fbpx

Ministr pro turismus ostrovního státu Clayton Bartolo vysvětluje, proč lidé na Maltě dodržují vládní opatření a proč je v zemi velká ochota k očkování. Není to moc složité. Lidé věří vládě a také tomu, že se díky opatřením a očkování vrátí život brzy zase k normálu

Zveřejněno: 15. 1. 2021

O tom, že na Maltě nosí roušky úplně všichni, jsme už psali v reportáži Proč Malta zvládá covid lépe než Česko. Velmi nízká čísla (okolo 200 nakažených denně je v přepočtu zhruba šestkrát méně než v Česku, kde denně aktuálně přibývá okolo 10 tisíc případů) jsou také důvodem, že se na rozdíl od Česka, kde kluby mají problém s tím, kde trénovat, na Maltě mohl uspořádat fotbalový mezinárodní turnaj Tipsport Malta Cup. A místní ministr pro turistiku Clayton Bartolo je na to patřičně hrdý. „Jsme rádi, že právě my můžeme navzdory pandemii uspořádat tento turnaj. Jsme jediná země, ve které je to možné i díky tomu, že pandemii zvládáme velmi dobře.“ Pokud vám to tvrzení o tom „zvládání“ zní povědomě, tak vězte, že na Maltě pandemii zvládají opravdu. Ministra pro turistiku jsme se proto také zeptali, kdy na Maltu opět začnou ve velkém jezdit turisté.

Malťané jsou totiž na cestovním ruchu a návštěvnících ostrova doslova a do písmene závislí a je jim jasné, že čím dříve pandemie skončí, tím dříve se vrátí k běžnému životu. „Proto tady dodržujeme všechna zdravotní opatření a doporučení, abychom zajistili maximální bezpečnostní standardy,“ říká Clayton Bartolo, který se během turnaje rozpovídal i o tom, jak turistika a vlastně i sport na Maltě funguje.

„Turistická organizace Visit Malta a také maltský úřad pro turistiku považují právě sportovní turistiku za jednu z oblastí, které se můžeme navzdory pandemii díky relativně příznivé situaci věnovat. Sportovní turistika je také jednou ze součástí obecné strategie v oblasti turistiky, kterou právě připravujeme a budeme v nejbližších týdnech uvádět do praxe. Cíl je jasný: obnovit a oživit na Maltě turistický ruch, velmi důležitou součást naší ekonomiky.“ Právě organizace českého Tipsport Malta Cupu je podle ministra jednou z prvních velkých akcí tohoto druhu v letošním roce, která pomůže celé odvětví sportovní turistiky nastartovat. „Proto děkuji všem, kteří se na organizaci této události podíleli.“

Na Maltě jsou roušky doslova všude, což bude zřejmě jednou z příčin tak nízkých pandemických čísel. Jak obyvatelé Malty reagují na opatření, která je tak jako všechny ve světě omezují?

Musíme pořád hledat takové řešení, které bude zohledňovat jak svobodu jednotlivce, tak zdraví společnosti jako celku. A toho můžeme dosáhnout tak, že budeme důsledně dodržovat nařízení zdravotnických orgánů a odborníků. Roušky jsou pochopitelně jednou z nejdůležitějších součástí těchto nařízení, stejně jako dodržování pravidel pro setkávání čili social distancing, nebo obecně hygiena. Dáváme na to opravdu velký důraz a dodržujeme to velmi striktně.

 Lidé na Maltě vládě věří a věří také lékařům a obecně zdravotníkům. No, a když lidé něčemu věří, tak se poté těmi nařízeními také řídí.

Naším cílem je, abychom byli považováni za jednu z nejbezpečnějších zemí a mohli zpátky přivítat všechny turisty. Což je mimo jiné také v souladu s vládní strategií v oblasti očkování. To se na Maltě právě rozběhlo a já jsem velmi rád, že to tu lidé přijali velmi kladně. Podle průzkumu se drtivá většina chce nechat naočkovat. A právě proto věřím tomu, že budeme jednou z prvních zemí, která se z pandemie dostane.

Mluvil jsem s lidmi a většina z nich přijímá opatření ne snad s nadšením, ale určitě s pochopením. To je například v Česku problém. Jak se vám podařilo Malťany přesvědčit? Jak s nimi komunikujete, jak jim vysvětlujete, že je to nutné?

Je to všechno o důvěře. Lidé na Maltě vládě věří a věří také lékařům a obecně zdravotníkům. No, a když lidé něčemu věří, tak se poté těmi nařízeními také řídí. Je jim jasné, že čím dříve skončí pandemie, tím dříve se na Maltu vrátí normální život a taky turisté.

