fbpx

USA ruší právo na potrat: Ženská děloha jako veřejný statek 2 fotografie
Matthew Kacsmaryk. (zdroj: Profimedia)

Pro-life aktivisté utahují v USA šrouby. Soudce Matthew Kacsmaryk pozastavil platnost schválení léku Mifepriston pro americký trh – miliony amerických žen tak ztratí přístup k potratové pilulce, kterou jim pošta mohla diskrétně doručit až domů

Zveřejněno: 13. 4. 2023

24. června 2022 zrušil americký Nejvyšší soud rozsudek v případu Roe vs. Wade z roku 1973, který v americké ústavě ukotvoval právo žen na potrat. Reprodukční právo jím bylo ženám zaručeno ve všech amerických státech bez výjimky. Dnes se přístup k potratům liší v USA stát od státu. Zavládl  legislativní chaos, hojně bují potratová turistika, ale pro-life aktivisté mají stejně důvod k oslavě.

Grand old rules

V 99 % zároveň totiž bývají republikány a/nebo radikálními křesťany. Ze zrušení Roe vs. Wade by nejraději udělali státní svátek, tak moc jsou na sebe pyšní. Jejich dlouhodobým cílem, který zatím není naplněn, je plošný zákaz potratů v celých USA. A kdoví, možná přijde na řadu i zákaz antikoncepce. Čím dál tím víc urputně lobbují za utahování šroubů potratových zákonů a jsou v tom zatraceně úspěšní – potrat je teď ilegální v 11 státech z 50 a v dalších je právo na něj významně omezeno.

profimedia 0768198112

Pro-choice protesty v New Yorku. (zdroj: Profimedia)


Experti z americké organizace Guttmacher Institute, která se zabývá reprodukčními právy, se shodují na tom, že se další omezení ženských práv chystají a že v nich pro-life aktivisté pravděpodobně uspějí. Očekávají, že státní zákonodárci a skupiny bojující proti potratům použijí „bezprecedentní strategie“

Reprodukční práva žen jsou v jednotlivých státech krácena v téměř dokonalé závislosti na tom, jestli tam ve volbách vyhráli demokraté nebo republikáni. V demokratických státech se  interrupce provádí stejně jako předtím, v republikánských je zakázali nebo omezili a v dalších se restrikce teprve chystají. Ve státech, kde je největší koncentrace radikálních křesťanů, není potrat povolen ani v případě incestu, znásilnění nebo v případě masivního poškození plodu, neslučitelného se životem. Případy, jak to v jednotlivých státech vypadá, najdete ve zbytku tohoto textu. Výčet všech nových pravidel je mimo možnosti tohoto textu, proto se v následujících odstavcích dozvíte pouze ilustrační příklady a medializované kauzy.

Fetální personalita

Cílem aktivistů je, aby se s embryem zacházelo stejně jako s žijícím člověkem. Ve státech, kde platí úplný zákaz potratů, je v zákoně pojem „osoba“ definován tak, aby zahrnoval i oplodněné vajíčko, embryo nebo plod. Jedná se o tzv. Fetal personhood (volným překladem „osobnost plodu nebo fetální personalita“). Plod by měl mít stejná lidská práva jako živé děti, a to i ve fázi, kdy se skládá jen ze shluku buněk a jeho inteligence je nižší než inteligence kuřete z Kentucky, které ti samí Američané tak rádi jedí. 

Respektovat všechno, co je naživu, se může zdát jako hezká myšlenka, jenže koncept fetal personhood zbavuje ženu práva rozhodovat o svém těle v momentě, kdy otěhotní. Těhotné ženy mohou být také potrestány za ohrožení plodu nezdravou životosprávou. V Alabamě voliči přijali dodatek ústavy, na základě kterého mohou být ženy, které v těhotenství užívaly drogy nebo jinak ohrozily plod a potratily, odsouzeny až k 99 letům vězení. 

Nechtěně těhotné to mohou risknout a objednat si pilulky na černém trhu nebo ze zahraničí. Jak moc jim za to bude hrozit zatčení, se zatím neví. 

