Když se stavíte na degustační menu v pražské restauraci Etnosvět, přesvědčíte se sami, že párování vegetariánských a veganských pokrmů s víny je nezapomenutelným gastronomickým zážitkem. A že vínu moc nefandíte a řadíte se spíše mezi pivaře? Nevadí, bezmasá jídla se totiž báječně hodí i k tomuto chmelovému nápoji.

„První párování „vege“ jídel s víny byla jedna velká neznámá a zároveň to bylo velké očekávání, jak bude vše dohromady ladit. Nakonec se povedlo nakombinovat spoustu variant, byl to fantastický zážitek a naše obavy byly naprosto zbytečné,“ potvrzuje dodavatel vín pro Etnosvět Milan Holub ze společnosti Davinus, která kvalitu svých nápojů úzce spojuje s kázní a kreativitou. Jednou ze zajímavostí je fakt, že spolu s moravskými vinaři vytváří tato společnost vlastní produktové řady.

V Etnosvětě si můžete pochutnat na veganském tataráčku s chlebovými chipsy a konfitovaným česnekem.

Veganská vína i pokrmy

V restauraci Etnosvět si návštěvníci mohou v současné době vybrat z veganských vín Classic Côtes de Gascogne, Tariquet, Gaskoňskoa a Superbia, Rulandské šedé Orange, Davinus, Morava. „K jednomu pokrmu se vždy povede vybrat tři až čtyři vína, která skvěle jídlo doplní a podpoří tak jedinečný gastronomický zážitek. Vegetariánská a veganská kuchyně nabízí pestrou paletu chutí a vytváření kombinací jídel s víny je hlavně zábavou číšníků a sommeliérů restaurace, kterou přenáší na talíře i do skleniček. Hosté si tak mohou jedinečnou a pohodovou kombinaci plně vychutnat,“ říká Milan Holub.

Dobrá zpráva pro pivaře

Párování vegetariánských a veganských pokrmů s alkoholickými nápoji se ale netýká pouze vína. Už v prosinci se v Etnosvětě koná vánoční večírek, kdy budou zdejší sommeliéři kombinovat pětichodové menu s pivy z minipivovaru sládka Martina Matušky z obce Broumy, která leží v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Pivo tady vaří řemeslným způsobem bez filtrace nebo pasterizace.

Čokoládový fondant s pistáciovou zmrzlinou, praženými lískovými oříšky, ganache a pečenou bílou čokoládou.

Listopadová mladá vína

Kromě standardní nabídky najdou hosté restaurace Etnosvět na nápojovém lístku také vína Svatomartinská nebo francouzské Beaujolais. Listopad totiž patří mladým vínům a v Etnosvětě se na tyto lahodné moky můžete těšit už od 11. listopadu.

„Jsem toho názoru, že k dobrému jídlu patří dobré pití, ať už kvalitní víno, dobré pivo nebo třeba rum, jde přeci o ten zážitek, proto máme bar lépe vybavený než mnohé běžné restaurace,“ tvrdí Míša Dvořáková, sales/event manager pražské restaurace Etnosvět.

Inspirujte se

Veganský tataráček s chlebovými chipsy a konfitovaným česnekem – Montepulciano IGT / Le Chiantigiane, Abruzzo

Spojení tataráčku a červených vín je pro párování velmi typické a platí to i u vegetariánské verze. V našem případě se jedná o italské víno Montepulciano z vinařství Le Chiantigianne z oblasti Abruzzo. Ovocnost, lehká a jemná tříslovina podporují chuť tataráčku, která  je následně podpořena pepřovou dochutí vína.

Čokoládový fondant s pistáciovou zmrzlinou, praženými lískovými oříšky, ganache a pečenou bílou čokoládou – Cepáge Tramín červený, výběr z bobulí / Nové Vinařství, Morava

K čokoládovému dezertu, jako je například náš fondant, je ideálním partnerem ve skleničce Tramín červený, výběr z bobulí od Nového Vinařství z Drnholce. Medovost a plnost vína pohladí vaše chuťové pohárky při spojení s kvalitní čokoládou a vanilkovou zmrzlinou a zbytkový cukr dodá sladké tečce ideální chuť.

foto: Etnosvět, Shutterstock