fbpx

Číňan upravil dvěma dětem DNA a zmizel. Je to pirát, nebo hrdina? 2 fotografie
Čínský vědec Che Ťien-kchuej byl naposledy viděn na vědeckém summitu v Hong Kongu

Vědci se shodnou na tom, že jeho čin byl nezodpovědný. Nejsou si ale jistí ani tím, zda se "pokus" Che Ťien-kchueje skutečně zdařil

Zveřejněno: 6. 12. 2018

Ještě před dvěma týdny jen velice málo lidí kdy slyšelo o jménu Che Ťien-kchuej. Pětadvacátého listopadu ale tento člověk na YouTubu oznámil, že se mu povedlo úspěšně stvořit první geneticky upravená miminka, a strhl globální bouři. No a teď nikdo neví, kde je mu konec.

Související…

Počítačová data se budou ukládat do DNA. Ta je efektivnější než disky
Jan Handl

Dvě dívky se podle vědce narodily skrze umělé oplodnění a embrya měla být upravena pomocí editačního nástroje CRISPR. Taková úprava by měla děti uchránit před nákazou virem HIV. Jejich otec byl totiž HIV pozitivní a úprava genů měla zabránit jeho přenosu na děti. Pokud se toho tvrzení potvrdí, půjde o první děti narozené z geneticky přepsaného embrya.

Neprobádaný pokus

Úpravu prý Che Ťien-kchuej provedl tak, že „vypnul“ gen zvaný CCR5, který tvoří proteinovou bránu, jež umožňuje viru HIV napadnout buňku. Takové editování ale není úplně probádáno, spekuluje se o tom, že by mutace sice chránila před HIV, mohla by ale zvýšit náchylnost na západonilský virus a chřipku. Jde tedy o skok do neznámé vody a nikdo nemůže s jistotou říct, co s dětmi bude dál.

122 čínských vědců podepsalo dopis, v němž prohlašují práci Che Ťien-kchueje za „šílenství“.

I mnoho čínských vědců je otřeseno, 122 z nich dokonce podepsalo dopis, v němž prohlašují jeho práci za „šílenství“. Samotný vědec na videu uznává, že jeho práce je kontroverzní, přesto se dušuje, že svým činem udělal skvělý krok pro lidstvo. Sám prý neuznává úpravu IQ nebo barvy očí, pokud jde ale o zdraví, je editace akceptovatelná. Opravdu měl tak nevinné úmysly?

Chtěl být první

Čím víc okolností vyplouvá na povrch, tím víc se situace zdá problematičtější. Genetický vědec Gaetan Burgio z Australské národní univerzity, který se genovou editací dlouhodobě zabývá, je přesvědčen, že panu Che nešlo ani tak o zdraví dětí, jako spíš o to být prvním, kdo takový experiment na světě provedl. Burgio se také pokusil analyzovat Cheovu metodu a domnívá se, že toho, čeho editace měla dosáhnout, prostě nedosáhla. A alespoň jedno ze dvou dětí pravděpodobně vůči HIV rezistentní není.

Vědecký protokol přikazuje, že všechna geneticky upravená embrya musí být před rozvojem zničena.

Svůj počin nemá Che doložený žádnou výzkumnou studií, zákrok byl proveden anonymně a potají. K editaci nedošlo v jeho laboratoři na Univerzitě v Šen-čenu. Genetické přepisování u lidských embryí je zakázáno v Británii, USA i řadě dalších zemí světa a mnozí ho považují za neetické i nebezpečné. V Austrálii by si prý Che vysloužil 15 let ve vězení. V Číně je umožnění těhotenství s upraveným embryem též zakázáno, není ale jasné, zda jde pouze o doporučení, nebo je jeho dodržování vynutitelné zákonem. Vědecký protokol přikazuje, že všechna geneticky upravená embrya musí být před rozvojem zničena.

Co bude teď

Někteří vědce považují za podvodníka a nevěří mu, jiní ho odsuzují za nemorální jednání a experimentování s lidmi. Byl také okamžitě vyloučen z univerzity. Náměstek čínského ministra pro vědy a technologie Xu Nanping čin v národní televizi veřejně odsoudil jako „šokující a nepřijatelný“.

genetika vyzkum 0041281874

Genetické pokusy na lidských embryích musejí být vždy řádně zaprotokolovány. I podle čínských zákonů mohou být dělat pouze na embryích, která nemají šanci na přežití


Direct Genomics, start-up, který pan Che založil, se od jeho aktivit také distancoval.  Michael Deem, profesor z Rice University v Houstonu a vedoucí doktorské práce pana Che, je vyšetřován, protože byl údajně do projektu zapojený.

Kam zmizel?

K překvapení všech se Che Ťien-kchuej objevil dva dny po oznámení na konferenci v Hong Kongu, kde o svém činu znovu informoval, a naznačil, že další upravené děti jsou už na cestě. Od skončení konference je pan Che každopádně pohřešován. A není to vlastně ani tak překvapující vzhledem k tomu, že je čínský stát pověstný svým zvykem odstraňovat nežádoucí občany, aniž by o tom dal veřejnosti vědět.

Je úplně pitomý, svým činem šel proti veškerým normám medicínské praxe.

Ne každý ale čin pana Che úplně odsuzuje. Profesor Robin Lovell-Badge, který se konference v Hong Kongu účastnil, věří, že je Cheovo prohlášení pravdivé. Také je přesvědčen, že byl vědec skutečně poháněn touhou udělat něco dobrého a zároveň být první. „I tak je ale úplně pitomý, svým činem šel proti veškerým normám medicínské praxe,“ řekl Lovell-Badge.  

Že by pokrok?

Profesor genetiky na Harvardově univerzitě George Church prohlašuje, že čínský vědec nezpůsobil žádnou újmu, a kritiku přirovnává k šikaně. „Nejhorší věc, které se pan Che dopustil, je fakt, že nevyplnil správně dokumenty,“ řekl magazínu Science. „Pokud by někomu bylo ublíženo, pak by asi kritika měla smysl, jako to bylo v případě Jesse Gelsingera (jde o historicky prvního člověka, který zemřel po klinickém pokusu o genovou terapii).

Louise se každopádně nejdřív musela narodit, až potom společnost umělé oplodnění přijala.

Každý nový objev je samozřejmě kontroverzní a setká se s nevolí. Když se před čtyřiceti lety narodil první člověk díky umělému oplodnění, zákrok vyvolal kontroverzi ne nepodobnou té současné. Díky tomuto pokroku žije nejen Louise Brownová, která se narodila jako první dítě ze zkumavky, ale i dalších 8 milionů lidí po celém světě. Louise se každopádně nejdřív musela narodit, až potom společnost umělé oplodnění přijala. Jak dopadne „pirátský pokus“ Che Ťien-kchueje, se teprve dovíme.

foto: Profimedia, zdroj: Financial Times

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...