fbpx

Vláda zřídila horkou linku, kam mohou vybraní úředníci nahlásit obsah, který se jim na sítích nezdá. K tomu chystá přísný zákon, který může na sítích umlčet opozici

Zveřejněno: 12. 11. 2018

To, že se sítí šíří fake news a škodlivý obsah, si izraelská vláda nechce jen tak nechat líbit. A vlastně se není čemu divit. Antisemitská propaganda do země srší nejen ze strany účtů Palestinců a dalších arabských států. A v izraelské společnosti působí nemalé problémy. „Máme tu dokonce horkou linku, kam mohou vládní úředníci zavolat, když chtějí něco smazat z Facebooku,“ dozvídám se od známých v Izraeli. Není ale taková "horká linka" zbraní, která kromě nebezpečí ničí i svobodu?

Související…

Co se stane, když si s sebou na cestu do Izraele přibalíte digitální paranoiu
Tereza Hermochová

Izraelský ministr obrany Gilad Erdan osočil Facebook a jeho zakladatele Marka Zuckerberga dokonce z toho, že tato sociální síť přispěla k několika vraždám. Mezi ně místní vláda počítá i případ třináctileté Izraelky Hallel Jaffy Arielové, do jejíž ložnice se vloupal sedmnáctiletý Palestinec a ubodal ji k smrti. K útoku byl údajně motivován právě na Facebooku. Podle Erdana se tak Facebook vlastně stal návodem k "hubení židů".

Facebook se zalekl poté, co izraelské autority začaly vyhrožovat tím, že nařknou CEO izraelského Facebooku z terorismu.

I v samotném Izraeli ale znějí hlasy proti. Opoziční poslanec Erel Margalit Erdanovo obvinění označil za "urážku vlastní inteligence". Izrael podle něj disponuje dostačujícím množství monitorujících zařízení, takže si může síť kontrolovat sám. Zuckerberg na svou obranu dodal, že jeho společnost "nepřetržitě pracuje s bezpečnostními organizacemi" a snaží se v tomto hledisku platformu držet pod kontrolou.

Horká linka

Facebook se ale přece jen zalekl poté, co izraelské autority začaly vyhrožovat, že nařknou CEO izraelského Facebooku Adi Soffer-Teeniovou z terorismu.

adi soffer teeni 0301382348

Adi Soffer Teeni CEO, Facebook Israel


Teeniová pak ve snaze o vylepšení tváře společnosti v očích veřejnosti přiznala, že Facebook v  pokusech o ochranu uživatelů a prevence násilí skutečně selhává. Následně vznikla ona speciální horká linka, na kterou určití vládní úředníci mohou zavolat v případě, že se jim nepozdává nějaký facebookový příspěvek, skupina nebo video. Síť má pak povinnost obsah zlikvidovat.

Zákon je závažnou hrozbou pro svobodu informací a svobodu slova v Izraeli.

Země nyní připravuje zákon, který umožní vládě kontrolovat, co se Facebookem a dalšími sítěmi šíří. V případě "závadného obsahu" by pak platformy musely na základě doporučení policie a úřadů obsah odstranit. Zákon by se vztahoval jak na osobní blogy, tak i na zpravodajské servery.

Hrozba pro svobodu

Kritici se obávají, že legislativa, která má chránit bezpečnost země, bude zneužita k omezování svobody projevu. To by mohlo třeba znamenat cenzuru příspěvků, které vyzývají k protivládním protestům nebo k podněcování mladých, aby se nehlásili do armády, ale třeba taky k neplacení daní. Profesorka Tehilla Schwartz Altushulerová z izraelského Centra pro demokratické hodnoty a instituce označila zákon za nejextrémnější svého druhu v celém demokratickém světě. „Tento zákon je závažnou hrozbou pro svobodu informací a svobodu slova v Izraeli,“ dodala.

Aristotelés by článek nejspíš shrnul slovy: „Kdo dává bezpečí přednost před svobodou, je po právu otrokem.“ Absolutní svoboda slova si s absolutní bezpečností země zkrátka nerozumí. A ve státě, který je víc než často pod palbou raket, to platí dvojnásob.

foto: Profimedia a Shutterstock, zdroj: Times of Israel

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...