Přijetí konceptu Fetal personhood jednoznačně implikuje, že potrat = vražda. Ženy se ale o něj budou pokoušet tak jako tak, když se budou nacházet v bezvýchodných životních situacích.  Jak je budou postihovat? Tresty za provedení, podstoupení nebo jenom napomáhání k provedení interrupce se pohybují na široké škále v závislosti na tom, v jakém americkém státě se zrovna nacházíte. Někde zaplatíte pokutu nebo na vás mohou vysoudit odškodné biologickému otci, ale můžete také strávit několik let ve vězení.

Prozatím je hlavním trendem potratové legislativy trestat hlavně  třetí strany za napomáhání k potratu a vyvolávat tak ve společnosti strach a nedůvěru.

Potratová mafie

Jak tedy ženy řeší nechtěné těhotenství v oněch 11 státech? Mají několik možností. První: pokusí se oslovit někoho angažovaného v „potratové mafii“ – najdou skupinu lidí nebo jedince, který bude ochoten provést zákrok načerno. Riskují tak nejen zatčení, ale i své zdraví, které by bylo v normální nemocnici více chráněno. Druhou možností je potratová turistika: pojedou do státu, kde je interrupce legální. Potratová turistika už je částečně také kriminalizovaná, a pokud je legální, tak je špatně dostupná pro chudší vrstvy obyvatel. Třetí možností, kterou ženy využívají nejvíce, je zaslání potratových pilulek od specializovaných organizací přes internet. Tato metoda potratu se stala nelegální, když začátkem dubna 2023 přestala platit licence léku Mifepristone, což je největší aktuální průšvih – polovina všech potratů byla v Americe právě díky němu uskutečněna. 

Nechtěně těhotné to ale stále mohou risknout a objednat si pilulky na černém trhu nebo ze zahraničí. Jak moc jim za to bude hrozit zatčení, se zatím neví. Záleží na tom, jak moc se na tyto případy zaměří policie. Nicméně před rokem 1973 fungovaly v USA policejní útvary, které se zaměřovaly na stíhání poskytovatelů nelegálních potratů…

Pozůstalost po neexistujícím dítěti

Otázka potratů se řeší v USA odjakživa. I v době, kdy bylo konstituční právo na potrat v platnosti,  se konzervativní muži snažili hlásit o právo otce dát partnerce na potrat „veto“. Aktuálně se to republikáni snaží prosadit v Tennesee.

Podobný příběh se nedávno odehrál v Arizoně, i když tam je interrupce prozatím v prvním trimestru legální. Občan Arizony Mario Villegas byl naštvaný kvůli tomu, že mu upřeli možnost rozšířit svoje geny. Stěžoval si, že kvůli potratu utrpěl prý psychickou újmu, zažil „bolest, zármutek, smutek, úzkost, stres a duševní utrpení“. Mario, který je mimochodem usvědčený pachatel domácího násilí, našel důkazy o plánované interrupci své ex v jejím messengeru, protože to byl k tomu všemu stalker. Žena si v něm psala se svými třemi přítelkyněmi o tom, jak by mohla neplánované těhotenství s násilníkem ukončit. Kamarádky jí doporučily, aby se obrátila na pro-choice organizaci Aid Acces a nechala si zaslat potratové pilulky s Mifepristonem poštou, což se také stalo. 

Od doby, kdy její embryo zaniklo, uplynuly do chvíle, kdy se Villegas rozhodl, že na expartnerčiny kamarádky podá žalobu jménem svého neexistujícího dítěte, čtyři roky. Aby se mohl soudit, bylo kvůli procesním potřebám nutné, aby byla embryu zřízena pozůstalost. Tu spravuje on spolu s právníkem, najatým výhradně k tomu, aby bojoval za práva neexistujícího embrya. Kdyby soudce, ke kterému byl návrh na proces předložen, nevěřil v existenci fetální personality, nic takového by se nemohlo stát a soud by vůbec nezačal.

K rozšíření definice osoby na plod, embryo a nenarozené dítě  může dojít i v zatím nepostižených státech. Plody tak před i po interrupci budou mít automaticky určitá zákonná práva. Je velmi pravděpodobné, že případů, které budou mít podobný střih, jako je tento, bude přibývat. Občansko-právní spory ohledně interrupcí, se kterými muž nesouhlasí, mohou sloužit k odstrašování lidí od potratu a terorizování lidí, co potratem prošli sami, nebo jejich blízkých. Lidé se budou bát těhotným pomáhat a lékaři je nebudou chtít ošetřit.

