fbpx

Zaplať, než tvé nahé fotky uvidí spolužáci. Při sexuálním vydírání je důležité neztrácet hlavu 1 fotografie
Zdroj: Vygenerováno pomocí Freepik.com

Nevinný flirt na Snapchatu nebo TikToku se může snadno zvrhnout ve vyhrožování. Pamatujte, že zradit vás může kdokoli. Co dělat, když už k takové situaci dojde?

Zveřejněno: 8. 1. 2024

„Začalo to tak, že mi napsala jedna holka z Francie. Krásná brunetka, přesně můj typ. Jsem nezadaný, takže jsem to bral jako v pohodě flirt, vždyť o nic nejde,“ vypráví Mirek (19). „Chatovali jsme každý den a jednou večer se to stočilo na téma, co má kdo rád v posteli. Poslala mi svou nahou fotku. Jak jsem byl v náladě, tak jsem jí poslal i svou nahou fotku z koupelny. Když mi napsala zpátky, málem to se mnou švihlo. Jako odpověď mi poslala seznam všech mých sledujících na snapchatu a instáči a chtěla po mně 300 eur, že to jinak pošle na všechny z nich.“

Mirkův příběh kopíruje jeden z klasických scénářů catfishingu neboli útočníka, který vystupuje pod jinou identitou. Kdo by odolal nevinnému pokecu s neznámou kráskou? A když už si tak rozumíme, tak proč si nevyměnit pár lechtivých fotek?

Jakmile ale nová „kamarádka“ dostane to, co od začátku chtěla, žhavá hra rázem změní pravidla. Najednou je z toho hra na štvanou zvěř, ve které hraje hlavní roli vydírání a peníze. Sextortion nebo také sexuální vydírání je forma kyberšikany, spočívající ve vyhrožování nebo vydírání, že budou bez souhlasu sdíleny intimní informace, snímky nebo videa oběti. Cílem tohoto vydírání může být snaha přimět oběť, aby něco udělala (např. poslala další citlivé materiály), nebo zaplatila za to, že nebude zkompromitována.

Zradit může kdokoliv

Kdy a jak vlastně může k sexuálnímu vydírání dojít? Sympatický „neznámý“ nebo „neznámá“, kteří si rádi povídají online, je pouze jedna z možností. Měli bychom ale zůstat ve střehu, i když jde o sdílení jakéhokoliv citlivého obsahu s lidmi, které známe (nebo si to alespoň myslíme). K sexuálnímu vydírání totiž může docházet:

– Během vztahu nebo v případě, že se vztah rozpadl a jeden z partnerů se tímto způsobem pomstí.

– Pokud sdílíte intimní snímky i se svými známými a přáteli. Nikdy nevíte, kdy může něco uniknout ven, třeba i v dobrém úmyslu. („podívej, jak mám krásnou kámošku…“)

Z toho plyne jediné: jakmile jednou vypustíme lechtivé video do messengeru, už není cesty zpět a zvrtnout se to může kdykoliv. Proč byste to vůbec dělali? Budete se divit, ale podle průzkumu ESET a Policie ČR své nahé fotky a videa sdílí každý třetí dospělý (33 %) a každý sedmý nezletilý od 12 do 18 let (14 %).

Svůj profil na sociálních sítích můžete deaktivovat, ale nemažte jej. Pořiďte si snímky obrazovek profilu agresora a všech zpráv, které jste si s ním vyměnili.

„Ačkoli z průzkumu vidíme, že zkušenost s vědomým a dobrovolným sdílením intimních fotografií či videí, tzv. konsensuálním sextingem, mají spíše dospělí než mladiství ve věku do 18 let, jsou to především mladiství, kteří jsou v tomto případě častějšími oběťmi nějaké formy zneužití,“ varuje na webu společnosti ESET specialistka kybernetické bezpečnosti Vladimíra Žáčková.

Dává to smysl. Dospělý útočník totiž sází na jejich strach a stud, stejně jako na obecně nižší informovanost a odvahu svěřit se s celou situací dospělému člověku nebo policii. Nebo může být útočník z řad vrstevníků, a potom jde nejčastěji o pomstu nebo žárlivost. Často se ale také zvrhne „vtípek“, jehož dopad děti špatně odhadnou.

V každém případě jsou následky drtivé. Ostatně i my dospělí bychom měli problém rozchodit, pokud by naši vyzývavou fotku viděl celý kancl. Jak se potom musí cítit teenager, kterému se za zády posmívá celá třída?

Případy kyberšikany se sexuálním podtextem rozhodně nejsou ojedinělé. Na webu poradny Linky bezpečí je nasdílen i další příběh: „Dobrý den, píši vám o radu. Jsem otec 13leté dcery, která zveřejnila na svém instagramovém účtu na začátku prázdnin video s vlastní masturbací. Než jej odstranila, stačil si jej stáhnout spolužák, který jej poté rozeslal ostatním spolužákům v rámci instagramové skupiny ... Osvěta na téma kyberšikany u nás doma i ve škole probíhá poměrně často, ale je vidět, že to nestačí. V jejím počítači, tabletu a částečně i mobilu (iPhone) mám software na rodičovskou kontrolu s aplikovanými věkovými omezeními. Jedině její instagram nesleduji a takto to dopadlo…“

Stalo se, co teď?

Hlavně žádnou paniku ani výčitky. Díky vynalézavosti agresorů se obětí sexuálního vydírání může stát opravdu kdokoliv, kdo používá internet. Stačí chvilka spěchu, nátlaku, někdy i vlastní omyl při rozesílání…a neštěstí je na světě. Jak z toho ven radí web Royal Canadian Mounted Police

Jakmile jednou vypustíme lechtivé video do messengeru, už není cesty zpět a zvrtnout se to může kdykoliv.

  1. Přerušte veškerou komunikaci s agresorem.
  2. Nepodvolujte se výhrůžkám, neposílejte peníze ani žádné další materiály. Podle analýzy, kterou provedlo kanadské Centrum pro ochranu dětí na základě 6500 svědectví, vede vyhovění požadavkům vyděrače často k dalším požadavkům v budoucnu.
  3. Svůj profil na sociálních sítích můžete deaktivovat, ale nemažte jej. Pořiďte si snímky obrazovek profilu agresora a všech zpráv, které jste si s ním vyměnili.
  4. Obraťte se na Policii ČR a nahlaste celý případ. Nebojte se, v této situaci nejste v žádném případě spoluviníkem! Pokud je potřeba, vyhledejte psychologickou pomoc, nasměrovat vás mohou například na Lince bezpečí.

Jak to dopadlo s Mirkem? Zachoval se vlastně nejlépe, jak mohl. Osudovou brunetku okamžitě zablokoval a popřemýšlel nad tím, co říct svým kamarádům a známým, pokud bude opravdu kompromitován. Nestalo se vůbec nic. Tedy kromě toho, že kdesi na internetu bloudí jeho fotka, která může být vždycky použitá proti němu. Tak pozor, ať k ní nepřibyde ta vaše – anebo videa vašich dětí.

Související…

Nebezpečí natalismu: Bezdětní jsou šikanováni častěji, než si myslíte
Dora Hanzelová

foto: Vygenerováno pomocí Freepik.com, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...