fbpx

Žádné křížovky, ale postel: Dvě třetiny seniorů mají zájem o pohlavní život 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Láska a sex kvetou i ve vyšším věku a navzdory fyzickým omezením. Základem zralých vztahů je citová blízkost, porozumění, společné zážitky a vzájemný respekt. Ostatně – nejsou křížovky tak trochu nuda?

Zveřejněno: 12. 11. 2023

Seniory vnímáme jako křehké a zpomalené bytosti se zájmem o luštění křížovek a zahrádkářství. Sex? Ale prosím vás, ten už se jich přece dávno netýká… nebo ano?

Regina Koeppová PsyD, ABPP je odbornicí na stárnutí a sexualitu a pro magazín Psychology Today vyvrací mýty ohledně nulového sexuálního života seniorů. Regina naopak tvrdí, že život v důchodu může zahrnovat velmi pestrou škálu romantických citů. Čtěte pozorně, jednou se to bude týkat i vás!

Zamilovaný sedmdesátník

Premiéra reality show The Golden Bachalor řadu lidí zaskočila. Svou novou lásku v ní totiž hledá Gerry, čerstvý sedmdesátník. Ačkoliv někteří diváci byli pobouření, Gerryho příběh je dojemnou připomínkou toho, že lidská touha po spojení, intimitě a lásce s vyšším věkem nekončí.

Regina Koeppová uvádí mnoho podobných případů ze své vlastní klinické praxe. Přesto žijeme ve světě strnulých společenských konvencí, ve kterém je láska a sex doménou krásných mladých lidí. Nicméně teď je nejvyšší čas s tím přestat – už jen proto, že věčně mladí a krásní nezůstaneme ani my sami. A jaká je realita? Podle této studie má 65 % lidí mezi 65 a 80 lety stále zájem o sex!

Až vám tedy bude někdo opakovat nesmysly o tom, že touha má svou expiraci, vzpomeňte si na sedmdesátníka Gerryho. Nejde jen o reality show. Gerry je symbolem lásky o houževnatosti, s jakou usilujeme o naplněné vztahy nezávisle na věku.

Komunikujte a experimentujte

Že naše těla už nejsou tím, čím ve dvaceti? Máte pochopitelně pravdu, stáří může přinášet nemoci a pohybová omezení. Podle Koeppové to ale není neodstranitelnou překážkou. Můžete to vzít spíš jako výzvu, jak hledat nové možnosti vyhovující oběma partnerům.

Seniorům doporučuje pro zlepšení intimního soužití vyladit těchto pět základních oblastí:

  1. Zdravotní rovina: Prevence, zdravý životní styl, vyladění pravidelně užívaných léků a řešení potřeb v oblasti fyzického i duševního zdraví může opravdu významně ovlivnit intimní život.
  2. Plánovaná intimita: Místo výbuchů nezvladatelné vášně bývá ve stáří mnohem více sexy plánovaná intimita, na kterou se mohou oba partneři těšit a přizpůsobit jí svůj denní režim.
  3. Romantika není jen pro mladé: Večeře při svíčkách nebo oblíbená hudba v pozadí mohou intimní prožitky výrazně umocnit.
  4. Komunikace: Díky otevřené komunikaci zůstávají partneři na stejné vlně. Rozhovor o tom, kdo má co rád, ocenění minulých prožitků nebo nastavení nových přání mohou vztah posílit – spolu s těšením se na příště.
  5. Přizpůsobení i experimenty: Oblíbené polohy nejsou na celý život. Senioři mohou objevovat nové možnosti nebo začít používat sexuální hračky. Proč ne?!

Během našeho stárnutí a vyzrávání je zásadní mít otevřenou hlavu, nebát se zpochybňovat společenské normy a prožívat naplno své osobní příběhy – beze strachu z odsouzení okolí.

Nikdy není pozdě

U mnoha starších lidí se intimita nemusí nutně promítnout jen do fyzické aktivity. Základem zralých vztahů je citová blízkost, porozumění, společné zážitky a vzájemný respekt.

Citová intimita nesnižuje význam sexuálního potěšení, spíš doplňuje další aspekt. Bez ní totiž nebude plně fungovat ani tělesné potěšení.

Až vám tedy bude někdo opakovat nesmysly o tom, že touha má svou expiraci, vzpomeňte si na sedmdesátníka Gerryho. Nejde jen o reality show. Gerry je symbolem lásky o houževnatosti, s jakou usilujeme o naplněné vztahy nezávisle na věku.

Během našeho stárnutí a vyzrávání je zásadní mít otevřenou hlavu, nebát se zpochybňovat společenské normy a prožívat naplno své osobní příběhy – beze strachu z odsouzení okolí. Proč? Ruku na srdce – kdo z nás ve skutečnosti stojí o vyčpělé vztahy a křížovky?

Související…

Proč je dobré myslet na smrt? Pracující senior sdílí 4 největší mýty o stáří
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...