fbpx

Na Harvardově univerzitě se jako každý rok udílely prestižní ceny Ig Nobel Prize. Ty za uvádění "medicínských objevů do praxe" získali i někteří politici, kteří mají ne zrovna moc funkční recepty na boj s nemocí covid-19

Zveřejněno: 29. 9. 2020

Na univerzitní půdě prestižní Harvardovy univerzity se každý rok vyhlašují ceny parodující Nobelovu cenu, takzvané Ig Nobel Prize. Pro nás asi jednoduše antinobelovky. Skuteční držitelé Nobelovy ceny vybírají vědce, kteří prováděli ten nejpodivnější výzkum. Studie žížal, které vibrují na vysokých frekvencích, nože ze zmrzlých výkalů nebo zvuky aligátora, který vdechoval helium... I letošní výběr je velmi povedený.

Americký entomolog Richard Vetter z University of California získal Ig Nobelovu cenu za zajímavý výzkum svých spolupracovníků. Zabýval se důvodem, proč se lidé, kteří studují hmyz (tedy entomologové), bojí pavouků (arachnofobie).

„Vždy mi přišlo bizarní, že když jsem mluvil s entomology o pavoucích, celí se oklepali hrůzou. Oni pavouky nenávidí. Pavouci sice nejsou hmyz, ale to opravdu tolik záleží na jednom páru nožiček?“ říká o své motivaci Vetter, který pavouky 32 let studoval na Kalifornské univerzitě, než ho napadlo, že se bude věnovat lidem. „Broučkaři mají hmyz rádi a fascinovaně ho studují. Ale s pavouky mají většinou negativní zkušenosti, třeba i pokousání. Ty jejich strašidelné oči, chlupaté tělíčko a tichý pohyb entomology zneklidňuje,“ dodal Vetter.

Zvuk aligátora na héliu

Velké nadšení získala práce amerických vědců, kteří zavřeli samici aligátora do komory, do které následně napumpovali směs hélia a kyslíku. Cílem bylo zachytit změny v jejím zvukovém projevu. Samice ale kupodivu... neřekla nic. Nicméně Ig Nobelova cena za akustiku má svého držitele.

Cena za psychologii putovala kanadsko-americkému týmu, který testoval hypotézu, že narcistické rysy osobnosti mohou být odhaleny podle tvaru obočí.

Mezi dalšími úspěšnými vědci byl i mezinárodní tým, který rozvibrovával tělo žížal. Do anestezovaných žížal posílali tito vědci vibrace o vysoké frekvenci, aby zjistili, jak bude ovlivněno jejich tělo. Chtěli tak ověřit, zda by se tímto způsobem daly kontrolovat biofyzikální procesy, jako například nervové impulzy v lidském těle. Nedaly.

Podle obočí poznáš narcistu

Cena za psychologii putovala kanadsko-americkému týmu, který testoval hypotézu, že narcistické rysy osobnosti mohou být odhaleny podle tvaru obočí. Výsledek? Narcistní osobnost by prý mohlo odhalit "výrazné obočí". „Chtěl bych tuto cenu věnovat každému, kdo prováděl výzkum velkého objemu dat, a nakonec se ocitl někde, kde by to nikdy nečekal,“ řekl Nick Rule, spoluautor studie, jehož obočí je celkem výrazné.

Ig Nobelovku za vzdělávání v medicíně dostala skupina světových politiků za jejich postoj v pandemii.

Zvláštní Ig Nobelovu cenu za management si odnesli čínští výzkumníci, kteří zkoumali byznys v segmentu nájemných vrahů. Zjistili, že jsou dost líní a svoje kompetence přehazují na další vrahy. Najatý vrah si po zadání zakázky vyhledal dalšího vraha a tento kolotoč se zastavil až u šestého zabijáka, který se za směšný poplatek rozhodl oběť přimět k předstírání své smrti. Autoři studie si bohužel cenu nemohli převzít, protože byli odsouzeni za úmyslné zabití.

Nože z výkalů maso neuříznou 

Antinobelovku za materiálové inženýrství získal matematik z britské The Open University Metin Eren. Ten se snažil objasnit příběh inuitského muže, který si vyrobil nůž z vlastních výkalů, a zachránilo mu to život. Tento příběh je v Kanadě vyprávěn po desetiletí. Eren zmrazil lidské výkaly na padesát stupňů pod bod mrazu, poté je naostřil a zkoušel krájet maso.

„Ty nože fakt selhaly,“ řekl Eren. Možná smutně, protože příběh, kterým byl od dětství fascinován, není založen na pravdě. Třeba to chce ale jen jinou, "ostřejší" stravu. Ale i tenhle výzkum prý má své výsledky. „Smysl této studie je v tom, že by si lidé vždy měli kontrolovat fakta, než něčemu uvěří,“ obhájil Eren svoji vysoce specializovanou práci.

Před pandemií nás zachrání politici

Letošnímu ročníku vyhlášení antinobelovek se nevyhnula ani pandemie koronaviru. Ig Nobelovku za vzdělávání v medicíně dostala skupina světových politiků za jejich postoj v pandemii. Mezi oceněnými byla i zvučná jména jako Donald Trump, Boris Johnson či Vladimir Putin.

Všichni tito jednotlivci si uvědomili, že jejich úsudek je lepší než lidí, kteří studovali celý život virologii či medicínu. Ani jeden politik se na předání ceny nedostavil. Přitom už by neměli být v karanténě, a někteří jsou dokonce i naočkovaní.

Související…

Co všechno ovlivňuje, zda se v životě budeme cítit jako on, ona nebo ono
Eva Doležalová

foto: Shutterstock, zdroj: LiveScience

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...