fbpx

Děti řeší šikanu stále častěji. Na Linku bezpečí více volají také kvůli sebepoškozování Dalších 3 fotografií v galerii
Soňa Petrášková. (zdroj: se svolením Soni Petráškové)

S jakými problémy se volající nejčastěji obrací na Linku bezpečí, co rodiče dnešních dětí nemuseli řešit a kde se dozvědět více o tématech, která trápí děti a dospívající? O tom nám více řekla ředitelka organizace Soňa Petrášková.

Zveřejněno: 8. 4. 2024

Linka bezpečí funguje již více než 30 let. Jejím cílem je pomáhat dětem a studentům, kteří se dostanou do náročné životní situace nebo řeší každodenní starosti a problémy, s kterými si nevědí rady. Nabízí nepřetržitou odbornou pomoc na bezplatné lince 116 111. Ročně se na ni obrátí přes 178 tisíc lidí.

S čím se aktuálně volající na Linku bezpečí nejčastěji obrací?

K pěti nejčastěji řešeným problémům na Lince bezpečí patří tematika sebevražd, sebepoškozování, depresí, úzkostí a dalších psychických poruch. Volají nám také klienti, kteří řeší potíže v rodinné komunikaci a vztazích s vrstevníky. Ve srovnání s rokem 2022 jsme zaznamenali nárůst o 13 % například i u tématu šikany ve škole, u poruchy příjmů potravy (o 12 %) či tělesného týrání (o 14 %). Děti se na nás obracejí i v případě kyberšikany či obtěžování cizí osobou v on-line prostředí.

Dokážete z hovorů říci, co více trápí menší děti, a co naopak řeší starší studenti?

To říci nedokážeme. Linka bezpečí je anonymní, děti nám nesdělují jméno ani věk. Zhruba ale víme, že nám nejvíc volají děti ve věku 14–17 let.

Mohou se na vás obrátit i rodiče?

Ano, provozujeme i Rodičovskou linku (na telefonním čísle 606 021 021), jejímž posláním je poskytovat kvalitní telefonickou krizovou pomoc a základní sociální poradenství rodičům, rodinným příslušníkům a ostatním dospělým, kteří jednají v zájmu dětí, dospívajících a mladých dospělých do 26 let.

I tato linka je anonymní a je to služba pro klienty z celé České republiky.  Její předností je, že nabízí volajícím téměř okamžitou odbornou pomoc. Dále provozujeme e-mailovou poradnu a chat.

Tato linka funguje také nonstop jako Linka bezpečí?

Ne, na Rodičovskou linku mohou klienti volat každý pracovní den v pondělí až čtvrtek od 13,00 do 21,00 hod. a v pátek od 9,00 do 17,00 hod.

S čím rodičům nejčastěji pomáháte?

Nejčastějším tématem na Rodičovské lince jsou rodinné vztahy. S touto tematikou se na nás obrací 39 % volajících. V této oblasti je na předních místech téma výchovného přístupu k dětem (22 %), porozvodového uspořádání péče o dítě (22 %) a rodinné komunikace (20 %). Druhým nejčastějším tématem jsou psychické obtíže u dětí, které řešíme v 27 % případů, a třetím je podezření na týrání, zneužívaní nebo zanedbávání dítěte v rodině nebo v blízkém okolí (9 %). V rámci tohoto tématu jsme loni uskutečnili 9 intervencí ve prospěch ohrožených dětí na oddělení sociálně právní ochrany.

Související…

Pět stádií šikany ve škole. Hlídejte u dětí stopy na duši i těle, radí experti
Jana Surmová

Na Rodičovské lince ale řešíme i specifičtější témata, jako jsou problémy spjaté se školní docházkou (6 %). Překvapilo nás, že se na nás v roce 2023 kvůli tomu obrátilo o 14 % více volajících než v roce 2022. O 6 % se zvýšily také hovory týkající se šikany a o více než 3 % stouply hovory s tematikou závislosti na alkoholu a nealkoholových látkách. 

Obrací se na nás také rodiče, kteří si potřebují promluvit o partnerském vztahu svých dětí. Řešíme předčasné zahájení sexuálního života, násilí v partnerském vztahu dítěte, sexuální orientaci nebo neplánovaná otěhotnění. (Uvedené statistiky jsou za rok 2023, pozn. aut.)

