fbpx

Kam se hrabe rouška. Masturbace posiluje imunitní systém, pomáhá bojovat s infekcí, nemocemi i s migrénou

Zveřejněno: 10. 3. 2020

Zatímco se Čína a Evropa zmítá v epidemii koronaviru, v Americe už na to zase kápli. A to téměř doslova. Zatím nemáme na mysli žádný konkrétní lék, ale řekněme prevenci. Newyorský server Big Think nedoporučuje nákup špaget ani mouky, ale masturbaci. Ta prý dodá organismu takovou imunitu, že se pak už virů a infekcí není třeba obávat. Zda se má masturbovat s rouškou, sice v článku uvedeno není, na rozdíl od zběsilých nákupů ale níže popsaná vědecká fakta dávají smysl. 

Dosažení orgasmu prostřednictvím masturbace lidem způsobuje příliv hormonů dobré nálady (je to například dopamin, serotonin a oxytocin) a může vyrovnat hladinu kortizolu, který naopak vyvolává stres. Náš imunitní systém pak dokáže fungovat lépe a s vyšší efektivitou.

Příliv "hormonů dobré nálady" podporuje uvolněný a příjemný stav. Lépe se nám také usíná, přičemž spánek je naprosto zásadní pro dosažení vysoce funkčního imunitního systému. Stejně tak jako špatné návyky imunitní systém zpomalují, dobré návyky (například zdravý spánek nebo aktivní sexuální život) mohou povzbudit váš imunitní systém a zabránit tomu, že člověk onemocní.

Masturbace a mozek

Orgasmus je velmi obvyklý lidský fenomén. Fyzické a mentální benefity vyvrcholení jsou častým předmětem vědeckého zkoumání, přesto stále zbývá spousta toho, co můžeme zjistit o reakci našich těl a mozků na chemické látky a hormony, které se vytvářejí během a po tomto sexuálním uvolnění. „Poměr mezi spekulacemi a aktuálními daty ohledně funkce a hodnoty orgasmu je pozoruhodný,“ říká Julia Heimanová, ředitelka Kinseyho institutu pro výzkum sexu, pohlaví a reprodukce.

Podle BDSM a fetish výzkumnice doktorky Glorie Brameové je orgasmus největší dopaminová rána, kterou můžeme zažít.

Tenhle koktejl chemikálií nejenže zlepšuje naši náladu, může také hrát klíčovou roli v procesu snižování stresu a naopak prohlubování uvolnění. Oxytocin snižuje množství kortizolu, což je stresový hormon, který doslova zaplavuje lidské tělo během úzkostlivých stavů, strachu či paniky. Podle BDSM a fetish výzkumnice doktorky Glorie Brameové je orgasmus největší dopaminová rána, kterou můžeme zažít, aniž bychom si vzali drogy. Pokud zvýšíme v těle hladinu oxytocinu a dopaminu, snižujeme tím zároveň hladinu kortizolu, a mozek se tak dostává do stavu uvolnění a euforie.

Masturbace a imunitní systém

Jak ale mohou tyhle změny stavu mozku po orgasmu ovlivnit a posílit náš imunitní systém a učinit nás zdravějšími? Podle doktorky Jennifer Landové, specialistky na hormonální terapii, je masturbace ideálním prostředkem pro navození stavu těla, které imunitě těla prospívá a posiluje ji. 

Na náš imunitní systém má pozitivní vliv i sexuální vzrušení a orgasmus, který si přivodíme sami.

Oddělení lékařské psychologie na Univerzitní klinice v Essenu v Německu provedlo studii, která tato tvrzení dokládá. Skupina jedenácti dobrovolníků se účastnila výzkumu, který měl za cíl potvrdit vliv orgasmu při masturbaci na počet bílých krvinek a imunitní systém. Během experimentu se měřila hladina bílých krvinek pět minut před a 45 minut po orgasmu, který si účastníci navodili sami. Výsledky potvrdily, že sexuální vzrušení a orgasmus zvyšují počet bílých krvinek, přirozených zabijáků cizáckých infekcí.

Závěry studie zcela jasně potvrzují, že na náš imunitní systém má sexuální vzrušení a orgasmus, který si přivodíme sami, pozitivní vliv. Vědci byli těmito výsledky samozřejmě velmi potěšeni a s radostí oznámili, že ve výzkumu budou pokračovat. Zda to bude s těmi samými dobrovolníky, to nevíme.

Masturbace, bolest a spánek

O příznivých vlivech masturbace se mluví už velmi dlouho. Čím více se ale tento fenomén stává objektem vědeckého výzkumu, tím více rozumíme pozitivním reakcím, jež se v našem těle a mozku během orgasmu odehrávají. Podle Stefana Everse, neurologa a specialisty na bolesti hlavy, pociťuje jeden ze tří pacientů během sexu nebo orgasmu úlevu od migrény. Evers a jeho tým provedli pokus s osmi sty pacienty, kteří trpí migrénou nebo častými bolestmi hlavy, a zkoumali, jak sexuální aktivita ovlivňuje vnímanou bolest.

Orgasmy mohou zabránit nebo umenšit bolest, posilují náš imunitní systém, pomáhají také bojovat s nachlazením a chřipkou.

Výsledky studie hovoří jasně. Šedesát procent z těch, kteří trpěli migrénami, pociťovali během sexuální aktivity a následného orgasmu úlevu od bolesti. Polovina pacientů s častou bolestí hlavy si naopak stěžovala, že se bolest hlavy během vzrušení a orgasmu zhoršila. Evers z toho vyvozuje, že těla lidí, kteří během sexu necítili úlevu od bolestí hlavy nebo migrény, neuvolňují dostatečnou hladinu endorfinů. Podle revmatologa Harrise McIlwaina pak lidem, kteří trpí chronickou bolestí, nefunguje imunitní systém naplno. Takže i v jejich případě může zmírnění bolesti (například prostřednictvím orgasmu) také posílit imunitní systém.

Orgasmy také podporují uvolnění a umožňují lepší usínání. Serotonin, oxytocin a noradrenalin jsou hormony uvolňované během vzrušení a orgasmu. Všechny tři pak vyrovnávají působení stresových hormonů a podporují stav uvolnění, čímž se nám následně lépe usíná. Existuje několik studií, které prokazují fakt, že serotinin a noradrenalin pomáhají našim tělům v rámci REM a non-REM spánkových fází. Imunitní systém ve spánku uvolňuje cytokiny, což jsou proteiny, které působí proti infekci a zánětům. Právě proto je dobrý spánek základem zdravého imunitního systému.

Masturbací proti koronaviru

Imunitní systém tvoří vybalancovaná síť buněk a orgánů, které spolupracují při obraně organismu proti infekcím a nemocem tak, že brání baktériím a virům vstoupit do lidského těla. Je spousta věcí, které bychom měli dělat, aby náš imunitní systém fungoval optimálně, ovšem masturbace (nebo jiné způsoby dosažení orgasmu) mají prokazatelně pozitivní efekt na imunitní systém jako celek. Takže pokud se budeme věnovat masturbaci opravdu intenzivně, můžeme svůj organismus na nebezpečnou infekci důkladně připravit.

Stejně tak jako špatné návyky (například nepravidelný spánek nebo škodlivé chemické látky v těle) mohou imunitní systém zpomalit, dobré návyky (zdravý spánek a dobrý sex) mohou imunitní systém naopak posílit. A ty špagety s moukou se dají nakonec koupit i po masturbaci.

Související…

Proč masturbujeme? Nedostatkem sexu to být nemusí
Kamila Steinbachová

foto: Shutterstock, zdroj: Big Think

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...