fbpx

Ig Nobelovu cenu dostanete, když je vaše vědecká práce ostuda tak absurdní, že to nejde neocenit. Letos se udělovaly už po osmadvacáté.

Zveřejněno: 16. 9. 2018

Vlastní sliny jsou nejlepším čisticím prostředkem a život je příliš krátký, než abychom si prostudovali obsáhlé manuály, které dostaneme v balení zakoupené techniky – to jsou některá témata výzkumů, za něž byly tento čtvrtek 13. září uděleny Ig Nobelovy ceny.

Související…

Ženy prý opravdu vydrží víc než muži
Monika Kovačková

Tyto ceny uděluje časopis Annals of Improbable Research (Anály nepravděpodobného výzkumu) a komise, která předložené vědecké práce zkoumá, mívá ve svém středu i laureáty opravdových Nobelových cen. Poprvé byly ceny předány v roce 1991 a mottem jejich udílení bylo, že se dávají za objevy, které by neměly být opakovány.

profimedia 0251686516 ig nobel prize

Marc Abrahams, zakladatel IG Nobelových cen (vpravo), předává cenu Yoshiro Nakamatsuovi za to, že 34 let fotil každé jídlo, které snědl.


Časopis ale svůj přístup přehodnotil s tím, že i zdánlivě absurdní zkoumání může přinést užitečné poznatky. Nyní se tedy Ig Nobelovy ceny dávají s tím, že by měly nejdříve lidi rozesmát, a pak je donutit zamyslet se. Cena je pojmenována po Ignáci Nobelovi, fiktivnímu bratru Alfreda Nobela, a název je rovněž slovní hříčkou, protože stejně vyslovovaný anglický výraz „ignoble” znamená „potupný“ či „sprostý“.

Člověk jako šimpanzi

V Sandersově divadle v nejstarší části Harvard University ve městě Cambridge ve státě Massachusetss proběhl tedy ceremoniál, který nejen pobavil, ale v přímém přenosu na webových stránkách představil laureáty cen ve vědeckých oborech od antropologie po oblast výživy, ale i za literaturu nebo mír. Za medicínu byli například oceněni Marc A. Mitchell a David D. Wartinger, kteří zkoumali a dokumentovali blahodárné účinky jízdy na horské dráze na průchodnost ledvin.

Ig Nobelovu cenu za medicínu získal výzkum blahodárných účinků jízdy na horské dráze na průchodnost ledvin

Statisíce pacientů ročně přicházejí k lékaři, protože mají problém s ledvinovými kameny, nicméně může stačit několik jízd na horské dráze, aby se kameny uvolnily. Autoři výzkumu ovšem tvrdí, že lidé s těmito problémy musí sedět na zadních sedačkách.

shutterstock 516639973 rollercoaster edit

Napodobují šimpanzi lidi nebo lidi šimpanzy? Ostatně, je asi jasné, kdo byl na zemi dřív...


Cenu za antropologii si odnesli členové mezinárodního týmu, který shromáždil důkazy o tom, že šimpanzi napodobují lidi tak často a stejným způsobem, jako lidé napodobují tyto lidoopy. Práce na téma „Interakce mezi šimpanzi a návštěvníky zoo“ prokázala, že člověk se hravostí může směle měřit se svým nejbližším příbuzným v živočišné říši.

Plivnout na špínu

Portugalští výzkumníci byli oceněni za chemii, protože jejich práce prokázala, že sliny, které v nouzi použijeme k čištění nějaké špíny, jsou často účinnější než k tomu určená chemická čistidla. Výborně se uplatňují například u zlatých předmětů nebo malované keramiky. Rozbor slin, který vědci udělali, by podle nich mohl vést k syntetizaci slin syntetických, jež by nahradily mnohdy k přírodě nešetrné chemikálie.

Cenu za reprodukční medicínu obdržel výzkum využití poštovních známek k monitoringu, zda mužský pohlavní orgán funguje správně

Ceny Ig Nobel však mají širší okruh témat. Dokládá to cena za reprodukční medicínu. Tu obdržel tým za výzkum využití poštovních známek k monitoringu, zda mužský pohlavní orgán funguje správně. Impotence může být příznakem závažnějších chorob (například diabetes) a jedním ze způsobů, jak rozpoznat rozdíl mezi touto impotencí a impotencí, která má základ v psychice, je zjištění, zda pacient dostane erekci během spánku. Je možné požádat svoji partnerku, aby stav pohlavního orgánu během noci průběžně sledovala, a mnohem jednodušší je penis ovinout poštovními známkami a ráno jen zkontrolovat, jestli proužek známek podle perforace v noci roztrhl.

Voodoo panenkou proti šéfovi

V oblasti ekonomie byli oceněni členové týmu, kteří zkoumali, zda má pro zaměstnance význam používání voodoo panenek jako odplatu za zneužívání, diskriminaci a šikanování ze strany šéfů.

shutterstock 609272489 voodoo doll edit

Propichování voodoo panenky vás prý může uklidnit. S tím samozřejmě plně souhlasíme, a jdeme uklidit pletací jehlice zpátky do skříně.


Výsledná práce připouští, že je obtížné nabídnout přímé praktické důsledky této studie, ale pokud má někdo nadřízeného, který zaměstnance pravidelně vystavuje veřejnému výsměchu nebo ho jinak ponižuje, může propichování voodoo panenky, znázorňující neoblíbeného šéfa, představovat psychologický nástroj, jenž může pomoci k nabytí duševní rovnováhy a k pocitu jakéhosi zadostiučinění. To by pak mohlo vyústit i v nějaký smysluplný dialog mezi oběma stranami.

Cenu za ekonomiku získal tým, který zkoumá význam voodoo panenek v boji proti diskriminaci a šikanování ze strany šéfů

Španělsko-kolumbijská skupina vědců si zase vysloužili Ig Nobelovu cenu za mír díky výzkumu, jenž měřil frekvenci, motivaci a účinky nadávek řidičů za volantem automobilu. Došli k závěru, že většina z nás má tendenci nadávat víceméně neprávem, ale pětadvacet procent klejících řidičů v souvislosti s nadávkami zároveň zvyšuje svou agresivitu. Možné stresové faktory spolu s agresí jsou pak spojeny s vyšším rizikem případné nehody.

Není čas na čtení manuálů

Cena za literaturu nyní přináleží výzkumníkům z Austrálie, Salvadoru a Velké Británie, kteří zdokumentovali, že většina lidí, kteří používají komplikované výrobky, si nepřečtou návod k použití. Lidé, kteří navrhují naše spotřební produkty (mobilní telefony, DVD přehrávače atd.), si často stěžují, že zákazníci manuál prostě nečtou, a proto nikdy plně nevyužívají všechny ty „úžasné“ pokročilé funkce, které produkt umí. Zákazníci se zase cítí poněkud podvedeni tím, jak tlusté tyto návody k použití jsou, a argumentují tím, že život je příliš krátký k RTFM.

rtfm

READ - THE - FUCKIN - MANUAL! PŘEČTI - SI - SAKRA - TEN - NÁVOD!


Zkratka RTFM vyjadřuje anglické Read The Fucking Manual (přečti si ten zasraný manuál), což je ve zkratce odpověď odborníka na dotaz zákazníka, jenž si stěžuje, že zakoupený výrobek nefunguje tak, jak má. Odborník má pocit, že ho dotazem připravuje o čas, a klient si zoufá, že z doporučované dokumentace nechápe téměř nic. Výzkum by podle autorů měl dopomoci firmám připravit lepší a přehlednější manuály.

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...