fbpx

Banky s největším počtem klientů se pyšní milionovými čísly, nejvíce jich pak má Česká spořitelna, a to 4 600 000, na druhém místě je Komerční banka s 1 664 000 klienty

Zveřejněno: 27. 3. 2020

Kvalitu banky lze posuzovat podle nejrůznějších parametrů, jedním z nich může být i počet klientů. Víte, kolik jich má vaše banka? Jaký tuzemský peněžní dům se pyšní největším počtem zákazníků? A souvisí čísla i se spokojeností?

Banky nemají o zákazníky nouzi, jejich počet každoročně roste. Důvodů je hned několik. Lidé čím dál častěji zakládají účty a spoření malým dětem, starší klienti se nezdráhají peníze ukládat do bank a především střední generace rozkládá portfolio a správu financí svěřuje pod křídla dvou či více bank.

Počet klientů roste i menším bankám, které nedisponují hustou sítí poboček. Typickým příkladem je společnost Air bank, která v únoru oslavila už 800 tisíc zákazníků, a to má na počet klientů téměř nejmenší počet poboček, na jednu kamennou prodejnu připadá 22 531 zákazníků. Jak je možné, že je i přesto konkurenceschopná?

Děláme to online

Menší banky typu Air bank od prvopočátku umožňují klientům řadu služeb provést online. Díky správě financí přes internet pak není nutné mít kamennou pobočku v těsné blízkosti bydliště.

Lidé dávají přednost přívětivému klientskému přístupu a online správě před frontami na pobočce.

Hravě lze z počítače založit běžný i spořicí účet, sjednat půjčku, zobrazit zapomenutý PIN, změnit limity na kartě nebo získat nejrůznější žádosti o potvrzení. A jak je vidno, lidé dávají přednost přívětivému klientskému přístupu a online správě před frontami na pobočce a osobním kontaktem s bankéřem.

Kolik klientů mají české banky?

Banky s největším počtem klientů se pyšní milionovými čísly, nejvíce jich pak má Česká spořitelna, a to 4 600 000, na druhém místě je Komerční banka s 1 664 000 klienty a bronz získala MONETA Money Bank s necelým milionem.

Češi jsou velmi konzervativní, a tak řada z nich o změně banky neuvažuje.

V řádech stovek tisíc se pohybují banky jako ČSOB, Raiffeisenbank, mBank nebo výše zmíněná Air bank. Každé z těchto bank důvěřuje více než půl milionu lidí. Hello bank pak spravuje finance zhruba 450 000 zákazníkům, Equa bank 400 000, Sberbank 120 000 a Banka CREDITAS 100 000.

Čím víc klientů, tím lepší banka?

Otázkou zůstává, zda počet klientů vždy svědčí o spokojenosti. Není tajemstvím, že tradiční tuzemské banky mají v Česku pořádný náskok. Zatímco Česká spořitelna si buduje své jméno už od roku 1825 a Komerční banka je na trhu od roku 1990, menší banky typu Air Bank působí v Česku sotva 10 let. Je tedy jasné, že nová konkurence té staré nemůže v počtu klientů za tak krátkou dobu konkurovat.

Navíc Češi jsou velmi konzervativní, a tak řada z nich o změně banky neuvažuje. Někteří o přechodu ke konkurenci nechtějí ani slyšet, a to i přesto, že nejsou s poskytovanými službami spokojeni. Přitom změna díky kodexu mobility už nemůže být snazší, stačí si vybrat klientsky přívětivější banku a ta vyřeší vše za vás, a to i včetně pravidelných plateb a trvalých příkazů.

Související…

Hypotéky: Proč je správný odhad nemovitosti důležitější než nízká úroková sazba
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: Půjčka.co

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...