fbpx

Možných příčin očních záškubů existuje bezpočet a většinu z nich lze naštěstí velmi snadno odstranit. Stejně jako dvě nejobvyklejší – stres a nedostatek spánku

Zveřejněno: 20. 4. 2021

Znáte to. Nepříjemný škubavý tik v oku, kterého se ne a ne zbavit. Přichází nezván a odchází, kdy se mu zachce. Dobrá zpráva je, že ačkoliv je to nepříjemné, ve většině případů se pravděpodobně nejedná o nic vážného. Alespoň ne podle Donnyho Suha, oftalmologa působícího na Truhlsen Eye Institute of the University of Nebrasca Mecical Center v Omaze.

„V podstatě jde pouze o nadměrnou stimulaci očního svalstva,“ říká k tomu. Ta vede k nedobrovolné kontrakci svalů, která se projevuje jako drobné škubání a tik v oku. Co ale potřebujete vědět o těchto očních záškubech, abyste se jich dokázali zbavit?

Co způsobuje nepříjemný oční tik?

Možných příčin očních záškubů existuje bezpočet a většinu z nich lze naštěstí velmi snadno odstranit. Stejně jako dvě nejobvyklejší – stres a nedostatek spánku. Tato kombinace funguje na neoblíbený oční tik přímo vražedně. Spouštěčem se ale také stává zvýšený příjem velkého množství nikotinu, alkoholu či kofeinu.

Občasné škubání v oku může být příznakem autoimunitní choroby, ale nejčastěji je způsobeno stárnutím nebo užíváním léků

V méně šťastných případech může i tak nevinná věc, jako je občasné škubání v oku, značit něco vážnějšího. Samo o sobě totiž může být způsobeno řadou různých faktorů. „Může jít o autoimunitní chorobu, ale nejčastěji se vyskytuje v souvislosti se stárnutím nebo užíváním léků,“ vysvětluje doktor Suh. Má na mysli zejména antihistaminika, antidepresiva (což zase souvisí se stresem) a spreje do nosu. Dalšími příčinami se mohou stát i některé oční stavy, jako je třeba syndrom suchého oka, zánět očních víček či jiný typ zánětu oka nebo abraze rohovky.

Kdy navštívit lékaře?

„Záškuby jsou typicky benigní a měly by trvat jen několik týdnů,“ říká doktor Suh a dodává, že přetrvávající oční záškuby mohou vést k větší úzkosti, čímž se jedinec dostává do začarovaného kruhu a brání dalším stresem nepříjemnému tiku v odchodu.

Záškuby většinou za pár dní zmizí. Pokud ne, urychleně spěchejte k lékaři.

Pokud oční záškuby přetrvávají a přerůstají ve dvojité vidění, nebo se k nim přidávají i záškuby ve tvářích a jiných částech obličeje mimo oční víčko, doporučuje doktor Suh urychleně navštívit odborníka. Ve velmi vážných případech mohou totiž takovéto tiky v oku ohlašovat nástup mnohem vážnějších chorob, jako je třeba Bellova obrna, roztroušená skleróza nebo Tourettův syndrom.

Jak záškuby zastavit?

Protivný jev dokáže ve většině případů vyřešit změna životního stylu, i když je velmi těžké určit jeho přesnou a konkrétní příčinu. Pokud ale máte podezření, že je na vině stres či únava, přehodnoťte svůj spánkový režim, začněte trénovat dobrou mentální a duševní hygienu, relaxaci a věnujte se třeba i očním cvičením (jako je např. jóga).

Jistě nic nezkazíte ani omezením spotřeby kofeinu a alkoholu (od věci není ani úplná abstinence, alespoň na nějaký čas). Pokud stavy souvisí se syndromem suchého oka, sáhněte po umělých slzách, které jsou na trhu poměrně hojně volně dostupné a které mohou pomoci zmírnit příznaky.

Jednoduché cvičení zabere jen pár sekund

Doktor Suh také zdůrazňuje, že je důležité omezit dobu trávenou upíráním pohledu do elektronických zařízení, jako je počítač, telefon, tablet, nebo i televize. Doporučuje, abyste očím dopřáli odpočinek každých 10 minut. Pro jednoduchou relaxaci očních svalů postačí na chvilku zavřít oči, znovu je otevřít a krátce se zahledět na vzdálený objekt.

Podobné přestávky se týkají i čtení knih. Střídejte dobu aktivního používání očí s úseky krátkého zavření a intenzivního zaostření. „Takové cvičení trvá jen 10–15 sekund, takže se nemůžete vymlouvat, že to nestihnete,“ říká doktor Suh.

Související…

Noční "nekontaktní" čočky opravují zrak. Alespoň dočasně
Vojtěch Žák

foto: Shutterstock, zdroj: University of Nebrasca Medical Centre

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...