fbpx

Pokud chcete mít nalajnovaný pracovní život a potom ten partnerský, není nic jednoduššího, než si stáhnout ty správné aplikace. Pak ovšem budete možná žít víc v aplikaci než v reálném životě

Zveřejněno: 18. 2. 2021

Aplikace, jež mají zefektivnit náš pracovní život, jako jsou Slack a Trello, se infiltrovaly do životů milionů lidí. A to nejen do životů pracovních. Takové aplikace totiž mají "nutkání" (no, on to může být vlastně i záměr) kvantifikovat a sledovat také volnočasové aktivity, počítat kroky, zaznamenávat, co jsme snědli a vypili, a dokonce sledovat, jak se nám vede ve spánku. A v posledních letech se dokonce začínají objevovat aplikace, které řídí fungování mezilidských vztahů. No a i ty už si našly své vděčné odběratele.

Zdá se, že dnes si už můžeme stáhnout aplikaci na všechno. Internetové bankovnictví, jízdní řády, nakupování, kalorické tabulky, monitorování pohybové aktivity... A dokonce najdeme i aplikaci na záchranu partnerského vztahu nebo podporu jeho fungování.

Ve skutečnosti dnešní svět zaměřený na technologie pracovní dobu většiny lidí spíše prodlužuje.

Cílem takových aplikací je pomoci párům synchronizovat nejen jejich kalendáře a společné účty, ale třeba i nabízet tipy na lepší sex nebo partnerské poradenství.

Technologie proti technologiím

Ironické je, že technologie se vytvářejí, aby nám usnadňovaly život, jenže někdy je to přesně naopak. Robotická řešení mají šetřit lidské zdroje, ale lidé, kteří roboty vyvíjejí a programují, tráví v práci daleko více času. A tak ve skutečnosti dnešní svět zaměřený na technologie pracovní dobu většiny lidí spíše prodlužuje. Studie výzkumného centra Pew Research z roku 2017 třeba zjistila, že až 40 procent Američanů pracuje více než 50 hodin týdně.

A díky chytrým technologiím si navíc práci často bereme i domů a trávíme s ní mnohem více času než s partnerem. Právě proto je nutné si společný čas plánovat podobně jako třeba pracovní schůzky nebo návštěvu posilovny či kadeřníka. A nejen s tím mají pomoci "partnerské aplikace".

Vyřešíme krizi, sex i sdílené účty

Třeba aplikace Raft vytvořená ve Švédsku umožňuje párům synchronizovat své kalendáře (s možností ponechat si některé věci v soukromí pro případ, že plánujete překvapení), nahrávat obrázky, chatovat o událostech a nastavovat odpočítávání na velké okamžiky. Tato aplikace, která byla spuštěná před pěti lety, má dnes 50 tisíc uživatelů, kteří ji použili k vytvoření 800 tisíc událostí. Další aplikace nazvaná Lasting zase nabízí osobní poradenství pro manželské páry.

Jiné aplikace se zaměřují na potíže, které mají některé páry při integraci svých financí. Honeydue nabízí nejen sdílení bankovních účtů, ale také sledování plateb, které umožňuje párům stanovit si vlastní limity. Pak je tu i zábavná stránka s aplikacemi jako Kindu, která nabízí více než tisíc sexuálních nápadů, a dokonce na ně můžete pořídit i záznam "úspěchů", kterých v ložnici dosáhnete. Couple Game, aplikace určená k oživení jiskry ve vašem vztahu, vám zase umožní koketovat se svým partnerem při odpovídání na lechtivé otázky. Pokud vás to tedy bude se svým partnerem bavit.

Virtuálně to jde snáz

Podle Kelly Campbellové, profesorky psychologie na Kalifornské státní univerzitě v San Bernardinu a moderátorky rozhlasové show Let’s Talk Relationships, mohou navíc aplikace párům pomoci otevřít vůbec nejvíce tabuizované téma – tedy jejich vztah. Právě o něm se totiž podle jejích zkušeností nejvíce páry bojí společně hovořit. Aplikace v tomto směru působí jako jakési neutrální území a podle Campbellové mohou partnerům pomoci najít k sobě cestu a "promluvit" si o závažných věcech – způsobí, že začnou o svém vztahu mluvit, ale nebudou vystresovaní z toho, že se jedná o "vážný rozhovor". Sami přeci víme, jak stresující může být věta "musíme si promluvit...".

Například zrovna Chapmanova aplikace Love Nudge vychází z náboženského vyznání, což každému nemusí sednout.

Aplikace tak mohou, podobně jako terapeuti, párům poskytnout pomoc a zase je sblížit. Na tomto principu funguje třeba zmiňovaná Lasting nebo Love Nudge. Tu na základě vlastní teorie pěti jazyků lásky vytvořil Gary Chapman, americký pastor, spisovatel, řečník, manželský poradce a ředitel organizace Marriage and Family Life Consultants.

Podle něj každý člověk vyjadřuje náklonnost jinak, a aby si lidé v páru porozuměli, musí se naučit chápat právě specifický způsob svého partnera. Campbellová ale upozorňuje, že před instalací a užíváním je nutné každou aplikaci důkladně prověřit, aby vztahu spíše neuškodila. Například zrovna Chapmanova aplikace Love Nudge vychází z náboženského vyznání, což každému nemusí sednout. A v neposlední řadě je potřeba myslet na to, že ani aplikace není všemocná a že fungování vztahu bude vždycky vycházet z toho, jak moc se o něj obě zúčastněné strany snaží.

Související…

Chytrolíni v umění: Žena se s nadhledem vypořádala s mužským mentorováním
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: OZY

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...