fbpx


Čím dražší obřad, tím vyšší rozvodovost? Svatba může rozhodnout o úspěchu sňatku 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Věk novomanželů, cena zásnubního prstenu i samotné svatby, počet hostů a také absolvování líbánek. To vše může předpovídat, zda má vaše manželství šanci na přežití

Zveřejněno: 5. 12. 2022

Podle britské expertky na vztahy Tracey Coxové existují varovné signály, které říkají, že hrozí spíš rozvod než pohádkový život v páru. Jedním z nich je například drahá svatba, kterou si novomanželé nemohou dovolit. Hrozí zde totiž zadlužení, jež vede logicky k hádkám.

To ostatně dokazuje také americká studie, do které se zapojilo přes tři tisíce rozvedených či v manželství žijících lidí. Výsledek poukázal na to, že čím dražší svatba, tím vyšší rozvodovost. Podle Coxové v mnoha případech byl jakýmsi začátkem problémů stres z dluhů, které si manželé udělali kvůli zaplacení nákladné svatby. Nevyplatí se ani to, když muž za zásnubní prsten utratí příliš mnoho peněz. I zde platí pořekadlo „zlatá střední cesta.“

Dalším varovným signálem může být věk novomanželů. Podle britského magazínu Daily Mail mají velmi mladí lidé až 60% šanci, že se jejich společná budoucnost nevydaří. Konkrétně to platí pro lidi mladší třiadvaceti let. Možná zde hraje roli mladická nerozvážnost. S přibývajícími roky berou lidé manželský slib s větší váhou. Podle odborníků klesá riziko rozvodu u starších třiadvaceti let až na třicet procent.

Více očí, větší zodpovědnost

Přestože drahá pompézní svatba vám nezaručí šťastný život s vyvoleným až do smrti, existuje důvod se domnívat, že více svědků na svatbě může skutečně zlepšit kvalitu manželství. Podle práce sociálních vědců je závazek posílen, když je veřejně deklarován, protože lidé se snaží zůstat konzistentní v tom, co říkají a dělají.

Velmi mladí manželé mají až 60% šanci, že se jejich společná budoucnost nevydaří.

Svatba s mnoha svědky jako taková tedy může vést k silnější touze zavázat se a zajistit, aby manželství fungovalo. Vyšší počet hostů může samozřejmě souviset i s pevnějšími vazbami na přátele a rodinu, kteří by mohli novomanželům pomoci překonat manželské problémy.

Naopak nic dobrého nesvědčí, když pozvaní hosté nepřijdou. Jakmile má svatba více než 20% absenci, je to špatné znamení. Svatebčané pravděpodobně se sňatkem nesouhlasí, něco se jim nezdá, nevěří v něj. A přátelé a nejbližší mohou vidět to, co vy jako zamilovaní nevidíte.

Nezapomeňte na líbánky

V dnešní době není výjimkou, že se sňatek odehrává za přítomnosti společných dětí snoubenců. Pak mnohdy starosti o dítě a výdaje za svatbu pohřbí to, co má přijít po složení slibu, veselce a samozřejmě první svatební noci. Líbánky. Výzkum ukázal, že líbánky jsou spojeny s delší dobou trvání manželství, bez ohledu na to, kolik stojí.

Možná je to způsobeno tím, že páry jsou šťastnější, když je čeká pěkná dovolená, nebo mají více času jeden na druhého. Nebo si možná sociálně slabší páry nejen nemohou dovolit líbánky, ale mají také napjatější vztahy kvůli finančním potížím. Možná také neodcestují právě kvůli dětem, protože nemají hlídání. A dovolená s dětmi už postrádá status líbánky. Přesto by asi nebylo na škodu, kdyby páry, které plánují v budoucnu svatbu, začaly šetřit na líbánky.

Dle výše uvedeného se zdá, že některá svatební rozhodnutí mají na kvalitu manželství vliv. Nakonec ale vždy záleží na daném páru, jak o svůj společný život bude pečovat. Mějte na paměti, že život v manželství není jen o laskavých gestech, ale především o důvěře, pochopení, trpělivosti a v neposlední řadě kompromisu.

Související…

Manželství má být pečeť lásky. Které vztahy naopak zabíjí?
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...