fbpx

Pocit brnění v mozku byl těžko popsatelnou psychologickou zvláštností. Než se stal internetovým fenoménem

Zveřejněno: 30. 8. 2020

Je to něco mezi orgasmem a vnitřně pociťovanou euforií. Slastné brnění v mozku, které se šíří přes pokožku hlavy jako vlna příjemně teplé vody po celé délce páteře, kde za sebou zanechává vděčnost a celistvost. Spouštěč? Neznámý.

Jennifer Allenová chtěla zjistit něco o tajemně zvláštním stavu, do něhož občas upadá. Proto podle New York Times několik let zadávala do vyhledávače na Googlu hesla typu "brnění hlavy a páteře", "mozkový orgasmus" a podobně.

Slastný pocit přichází v reakci na soubor podnětů, jako je šeptání, žvýkání a poklepávání.

Jennifer dlouhou dobu na nic nepřicházela, až po čase konečně narazila na popisy jedinců, kteří zažívají totéž. Nikdo však stále nevěděl, o co se vlastně doopravdy jedná a zda a popřípadě jak lze tento pocit navodit cíleně. Allenové bylo každopádně jasné, že podmínkou pro seriózní vědecké bádání bude nejprve poněkud serióznější označení než "mozkový orgasmus". A tak nějak se zrodil název ASMR. – Autonomous Sensory Meridian Response, tedy v překladu něco jako autonomní smyslová meridiánová reakce. Allenová dokonce zjistila, co tento slastný pocit vyvolává – přichází v reakci na soubor podnětů, jako je šeptání, žvýkání a poklepávání.

A pak přišel YouTube

Když Allenová zakládala facebookovou skupinu s názvem ASMR Group s cílem spojit všechny, kteří slastné stavy mozkového orgasmu zažívají, a když se radovala nad tím, jak se skupina rozrůstá, zřejmě netušila, jak se celá záležitost vymkne kontrole, jakmile přiloží k dílu svou ruku YouTube. No a videokanál na sebe nenechal dlouho čekat. Na internetu se začalo objevovat stále více videí, často anonymních žen, která se jmenovala třeba Šepot 1 – ahoj! a která nabízela s pomocí cílených zvuků jednorázové vyvolání blaženého pocitu mozkového brnění.

Ženy na videích žvýkají žvýkačky, polykají chobotnice sashimi, simulují vyšetření očí nebo otáčejí stránky.

ASMR se rázem stalo heslem, na které vyhledávače bryskně reagovaly. Zrodil se nový žánr ASMR video, který je jako termín dnes dokonce dále rozvíjen na Wikipedii. Do roku 2015 ztratila skupina, kterou Allenová založila na Facebooku už v roce 2010, svůj význam. A Allenová si s hrůzou uvědomila, že ze zážitku, který popisovala jako něco, co cítí, se vyvinula celá nová forma zábavy, jíž dal YouTube svým téměř virálním šířením známku jisté zvrhlosti.

Denně až 500 nových videí

ASMR je tak dnes víceméně převážně záležitostí YouTube, kde se denně objevuje kolem 500 nových videí s touto tematikou. Ženy na videích žvýkají žvýkačky, polykají chobotnice sashimi, simulují vyšetření očí nebo otáčejí stránky knih. Stačí na YouTube do vyhledávače zadat heslo ASMR a můžete se všemi možnými bizarnostmi pokochat sami.

vlasy 132050162

Někoho může třeba vzrušit zvuk česání vlasů


Narazíte třeba i na dvouhodinový záznam zvuků vysoušeče vlasů. Nové trendy se totiž v ASMR vyvíjejí rychle, jsou posouvány procesem interakce člověka a algoritmu, který ASMR novinky bleskurychle dostává na vrchol popularity.

Zajímavá kariéra

New York Times mimo jiné popisují příběh děvčete jménem Gibi, pro niž se ASMR videa stala denním konzumním chlebem. Začala je sledovat na střední škole, pokračovala s tím na vysoké. Pomáhala jí spát, soustředit se při studiu, navozovat slastné stavy jako při užívání drog.

Spouštěče, jako je péče, šeptání a pohled na oči, se velmi podobají způsobům, jimiž dospělí uklidňují děti.

Pak se rozhodla, že by mohla založit vlastní kanál, kde by pravidelně podle předem daného řádu a pravidel testovala nové spouštěče "mozkových orgasmů". Založila kanál Gibi ASMR a po pouhém půlroce po promoci se jím mohla začít na plný úvazek živit. Dnes má na svém kanálu více než 1,8 milionu fanoušků. A jejím hlavním cílem je prý tyto své fandy uvolnit.

Návrat do vědy

Virální šíření čehokoliv pochybnými vodami internetu je zcela běžné. Co ovšem činí ze sdílení a popularizace ASMR vzácný případ, je skutečnost, že server sloužící ke sdílení videí zde de facto přebírá úlohu vědce, a amatéři, kteří natáčejí videa navozující jednorázový slastný pocit, zase hrají roli výzkumníka, ovšem bez potřebného vzdělání a atestace.

zvuk 1306290538

I zvuk nanášení make-upu se dá dotáhnout k dokonalosti


V roce 2013 se po náhodném setkání s tímto fenoménem na internetu začal o ASMR zajímat profesor fyziologie na univerzitě Shenandoah Craig Richard. Kontaktoval Allenovou a ve spolupráci s postgraduální studentkou Karissou Burnettovou provedli neformální online průzkum, který se časem dočkal více než 25 tisíc dobrovolných odpovědí na otázky typu: Kde konkrétně cítíte brnění? V hlavě, na krku, v pažích? Cítíte se uvolněně? Jste vzrušení? Richard rovněž založil stránky ASMR University, online archiv, který dnes obsahuje velmi důležité materiály pojednávající o tomto tématu.

Součást evoluční biologie

Díky Richardovi se o ASMR tedy konečně začala zajímat i věda. Studie se snaží mapovat aktivitu průtoku krve mozkem, což může být příčina popisovaného brnění. Výsledky ukázaly, že ASMR může mít něco společného se sociálně vazebným afiliativním chováním, o němž je známo, že uvolňuje hormony, jako je oxytocin.

Richard z pohledu evoluční biologie věří, že brnění ASMR je určeno k pomoci reprodukce a přežití, a poukazuje přitom na to, že spouštěče, jako je péče, šeptání a pohled na oči, se velmi podobají způsobům, jimiž dospělí uklidňují děti. V dospělosti pak podobné chování přispívá k intimitě ve vztazích. To vyvolává další otázky. Pokud je ASMR klíčová pro přežití, proč ji zažívají jen někteří lidé? A proč se na ni přišlo až teď?

Související…

Proč ještě číst tištěné knihy? Je to dobré kvůli fyzickému i duševnímu zdraví
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: New York Times

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...