fbpx

V pátek 23. listopadu můžete vyrazit za "megaslevami", v úterý 27. bude zase možnost pomoci charitě. Zvládnout lze i obojí

Zveřejněno: 26. 11. 2018

Nocleženka, knížky pohádek nebo zimní boty a oblečení. Co mají společného? Každou věc ze zmíněné trojice někdo potřebuje. Nocleženka je kupon pro lidi bez domova, díky ní můžou strávit noc v teple noclehárny Armády spásy. Pohádky putují k dětem v dětských a azylových domovech po celém Česku. Zimní oblečení shání pro uprchlíky v Moldavsku Charitativní centrum pro uprchlíky v Brně.

Související…

Aukce v klidu: Jak si ozdobit kancelář a podpořit dobrou věc
Zdeněk Strnad

Projektů, které vyzývají společnost s žádostí o pomoc, je samozřejmě mnohem víc. Ty výše zmíněné přitom může podpořit každý, třeba prostřednictvím největšího světového svátku dárcovství, který je spojuje: Giving Tuesday. Celosvětový den dárcovství a dobrovolnictví připadá na úterý 27. listopadu.

Giving, nebo Black?

Je docela dobré si připomenout, že v listopadu nežijeme jen "svátkem nakupování ve slevách", tedy vymožeností nazvanou Black Friday. Na stránkách českého projektu Giving Tuesday najdete konkrétní dárcovské výzvy a spoustu inspirace, jak být užitečný.

Jako jednotlivec si můžete vybrat, jestli nějakou výzvu osobně podpoříte finančně, nebo darujete své odborné znalosti někomu, kdo je potřebuje.

Do Giving Tuesday se nemusí zapojovat jen neziskové organizace s žádostí o finanční či jinou pomoc – světová výzva je určená i všem ostatním. Své služby a expertízy nabízí zdarma nebo za symbolickou cenu řada firem i mezinárodních společností. Jako jednotlivec si můžete vybrat, jestli nějakou výzvu osobně podpoříte finančně, nebo darujete své odborné znalosti někomu, kdo je potřebuje, ale nemůže si je jinak dovolit.

Na chvíli se zamyslet

S nápadem slavit Giving Tuesday přišel v roce 2012 Henry Timms, zakladatel známé komunitní nadace 92nd Street Y v New Yorku. Tehdy si v souvislosti s Black Friday říkal, jestli toho materialismu není až příliš. V České republice Giving Tuesday oslavujeme již třetím rokem, a to díky zastřešení Asociace společenské odpovědnosti.

„Giving Tuesday je opak honu za slevou a konzumem, nutí člověka se na chvíli zamyslet, zastavit a vrátit společnosti něco zpět. Zároveň hezky otevírá nadcházející vánoční charitativní sezonu,“ říká ředitelka a zakladatelka asociace Lucie Mádlová.

Giving Tuesday 2017 ve světě:

274 milionů – celková částka online příspěvků v dolarech

2,4 milionu – celkový počet darů

120,4 – průměrná výše daru v dolarech

Giving Tuesday 2017 v Česku:

7 384 455 – celková částka online příspěvků v korunách

170+ - registrovaných na #GivingTuesdayCZ

100+ - zaměstnaneckých sbírek

foto: Shutterstock, zdroj: Giving Tuesday

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...