fbpx

Jsou to vlastně počítače v našich rukou a dokážou úžasné věci. National Geographic ale ukazuje, jak člověka zároveň kousek po kousku ničí

Zveřejněno: 17. 9. 2020

Účelem telefonu bylo umožnit spojení s někým, s kým se nemůžeme setkat tváří v tvář. Tuto původní funkci ale dalece přerostl. Chytré telefony nás dnes spojují s virtuálním světem, do jehož sítí se zamotáváme stále víc. Dává nám tenhle svět víc, než bere? Podle řady výzkumů, které zmiňuje server National Geographic, chytré telefony člověka po všech stránkách degradují.

Během uplynulého desetiletí přetvořily chytré telefony naše životy způsobem, který zásadně ovlivňuje současný způsob komunikace. Kromě volání, zasílání textů a e-mailů užívají podle National Geographic tato zařízení dnes více než dvě miliardy lidí k navigaci, rezervaci taxíků, srovnávání recenzí a cen produktů, sledování zpráv, poslechu hudby, hře videoher, místo diáře a v neposlední řadě kvůli sociálním médiím.

Lidé jsou stále více rozptýlení, je pro ně těžší udržet pozornost, tráví stále více času ve světě virtuálním na úkor toho skutečného.

Technologie chytrých telefonů jistě přinesla společnosti mnoho výhod, jako je třeba internetové bankovnictví, provádění finančních transakcí pohodlně na dálku nebo umožnění záchranářům přesně v oblasti katastrofy určit, kde je jejich pomoc nejvíc potřeba. K dispozici jsou sportovní aplikace monitorující chůzi nebo běh nebo zkrátka jakýkoliv jiný sport, který zvolíte. Můžete si dokonce nechat sledovat spánek, abyste zjistili, jak je hodnotný a přínosný. 

Člověk nepřítomný

Za tyto výhody člověk platí docela vysokou cenu. Začíná se to odrážet na jeho duševním zdraví a společenském životě. Pro stovky milionů uživatelů představují chytré telefony spojení se světem, na němž se stávají závislými podobně jako feťáci na drogách. Výzkumy shodně naznačují, že lidé jsou stále více rozptýlení, je pro ně těžší udržet pozornost, tráví stále více času ve světě virtuálním na úkor toho skutečného.

Podle Laryho Rosena, emeritního profesora psychologie na Státní univerzitě v Kalifornii a spoluautora knihy The Distracted Mind: Ancient Brains in a Hi-Tech World, odlučují chytré telefony uživatele od skutečnosti natolik, že si v rámci jejich užívání neuvědomují, kde se nacházejí, co prožívají, kým a s kým právě jsou.

Neúčastní se zkrátka toho, co je před nimi, a vidět je to mimo jiné i v rodičovství – rodiče nejsou zaměření na své děti. Lidé nemyslí na to, co dělají, nejsou přítomní. Chytré telefony ovlivňují podle Rosena každý aspekt lidského života. Negativně.

Kritické nemyšlení

Vědci se obávají, že závislost na smartphonech by mohla otupit schopnost mladých uživatelů číst a chápat texty, což by mohlo mít velmi nepříznivé dopady na jejich kritické myšlení. Tyto obavy jsou založeny na výsledcích studií, jako je třeba ta provedená psycholožkou Anne Mangerovou a jejími kolegy z Norské univerzity ve Stavangeru. Výzkumníci rozdělili do dvou skupin 72 studentů, přičemž každá skupina četla stejné texty, jen na jiném podkladě – první na papíře, druhá jako PDF na obrazovce. Šlo o to, která z nich textu lépe porozumí. Kupodivu zvítězila ta první.

Uživatelé smartphonů jsou věčně znudění a na úkor úniku do virtuálního světa zapomínají na to, co mají před očima.

Další studie, provedená na univerzitě v Britské Kolumbii, potvrdila něco, co již nějakou dobu vnímáte jistě všichni – používání smartphonů může negativně ovlivnit společenské interakce v reálném světě. Vědci vedení psychologem Ryanem Dwyerem zkoumali dvě skupiny jedinců, kteří jedli v restauraci s přáteli a rodinou. Jedni u sebe měli telefon, druzí ne. Ukázalo se, že ti druzí si jídlo a setkání se známými užili daleko víc než ti první, kteří měli na stole položeny své chytré telefony. Podle Dwyera jsou uživatelé smartphonů věčně znudění a na úkor úniku do virtuálního světa zapomínají na to, co mají před očima. To se týká jídla, rodiny, přátel i vztahů obecně.

Drží nás v šachu

Důvod, proč je pro člověka tak těžké odtrhnout pohled od obrazovky chytrého telefonu, je podle Ehtana Krosse, psychologa působícího na Michiganské univerzitě v Ann Arboru, skutečnost, že jej telefon drží v nejistotě. E-mailové schránky a sociální média slibují nové podněty, jenže vy nevíte, kdy to bude. Kdy přijde další mail, další komentář k fotce, další „like“ a podobně. Takže cítíte nutkání displej neustále kontrolovat.

Měřiče času možná nefungují proto, že kromě klasických statusů a upozornění musíme kontrolovat ještě upozornění, že už jsme na telefonu moc dlouho.

Profesor Lary Rosen a jeho kolegové sledovali, jak studenti středních škol a mladí dospělí používají své chytré telefony. Podle nich se situace nastíněná Krossem zhoršuje společně se zvyšujícím se tlakem chytrých zařízení na naše životy. Díky speciálním aplikacím zjistili, že účastníci výzkumu odemkli své chytré telefony v roce 2016 56krát denně a v roce 2018 až 73krát za jeden jediný den. To je podle Rosena ohromný nárůst, který jednoznačně nelze považovat za úkaz pozitivní. Domnívá se, že závislost spočívá jednak v oznámeních, která nelze vypnout, jednak v úzkosti zakořeněné přímo v hlavě a znemožňující koncentraci na běžné věci. Situaci může uklidnit pravidelná meditace a pozornostní cvičení. Kdo z mladých se ale k takovému kroku sám vědomě rozhodne?

Měřiče času nepomůžou

V reakci na tyto kritiky někteří výrobci telefonů vyvinuli různé aplikace, které uživateli mají změřit čas, jejž tráví na svém chytrém telefonu. Profesor Rosen a jeho tým ve studii chování středoškoláků a mladých dospělých zjistili, že ačkoliv uživatelé během pozorování kontrolovali aplikace pro monitorování času, který na telefonu tráví, a ačkoliv zjistili, že mu věnují více času, než si mysleli, své chování změnila zhruba jen polovina z nich. Možná je to i proto, že kromě klasických statusů a upozornění musejí kontrolovat ještě upozornění, že už jsou na telefonu moc dlouho.

Naučit se žít s technologií, aniž bychom jí propadli, to je podle Ethana Krosse jedna z největších výzev a zároveň jeden z největších problémů digitální éry. Experimentální vesmír otevřený chytrými telefony nazývá novým ekosystémem, kterému se člověk stále více přizpůsobuje. Podle něj v něm jsou užitečné i nebezpečné a škodlivé způsoby užívání. Je na nás, abychom si vybrali a eliminovali ty, které nám škodí.

Související…

Server Peníze.cz se ptal expertů: Jak nebýt digitální otrok?
red

foto: Shutterstock, zdroj: National Geographic

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...