Byl nárůst hovorů týkajících se závislostí spojen například i s užíváním kratomu, jehož regulace je stále diskutované téma?

Kratom je spíše okrajové téma. Více se na nás rodiče obrací ohledně závislosti na digitálních technologiích. Chlapci častěji tíhnou k hraní her, dívky tráví množství času na sociálních sítích. Rodiče se ptají, jestli a jak tento čas regulovat.

Co jim doporučujete? Jak poznat, kdy už je to problém, který je potřeba řešit?

To, jak velký problém to pro dítě je, závisí na mnoha faktorech. Rodiče si musí položit otázku, jak vypadá režim dne dítěte, zda jsou aktivity, které zvládá a kterým se dítě pravidelně věnuje, drží ho? Je v ostatních oblastech života zdravě fungující, nebo jde u dítěte o únik z těžké reality a od jiných problémů?

A co radíte například v případě, kdy rodič zjistí, že dítě kouří nebo chodí domů opilé?

V případě problémů s chováním, jako je kouření a pití alkoholu nezletilých, jde vždy o individuální přístup k řešení situace – důležité je stavět na dosavadní zkušenosti s dítětem, komunikovat o tom, co se děje, nastavovat společně pravidla, hledat způsoby, jak dítěti v situaci pomoci.

V rodině dítě naplňuje základní bazální potřeby, ať už je to potřeba bezpečí, jistoty, ocenění, ale i přijetí. Nestabilní rodinné prostředí může být jedním ze zdrojů řady psychických potíží.

Rodiče často vyhledávají v takové situaci podporu i pro sebe, aby konzultovali svůj přístup a zároveň měli možnost těžkosti sdílet. Někdy je třeba vyhledat pro dospívajícího pomoc odborníků (psycholog, psychiatr), protože experimentování s drogami a alkoholem může přerůst v závislost nebo souviset s dalšími psychickými potížemi, na jejichž řešení již dítě samo nestačí.

Pozorujete, že některá témata na Lince bezpečí zůstávají neměnná a trápí dnešní děti stejně jako trápila jejich rodiče před 30 lety v době, kdy Linka vznikla?

Ano, určitě. Některá témata se nezměnila. Děti stále řeší vztahové problémy v rodině nebo s kamarády a také sexuální vyzrávání.

Co jsou naopak nová témata, která jste dříve nemuseli řešit, a co je zapříčiňuje?

Nově se objevilo sebepoškozování nebo různé formy online šikany. U online šikany je to vznik sociálních sítí a online prostředí, kde šikana probíhá. Děti a dospívající se často přiklání k sebepoškozování, když se snaží zvládnout stresující situace nebo pocity, jako jsou úzkost, smutek nebo deprese. Tyto problémy byly v posledních letech umocněny faktory jako například sociální izolace v průběhu COVIDu, tlak na výkon, vysoká rozvodovost nebo nedostatek volného času a offline režimu. Je potřeba říci, že sebepoškozovat se můžou dívky i chlapci.

Vnímáte dopady covidového období ještě i dnes?

Na některé mladé lidi to stále ještě dopad má. Pro některé to mohl být jeden ze spouštěčů úzkostí, depresí a mohou se stále s těmito psychickými potížemi potýkat.

Je možné, aby těm nejčastějším problémům, které jste vyjmenovala, nějak předcházeli rodiče?

Dítě je součástí rodiny a pochopitelně rodinné prostředí má na jeho prožívání zásadní vliv. V rodině naplňuje základní bazální potřeby, ať už je to potřeba bezpečí, jistoty, ocenění, ale i přijetí. Nestabilní rodinné prostředí může být jedním ze zdrojů řady psychických potíží.

 

linkabezpefi 148

Pro dítě je důležité mít stabilní prostředí založené na důvěře. Vědět, že se může rodičům svěřit a že každý problém má řešení. Důležitá je i všímavost ze strany rodičů. Je potřeba, aby si rodiče včas všimli, že se s dítětem něco děje.

Kdy si naopak myslíte, že je lepší, pokud se dítě obrátí rovnou na vás?