Svaté právo rodičů donutit dceru donosit jejich vnouče 

Do amerického soudního systému se z Idaha šíří nový typ zločinu – abortion trafficking, volně přeloženo jako obchodování s lidmi za účelem zprostředkování potratu. Typově jde o zločin, který spočívá v podílení se na potratové turistice, ať už jakýmkoliv způsobem – buď sami cestujete, někoho svezete, cestu domluvíte, nebo zaplatíte.

Zkrátka, lidé mohou skončit ve vězení jen proto, že svezli těhotnou dívku na hranice, aby podstoupila potrat bez souhlasu rodičů. Opět je velmi pravděpodobné, že se takové pravidlo nebude časem týkat jenom nezletilých, ale podobným způsobem budou omezené  i dospělé ženy.

V den, kdy v Arkansasu přestaly být potraty legální, prohlásil předseda Národního sdružení křesťanských zákonodárců: „Je to velký den pro náš národ. Budoucí generace Američanů budou mít větší šanci prožít svůj vlastní život, být svobodní a hledat štěstí a to všechno díky tomu, že se narodili v nejlepší zemi, jakou svět poznal.“

 Návrh tohoto zákona už prošel Sněmovnou reprezentantů a postoupil do Senátu. Ten stanovil, že převoz nezletilé osoby za účelem podstoupení interrupce bez souhlasu rodičů je trestný. To prakticky  znamená, že rodiče budou mít právo na to donutit svoji dceru donosit dítě proti její vůli. A pokud se někdo rozhodne náctileté dívce pomoci k potratové pilulce, může jít do vězení na 2 až 5 let. Člověk, který sveze dívku z Idaha do vedlejšího Oregonu, aby mohla potrat podstoupit tam, může skončit na několik let ve vězení.

Ve 36 amerických státech z 50 mají rodiče právo takto donutit svoji dceru, aby musela plod donosit. Ještě před zrušením Roe vs Wade existovaly v USA organizace, které pomáhaly nezletilým, aby měly k interrupci lepší přístup – třeba ty, které se narodily v rodinách náboženských fanatiků. Pro podobnou organizaci pracuje právnička Kiki Council. „V naší zemi žije spousta nezletilých, které od rodičů souhlas k potratu nedostanou. O jejich životě rozhodují lidé, kteří jsou extrémně věřící nebo krajně pravicoví a k tomu všemu ještě násilní. Dívky se jim s nechtěným těhotenstvím nemohou svěřit,“ říká.

Vytvoření konceptu zločinu obchodování s potraty považuje za skvělý nápad předseda Národního sdružení křesťanských zákonodárců Jason Rapert z Arkansasu. „Obchodování“ (potrat obvykle něco stojí) se ženami, které dobrovolně chtějí podstoupit interrupci, staví na morální level obchodu s bílým masem. V den, kdy v Arkansasu přestaly být potraty legální, Rapert radostně vzkázal americkým občanům: „Je to velký den pro náš národ. Budoucí generace Američanů budou mít větší šanci prožít svůj vlastní život, být svobodní a hledat štěstí a to všechno díky tomu, že se narodili v nejlepší zemi, jakou svět poznal.“ Podle výzkumů ale většina Američanů se zákazem potratů nesouhlasí.

Vzhledem k tomu, jakým směrem se americká společnost vydává, se můžeme těšit na dystopické scénáře jako vystřižené z Příběhu služebnice. Povinnost postoupit těhotenský test na hranicích, sdílet se státem informace o svém menstruačním cyklu, nebo nutnost konsensu biologického otce, aby těhotná žena mohla absolvovat lékařský zákrok či brát určité léky. V roce 1985 se soudil muž se ženou, s lékaři i s nemocnicí, protože byl proveden potrat bez jeho souhlasu. Právník říkal, že je to otázka otcovských a manželských práv a že žena se chtěla pomstít manželovi zabitím dítěte. Soud tehdy pro otce nedopadl dobře, v současnosti je ale půda pro takové podobné procesy mnohem úrodnější.

Související…

Nejchytřejší člověk na světě, jeho léčivé sperma a harém sexuálních otrokyň
Olivie Doleželová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...