fbpx

Na vině je "latte faktor", za kávu se dá například v Athénách utratit až 8000 korun

Zveřejněno: 4. 8. 2020

„Já už taky nemám žádný peníze!“ Kamarádka mi zděšeně ukazuje web s výpisem z účtu. Tak teď jsme na tom stejně, jen já k tomu nemilému zjištění dospěla už pár dní před ní. V tu dobu jsme byly čtvrtý měsíc na studijním pobytu v Athénách. A zatímco někteří Řekové řešili finanční krizi, většina ostatních si v klidu vedla dál poklidný život a my se tím jejich bezstarostným přístupem inspirovaly.

Dvě a půl eura za kávu nám připomínaly spíš dvě koruny, a tak jsme si každý den na náměstí Monastiráki dopřávaly minimálně jedno řecké latte a ani ve snu nás nenapadlo, že právě tyhle kávy „za drobné“ způsobí naši vlastní malou finanční krizi.

„Chcete zbohatnout? Přestaňte si kupovat latte a avokádové toasty,“ radí mladým australský milionář a realitní magnát Tim Gurner. Že přehání? Možná trochu. Každopádně my jsme tehdy jen za kávu utratily během tří měsíců asi 8 000 Kč a následně pak musely přežívat jen o špagetách a vodě. I když nerada, musím tedy uznat, že názor Tima Gurnera má něco do sebe. Ostatně není jediným businessmanem, který tvrdí, že příčinou toho, že někteří z nás stále „nemají peníze“, není ani tak nedostatečná výše příjmu, jako spíš fakt, že s penězi neumíme zacházet.

Podle analýzy UniCredit Bank utratí mladí lidé za drobné nesmysly až 60 tisíc korun ročně

Podle výzkumů má pocit nedostatku financí polovina mladých Čechů. Na kávu či kino s přáteli se však peníze najdou. Podle analýzy UniCredit Bank z 20 000 platebních karet utrácejí mileniálové nejčastěji ve fast foodech, kavárnách, kinech, za oblečení nebo nákup her. Kartou za tyto položky utratí až 5 200 Kč měsíčně, ročně tedy více než 60 000 Kč, což rozhodně není zanedbatelný obnos. Bohužel fakt, že jednorázově jde většinou o malé částky, svádí k tomu, že jim nepřikládáme velkou důležitost a ztrácíme pojem o tom, jak velké sumy celkově představují.

Tento fenomén „mizejících peněz“ výstižně označuje autor bestsellerů o financích David Bach, který mu říká Latte faktor. Vychází přitom z názoru, že kdybychom spočítali všechny své výdaje na každodenní kávy a ušetřili je, či investovali, své bohatství bychom si mohli vybudovat mnohem rychleji.

Jak ušetřit?

„Problémem“ samozřejmě nejsou jen naše pravidelné kávy. Certifikovaná finanční koučka Lama Farran z Montrealu sestavila celý seznam položek, kam naše finance nejčastěji zbytečně unikají a kde se tedy dá dobře ušetřit.

Restaurace a kavárny

Oběd ve firemní kavárně, odpoledne káva a dort a večer víno s přáteli. Zkuste alespoň na měsíc pozměnit své zvyky a uvidíte, kolik peněz budete schopni ušetřit jen za tyto položky. I běžné nákupy v supermarketech určitě stojí za přehodnocení, mladí Češi do 34 let prý plýtvají nejvíce a vyhodí kolem 20 % nakoupeného jídla.

Zábava

Knihy, časopisy, kino, divadlo. Kultura je samozřejmě obohacující, ale pokud jste vášnivý čtenář či filmový fanda, možná si neuvědomujete, kolik peněz tyto aktivity spolknou. Zkuste místo do knihkupectví zajít do knihovny, nebo vyzkoušejte projekt Knihobudek, kterých jsou po celé ČR už desítky, a můžete si z nich bezplatně vypůjčit či odnést jakoukoli knihu.

Zbytečné speciální služby a poplatky

Někdy bezmyšlenkovitě platíme za služby, které vlastně vůbec nevyužíváme, například za televizní kanály, ale také bankovní poplatky, různá zbytečná připojištění apod. Zavolejte svému poskytovateli služeb, nebo si najměte kvalitního finančního poradce, který vám bezplatně poradí, jak tyto výdaje snížit na minimum.

Itunes

V současnosti mnoho z nás vlastní smartphone a naše kreditní karta je napojena na online obchod, tudíž jsou nákupy opravdu jednoduché. Stačí zmáčknout tlačítko „buy now“ a už máte úžasný vyzváněcí tón, chytrou aplikaci nebo skvělou hru a peníze dále mizí.

Loterie

Pamatuji si, že jsme jednou na VŠ při statistice počítali, s jakou pravděpodobností vyhraje člověk ve sportce. Ta šance byla opravdu tak mizivá, že profesorka na závěr řekla, že ten, kdo sází, musí být úplný blázen. Když nemáme dost peněz, pak právě lístek do loterie se stává naší jedinou nadějí, že se možná už brzy naše životní obavy rozplynou a náš život se zázrakem promění. Pravdou ale je, že to je většinou pouhá iluze.

Chcete se Latte faktoru vyvarovat? Než za cokoli peníze vydáte, ptejte se sami sebe, co vám to přinese. Když se totiž budete vědomě rozhodovat i o sebemenším nákupu, budete automaticky kupovat kvalitnější věci, které vám déle vydrží, jíst zdravěji, přestanete ale také utrácet za zbytečnosti a více ušetříte. Pak významně snížíte pravděpodobnost, že malá řecká finanční krize postihne i vás.

Související…

Proč bychom se neměli vzdávat hotovosti a proč nespoléhat jen na platební karty
Jan Müller

foto: Shutterstock, zdroj: Latte Factor

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...