Dítě může zavolat na Linku z různých důvodů, například nemá v okolí nikoho, komu by se svěřilo. Nechce se svěřit rodičům, buď má obavy z jejich reakce, nebo je nechce zatěžovat. Může se dostat do situace, v které si neví rady, co dál. Může prožívat velmi silné emoce. Běžně nám také volají děti kvůli svým kamarádům a chtějí se poradit, jak jim můžou pomoct.

Linka funguje na anonymní bázi, jak tedy postupujete v případech, kdy například zjistíte, že se volající nachází v život ohrožující situaci?

Anonymita je důležitým pilířem práce Linky bezpečí. Primárně nezjišťujeme jméno ani adresu volajících. V některých vážných případech, kdy nám dítě sdělí své údaje, kontaktujeme v jeho prospěch další instituce. Nejčastěji spolupracujeme s Toxikologickým informačním střediskem, rychlou záchrannou službou, Policií ČR nebo orgány sociálně právní ochrany dítěte. Většinou to bývají právě případy, kdy je bezprostředně ohrožen život dítěte. V roce 2023 jsme intervenovali ve 199 případech.

Máte i klienty, kteří vám sdělí své jméno, a chtějí si o svém problému povídat opakovaně?

Ano, máme i takové klienty. Stává se, že nám děti volají opakovaně. Není zaručeno, že je na službě zrovna konzultant, s kterým dříve komunikovaly, ale není problém o tématu mluvit opakovaně, neboť se v čase vyvíjí.

Jaké další služby kromě Linky bezpečí poskytujete?

Na Lince bezpečí klademe velký důraz na prevenci, která vede k psychické odolnosti dětí a dospívajících a podporuje je v tom, aby krizi dokázali zvládnout vlastními prostředky.

Jedním z našich preventivních programů je Linka bezpečí NAŽIVO, která slouží jako osvěta. Společně s žáky a studenty hledáme dostupné nástroje, jak řešit případné problémy, a představujeme jim také služby Linky bezpečí. V roce 2023 se nám podařilo v rámci tohoto projektu proškolit přes 8 a půl tisíce dětí ze základních, středních, speciálních a vysokých škol. Součástí prevence je i spolupráce s řadou sportovních klubů.

linkabezpefi 134

Máme také další program, v rámci kterého lektoři Linky bezpečí jezdí do škol a věnují se s dětmi různým aktivitám. Jednotlivé akce jsou vedeny interaktivně a zážitkově. Téma si volí samy děti ze seznamu témat, o kterých víme, že jsou pro ně atraktivní. Jednotlivé bloky tak mohou vycházet z aktuální potřeby žáků a studentů.

Na našem webu máme k dispozici i poradnu, v níž se mohou děti dozvědět víc o potížích, které je trápí, a najdou zde i edukativní videa.

Jsou další způsoby, jak se o tématech, které řešíte, může dozvědět i široká veřejnost?

Široká veřejnost, ale především rodiče, prarodiče a pedagogové mohou pravidelně poslouchat náš podcast Na tenké Lince, který má již přes 150 000 přehrání na platformách pro podcasty a YouTube. Jeho cílem je otevřeně mluvit o tématech, se kterými nás děti a dospívající kontaktují. Pomáhá nahlédnout blíže do dané problematiky a představuje možná řešení. Jednotlivé díly jsou věnovány například stresu spojenému s přijímačkami, psychickým onemocněním nebo vztahovým problémům a jsou koncipovány tak, aby posluchače provedly prostřednictvím dotazů základní problematikou daného tématu, zevrubně nastínily, co a proč se děje a jak dál postupovat.

Máme ale také podcast Utržené sluchátko, který má téměř 90 000 přehrání, a ten je určený dětem ve věku 8–11 let. Jsou to krátké epizody, ve kterých představujeme konkrétní situace a starosti, se kterými se děti denně potkávají. Jejich vrstevníci jim radí, jak si poradit například se zradou kámošky nebo s poznámkou ze školy. Tyto podcasty ale mohou využít i učitelé ve výuce. Dobře se s nimi totiž pracuje při formování vztahů a empatie.

A ti, kdo raději čtou, si mohou více o tématech, které na našich linkách řešíme, přečíst na našem blogu.

foto: se svolením Soni Petráškové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...