fbpx

Jak se bránit manipulátorovi? Zkuste metodu šedé skály 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Psychologové znají efektivní postup, jak se vypořádat s toxickou osobou. Radí působit tak tupě a nezúčastněně, jak jen dokážete

Zveřejněno: 11. 11. 2022

Ideální způsob, jak se vypořádat s toxickými lidmi, je pochopitelně klidit se jim z cesty. Nicméně ne vždy je to možné nebo jednoduché. Ať už se jedná o našeho kolegu, nadřízeného či, nedej bože, člena rodiny, interakce s narcistou nás mohou připravit o energii i sebevědomí. Tito lidé umí skvěle manipulovat tak, aby získali, co chtějí – vaše emoce, skrze které vás pak mohou ovládat. Přesto i nad nimi můžete získat převahu. A jednou z cest je metoda šedé skály.

Stručně řečeno se jedná o techniku, při níž zkrátka nereagujete na pokusy o toxickou komunikaci ze strany druhé osoby. „Tito jedinci milují drama,“ říká Lena Derhallyová, vztahová terapeutka a autorka knihy Facebookový narcista. „Chtějí vyvolat emocionální reakci u toho, na koho se zrovna zaměřují,“ vysvětluje. Z toho logicky vyplývá, že pokud se žádaná reakce z vaší strany nedostaví, narcistu přestanou provokace a ponižování po chvíli bavit.

Jako kus kamene

Je to jednoduché. Pokud chcete metodu použít, snažte se co nejvíce přiblížit jejímu názvu. „Předpokladem je chovat se doslova jako šedá skála: stabilní, prázdná a nereagující,“ říká doktorka Marina Harrisová, psycholožka a odbornice na vztahy.

Konkrétně může mít takové chování vícero podob. Jednou z možností je například vůbec nereagovat. Harissová doporučuje vyhýbat se očnímu kontaktu, nic neříkat a odvrátit se. V případě, že už se s druhým pustíte do řeči, snažte se interakci co nejvíce omezit. „Odpovídejte krátce a věcně,“ radí Derhallyová. „U textovek to může být jednoduchý emotikon nebo zpráva o několika slovech... Reagujte vždy přímo, klidně a bez emocí.“

Šedá skála v praxi

Zde přidáváme pár podrobnějších bodů, jak může použití této metody vypadat v praxi.

Uvolněte se: Místo toho, abyste se začali bránit a obhajovat, mluvte neutrálně, zachovejte si kamenný výraz, vyhýbejte se očnímu kontaktu a reagujte jen několika slovy či zvuky jako „mm-hmm“. Možná jste naštvaní a znechucení a nejradši byste to tomu druhému pěkně všechno pověděli. Právě na to ale narcis čeká. Nedávejte tedy nic najevo. Místo toho se soustřeďte na to, abyste se z interakce pěkně pomalu a nenápadně vymanili.

 Předpokladem je chovat se doslova jako šedá skála: stabilní, prázdná a nereagující.

Rozptylte se: Vytvořte si jakýsi vnitřní nárazník, od něhož se mohou odrazit všechny urážky, útoky a nejapné poznámky, pronesené na váš účet. Může to být například vzpomínka na někoho blízkého, ale také kniha, do které se začtete (nebo se o to alespoň pokusíte), či rozptýlení v podobě mobilu. Tyto „nárazníky“ se hodí zejména v případě, když manipulátor zintenzivňuje snahu získat vaši pozornost.

Buďte struční: Jak už jsme říkali, vaše odpovědi by měly být krátké a stručné. I když možná máte náladu zrovna vyprávět o tom úžasném rande, na kterém jste právě byli, nechte si to pro někoho vhodnějšího. Ideálně ze svého života prozrazujte narcistovi jen minimum. Nikdy nevíte, kdy získané informace může dotyčný obrátit proti vám. Ani vy se neptejte na jeho život. Buďte pokud možno odměření a nezúčastnění.

A jedna rada na závěr: neprozrazujte narcistovi, že tuto metodu používáte. Pokud zjistí, že se záměrně o něco snažíte, mohl by toho využít a pokusit se s vámi manipulovat.

Pozor na potlačené emoce

Než se metodu naučíte správně používat a nenecháte se vyprovokovat, může to chvilku trvat. Odborníci si však stojí za tím, že se to může vyplatit. „Díky tomu, že se nezapojíte do toxické situace, udržíte si své hranice a zachováte si sebeúctu,“ říká Harrisová. Derhallyová dodává, že to člověku může pomoci k pocitu vnitřní síly. „Metoda vám pomáhá udržovat kontrolu nad dynamikou vztahu,“ říká.

Zároveň je třeba zmínit, že tato metoda rozhodně není všespásná a v některých případech se může i vymstít. Když hrajete šedou skálu, musíte totiž své pocity skrývat, nebo se od nich odpojit. Jenže právě dlouhodobé potlačování emocí může být škodlivé pro vaši emocionální pohodu i fyzické zdraví.

Technika šedé skály může být nárazově velmi účinná. Nicméně neměli byste se o ni pokoušet dlouhodobě a rozhodně také ne ve všech případech. Například pokud vás někdo pronásleduje anebo hrozí fyzickým napadnutím, je jasné, že nezahrajete mrtvého brouka, ale spíš budete aktivně jednat.

Související…

Americká odbornice na vztahy radí: Jak poznat manipulátora a jak ho odmítnout
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...