fbpx

Japonsku se nelíbí, že čínští zdravotníci občanům Japonska za účelem zjištění přítomnosti koronaviru provádějí anální testy. Prý jim doslova působí „velkou psychickou bolest“

Zveřejněno: 17. 3. 2021

Britský deník The Guardian počátkem března informoval o lehce pikantní žádosti Tokia směrem k Pekingu. Tokio si přeje, aby Číňané přestali na japonských občanech provádět anální výtěry jako testy na nemoc covid-19. Podle mluvčího japonské vlády jeho obyvatelům tento postup způsobuje psychickou újmu. Někteří Japonci si na tuto skutečnost stěžovali na japonském velvyslanectví v Číně, prohlásil na tiskové konferenci hlavní japonský vládní tajemník Katsunobu Kato.

Ten také uvedl, že přesný počet takto "postižených" či otestovaných japonských občanů dosud není znám, poté dodal, že japonská vláda ohledně svého požadavku dosud neobdržela odpověď, takže bude Japonsko i nadále apelovat na Čínu, aby způsob testování změnila.

Jen v rizikových oblastech

Pravdou je, že některá čínská města vzorky odebrané z konečníku k detekci infekce koronavirem používala. A to tehdy, když Čína zintenzivnila screening, aby zamezila jakémukoliv potenciálnímu "proklouznutí infekce" do země. V lednu ale čínská státní televize přišla s informací, že tento způsob testování byl využíván pouze ve vysoce rizikových oblastech.

Testy využívající anální stěry mohou zabránit šíření infekce účinněji než jiné, protože zbytky viru je v této oblasti možno detekovat delší dobu než v dýchacích cestách.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wenbin také uvedl, že testovací metody, které Peking používá, jsou vědecky podloženy a prováděny v souladu se změnami epidemické situace i s příslušnými zákony a předpisy. Čínské ministerstvo zahraničí také během února popřelo, že by američtí diplomaté byli na čínské půdě povinní podstoupit anální stěry za účelem zjištění nemoci covid-19.

A pokud k tomu došlo, stalo se to omylem, což znamená, že testování tímto způsobem nebude nadále po Američanech požadováno. Bylo to rovněž v reakci na zprávy, jež prošly médii a v nichž si někteří diplomaté právě na tento postup stěžovali.

Zbytky viru ve střevech

Proč se Peking uchyluje k tak extrémnímu testování? Podle Liho Longzenga, lékaře z Pekingu, mohou testy využívající anální stěry zabránit šíření infekce účinněji než jiné, protože zbytky viru je v této oblasti možno detekovat delší dobu než v dýchacích cestách. Tato metoda by mohla infekci účinněji odhalit také u kojenců, protože jejich výkaly nesou vyšší virovou zátěž, než je tomu u dospělých, což v dokumentu zveřejněném v loňském roce uvedli vědci z Čínské univerzity v Hongkongu.

Otázkou je, zda jsou tyto zbytky infekční, nebo zda se jedná pouze o neškodné mrtvé částice.

Skutečnost, že zbytky koronaviru SARS-CoV-2 přetrvávají ve střevech ještě dlouho po nakažení, ale není žádnou novinkou. Otázkou ovšem je, zda jsou tyto zbytky infekční, nebo zda se jedná pouze o neškodné mrtvé částice. S tímto faktem pracuje i studie, která vyšla v druhé polovině ledna v odborném žurnálu Nature

Výsledky výzkumu uvádějí, že složky viru přetrvávající ve střevech jsou nejspíš mrtvé, imunitní systém je ale vnímá jako cizorodý antigen navozující specifickou imunitu. Je tedy na pováženou, zda stěry z konečníku u nešťastníků, kteří je musí podstoupit, nakonec neprokážou jen falešnou pozitivitu na covid-19. Stěry mohou virus detekovat, aniž by byl člověk infekční. No a to pak takové testování vlastně ani nestojí za to. Natož za mezinárodní rozmíšku.

Související…

Děti nejsou z obliga. Symptomy covidu-19 u nich přetrvávají dlouho, varují vědci
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...