Ta nařízení nejsou náhodnými výmysly úředníků, pracují na nich špičkoví lékaři a zdravotničtí profesionálové z první linie. Všem jim patří obří dík za extrémně náročnou práci. Oni jsou těmi, díky kterým nesrazila pandemie Maltu na kolena. Takže všichni nosíme roušky, dodržujeme rozestupy, ale zároveň se i přes platná omezení snažíme pokračovat v běžném životě. To je pro nás ta nejdůležitější věc.

Jaké poučení si Malta z pandemie odnáší?

Turistika je jedním z pilířů globální ekonomiky. Pro nás je velmi důležité nastartovat tento sektor co nejdříve, jak jen to půjde. Poučili jsme se v tom, že se snažíme diverzifikovat naše turistické zdroje. Chceme se v budoucnu soustředit na více zemí a regionů, ne jen na ty hlavní oblasti, ze kterých k nám turisté přijíždí. Pracujeme také tvrdě na tom, abychom rozšířili spojení se světem, to je pro nás zcela klíčové. Takže se snažíme navázat letecké spojení s novými zeměmi nejen v Evropě, ale také na ostatních kontinentech. A bavíme se nejen o lowcostových společnostech, ale také o tradičních aerolinkách.

Clayton Bartolo

Ministr pro turistiku a ochranu zákazníků působil dříve jako maltský parlamentní tajemník pro finanční služby a digitální ekonomiku. Jeho úkolem byla diverzifikace ekonomického portfolia ostrovního státu. Jím navržená strategie soustředěná na digitální sektor se ukázala jako velmi životaschopná – výsledkem byla vládní strategie Digital Malta. O politiku se zajímá už od 15 let, v letech 2013 až 2017 byl nejmladším radním města Mellieha. Profesí certifikovaný auditor je v současné době také členem maltské parlamentní komise pro veřejné finance.

V tomhle ohledu chceme dosáhnout národního konsenzu. Teď opravdu není čas na politické hrátky. Turistika je zdrojem příjmů tisíců maltských rodin a my velmi dobře chápeme, jaký význam pro maltskou ekonomiku má. Takže to není maltská vláda, maltský soukromý sektor, maltská veřejnost – jsme v tom všichni dohromady, a pokud chceme být mezi prvními, musíme tvrdě pracovat. Je nám jasné, že pandemie jednou opadne a restrikce budou v globálním měřítku uvolněny. A v té chvíli se začnou turisté zase poohlížet po světě. A my chceme být mezi prvními hostiteli, aby se turisté mohli těšit z naší přírody, památek i pohostinnosti. To jsou všechno věci, které turisty na Maltu lákají.

Jak důležité jsou akce jako Tipsport Malta Cup pro propagaci Malty jako zimní turistické destinace? V Evropě je pod nulou, tady okolo patnácti dvaceti stupňů, což je třeba pro zimní přípravu sportovních klubů velký bonus…

To jste uhodil hřebíček na hlavičku. Snížení sezónnosti v oblasti turistiky je jedním z našich dlouhodobých cílů. No a abychom nebyli vnímáni jen jako země, kam lidé jezdí hlavně v létě, potřebujeme akce, jako je právě třeba Tipsport Malta Cup. Akce, které budou přínosné nejen pro hotely a restaurace, ale také pro společnost a komunitu jako celek. Samozřejmě je to přínosné taky pro místní sportovce. Když budou konfrontováni se svými zahraničními kolegy a kluby, budou se zlepšovat a můžeme na tom jen získat.

Věřím každopádně tomu, že tyhle akce jsou prostě win-win. Chceme takových akcí přitáhnout na Maltu co nejvíce. A nejedná se jen o fotbal, ale o sport jako celek. Zaprvé je to zdravé a zadruhé může setkání s lidmi z různých kultur celého světa naše mladé lidi obohatit. Jsem velmi hrdý, že se takové akce na Maltě odehrávají. V dobách, kdy daleko větší země než Malta uzavírají své hranice a zavádějí lockdowny, jsme my dokázali, že jsme jako země odolní a i v těch nejhorších okamžicích můžeme jít dál. Navíc jsou takové akce pro místní podnikatele daleko účinnější než státní podpora, i když ani na ni samozřejmě nezapomínáme. Takže ano, jsem patřičně hrdý. Jak na tuto akci, tak na naše lidi.

Související…

Reportáž ze striktně zarouškovaného ostrova: Proč Malta zvládá covid líp než Česko
Zdeněk Strnad

foto: Autor, zdroj: Ministerstvo pro turismus a ochranu zákazníků

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...