influencerka, která se na Instagramu vyjadřuje také k zotavování se z anorexie. Podle ní by se obsah ohledně diet a hubnutí mohl pro anorektiky stát spouštěčem, aby „do toho znovu spadli“. „Když aplikaci používám, často propaguji věci, jako jsou tabulky počítání kalorií a metody stravování,“ říká Blacková.

Zranitelní lidé jsou zaplavováni tímto obsahem, aniž by ho nějak aktivně vyhledávali.

„Lidé chodí na Instagram kvůli podpoře ohledně své nemoci. Ale pokud se podíváte a prozkoumáte téma  ,zotavení se z poruchy příjmu potravy‘, pak na vás Instagram hodí jen nebezpečné a škodlivé věci. Vím, že existují velmi užitečné příspěvky včetně toho, co vytvářím pro ostatní já. ,Spouštěcí‘ snímky by však měly být odstraněny, protože jako člověk s poruchou příjmu potravy nechci být bombardována informacemi o tom, jak zhubnout,“ dodává Blacková.

Odstraňte to, volají aktivisté

Instagram ve svých pravidlech zakazuje veškerý obsah, který „propaguje, povzbuzuje nebo oslavuje poruchy příjmu potravy“, a omezuje příspěvky inzerující produkty na hubnutí na uživatele starší než 18 let. Hope Virgová, aktivistka zaměřená na poruchy příjmu potravy s více než 10 000 sledujícími, uvedla, že tento problém se na Instagramu neustále zhoršuje. „Zranitelní lidé jsou zaplavováni tímto obsahem, aniž by ho nějak aktivně vyhledávali,“ řekla.

Poruchy stravování mají jednu z nejvyšších úmrtností ze všech psychických nemocí, takže je opravdu důležité, aby byly řešeny správným způsobem.

Sociální síť má přitom podle ní možnosti a odborné znalosti k odstranění obsahu, který může lidi s poruchami příjmu potravy rozrušit, přesto jim v aplikaci opakovaně doporučuje tento pro ně škodlivý obsah. Jde třeba o příspěvky ohledně počítání kalorií a dietní nebo cvičební plány na hubnutí. Instagram ovšem uvedl, že doporučuje pouze témata o fitness a zdravém stravování.

Joshua Wolrich, lékař a autor knihy Food Isn’t Medicine (Jídlo není lék), k tomuto obsahu na Instagramu uvádí: „Poruchy stravování mají jednu z nejvyšších úmrtností ze všech psychických nemocí, takže je opravdu důležité, aby byly řešeny správným způsobem. Pokud lidé sledují obsah o poruchách příjmu potravy, který jim pomáhá k uzdravení, pak je opravdu škodlivé, aby jim bylo najednou zobrazeno něco s přesně opačnými tématy.“ Joshua Wolrich navrhl, že by těmto lidem mohla pomoci volitelná funkce, která by sloužila k vypnutí jakéhokoli obsahu souvisejícího s hubnutím.

Související…

Máte chytrý náramek s kaloriemi a uběhnutými kilometry? Pozor na závislost
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...