fbpx

Není důvod k pláči. Naopak. Slzy podle vědců vylučují bílkovinu, která může nástup poruchy mozku včas odhalit

Zveřejněno: 16. 12. 2018

S parkinsonem je to stejné jako s jinými zákeřnými nemocemi. Čím dříve se ho podaří diagnostikovat, tím je větší šance na uzdravení. Vědci z University of Southern California v Los Angeles nyní věří, že identifikovat nástup onemocnění je díky jejich výzkumům snazší než kdykoliv předtím. A to analýzou pacientových slz.

Tým výzkumníků vedený profesorem klinické neurologie Markem Lewem se zabýval právě studiem lidských slz. Ty obsahují proteiny, jež produkují slzné žlázy v reakci na nervové signály.

Jak předehnat nemoc

Protože Parkinsonova choroba ovlivňuje nervové funkce mimo mozek, předpokládali vědci, že jakékoliv změny ve funkci nervů by vedly ke změnám hladiny bílkovin v slzách. Aby teorii ověřili, analyzovali vzorky slz od 55 osob s Parkinsonovou chorobou společně se vzorky 27 zdravých jedinců stejného věku a pohlaví.

Vědci chtějí zjistit, zda mohou být změny na úrovni proteinů detekovány ještě dříve, než se objeví první příznaky parkinsona.

Testování a srovnávání přineslo zajímavé výsledky. Hladina základní verze bílkoviny známé jako alfa-synuclein byla u pacientů s Parkinsonovou chorobu nižší, zatímco další verze proteinu – oligomerního alfa-synucleinu – byla ve stejné skupině vyšší.

parkinson 754041529

Oligomerní alfa-synuclein je alfa-synuclein, který ovšem vytváří agregáty, jež se podílejí na poškození nervů spojených s Parkinsonovou chorobou. Vědci nyní plánují provedení stejného výzkumu na větším vzorku pacientů i zdravých lidí. Chtějí zjistit, zda mohou být změny na úrovni proteinů detekovány ještě dříve, než se objeví první příznaky parkinsona.

Vodítko pro neurology

Význam objevu je podle odborníků obrovský. Pokud vše dobře půjde, mohly by se slzy stát vodítkem ke včasnému odhalení náznaků Parkinsonovy choroby a nastavení vhodné léčby dřív, než nemoc skutečně propukne.

Související…

Japonci pokročili v léčbě parkinsona. Díky genetické mutaci
Vojtěch Žák

Biologický marker v podobě slz nabývá ještě většího významu, když si uvědomíme, že proces parkinsona se může začít rozvíjet léta, či dokonce desetiletí předtím, než se začnou projevovat první symptomy.

foto: Shutterstock, zdroj: New Atlas

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...