fbpx

V roce 2017 stoupl prodej klasických tlačítkových mobilů o pět procent. I jejich výrobci už cílí na mladé závisláky

Zveřejněno: 5. 9. 2018

Všechny výzkumy potvrzují, že online trávíme víc času než kdykoliv předtím. Možná jsme se ale dostali už na pomyslný vrcholek stoupající křivky. Anebo si někteří z nás chtějí od online prostředí alespoň cestou do práce a z práce odpočinout. Prodeje takzvaných „hloupých telefonů“ totiž zaznamenaly poprvé za poslední roky nárůst.

Související…

Přibývá aplikací, které nás mají zbavit závislosti na mobilech a sociálních sítích
Jana Abelson

Například mladí Britové jsou během jednoho týdne celých 24 hodin online. Místní telekomunikační regulátor Ofcom uvádí, že 78 % Britů podle jejich názoru nemůže bez mobilního telefonu existovat. Průměrně svému chytrému telefonu věnuje Brit 2,5 hodiny času, u věkové skupiny      18–24 let je to dokonce o 45 minut více.

Elegantní řešení

Obliba chytrých telefonů každopádně kulminuje a začíná se objevovat nový fenomén. Ti uživatelé, kteří cítí, že je toho na ně trochu moc, se chtějí od aplikací a informací odříznout. A elegantním řešením je právě pořízení takzvaného „hloupého telefonu“, tedy starého dobrého tlačítkového přístroje, od kterého se nedá čekat nic jiného než telefonování a esemeskování. Aplikace, sociální sítě, videa – na to všechno se dá v případě používání oldschoolových telefonů zapomenout.

Když nechcete každou chvíli sledovat svůj profil na Facebooku nebo jinde, kupte si prostě telefon, který to neumí, a hotovo.

Výrobci hloupých tlačítkových telefonů cílí nejenom na důchodce, kteří preferují jednoduchost, ale nově i na zkušené uživatele, kteří si hloupý telefon koupí jako prevenci před závislostí. Když nechcete každou chvíli sledovat svůj profil na Facebooku nebo jinde, kupte si prostě telefon, který to neumí, a hotovo. Pokud budete potřebovat telefonovat nebo poslat někomu esemesku, zvládnete to i na tlačítkovém přístroji bez mnoha jinak obvyklých funkcí.

Prodeje rostou

Psycholožka Daria Kussová z Nottingham Trent University se kromě jiného zabývá používáním chytrých telefonů. Uvádí, že se u uživatelů může vyvinout skutečná závislost. Lidé si to prý uvědomují a připouštějí, neumějí to ale zastavit.

Před úplnou ztrátou kontroly se tedy někteří brání svérázně. Pořízením hloupého telefonu. Mimochodem, celosvětové prodeje smartphonů vzrostly v loňském roce o 2 %, přičemž prodeje hloupých telefonů o 5 %.

foto: Shutterstock, zdroj: The Drum

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...