Jak si v době rekordně nízké nezaměstnanosti udržet kvalitní zaměstnance a jak přitáhnout ty perspektivní? Jak se novým trendům v zaměstnávání přizpůsobují ve společnosti Mall Group, jsme se zeptali ředitele HR Ondřeje Slabého.

Je ve vaší společnosti běžné, že lidé sedí v práci "od-do", nebo si můžou zaměstnanci organizovat práci podle svého?

Na pozicích, kde je to možné, umožňujeme flexibilní pracovní dobu v kombinaci například s možností home office. Vždy záleží na povaze práce a dohodě s nadřízeným.

Vedle tradičních nástrojů jsme v celé skupině implementovali Microsoft platformu, interní komunikační systém je tedy Yammer a týmy využívají Microsoft Teams.

Například u pozic v logistice nebo na prodejnách MALL.cz funguje ale směnný provoz, proto hledáme alternativní benefity, jako jsou například relax days.

Především mladí lidé dneska vyžadují, aby nemuseli sedět na jednom místě v kanceláři, aby mohli pracovat odkudkoli. Jak se tomu trendu ve firmě přizpůsobujete?

V Mall Group je věkový průměr 32 let a na řadě pozic pracují velmi mladí lidé. Hlavním kritériem je u nás odvedená práce. Věříme na osobní zodpovědnost a lidem, kteří zde pracují, dáváme kromě zodpovědnosti především kompetence ke konkrétním úkolům.

Jak poté probíhá kontrola jednotlivých projektů?

V Mall Group si navzdory velikosti firmy udržujeme dynamické a agilní prostředí, kde za konkrétní projekty zodpovídá vždy konkrétní vlastník projektu.

Jaké nástroje k plánování, komunikaci zaměstnanců či řízení celých projektů běžně využíváte?

Vedle tradičních nástrojů jsme v celé skupině implementovali Microsoft platformu, interní komunikační systém je tedy Yammer a týmy využívají Microsoft Teams.

Přečtěte si, jak se novým trendům v zaměstnávání přizpůsobují ve společnostech Seznam, Moneta Money Bank, innogy, ČSOB a Volvo.

Implementace těchto nástrojů získala ocenění v prestižní soutěži Microsoft Awards 2018, kde jsme v kategorii digitální transformace získali druhé místo v konkurenci více než stovky českých i slovenských projektů.

Home office je dneska poměrně běžný benefit. Neobáváte se, že o něj zaměstnanci přijdou, pokud ekonomika zpomalí?

Home office je výsadou pozic, kde je reálně možný. A jak už jsem zmiňoval, stále zůstane množství povolání, kde z principu možný není. Proto jej vnímáme jako benefit a projev důvěry k našim lidem. Z toho důvodu o jeho omezení v kontextu s ekonomickým vývojem neuvažujeme.


 

foto: Shutterstock a Mall Group, zdroj: Mall Group