fbpx


Zveřejněno: 2. 4. 2017

Bolest hlavy patří mezi nejčastější neurologická onemocnění. Většina lidí ji prožila alespoň jednou v životě, někteří jí trpí pravidelně. Migréna má nepříznivý vliv na kvalitu života, zejména pro svoji četnost a nepředvídatelné nástupy. Může mít několik různých spouštěčů, k těm nejčastějším patří stres. V České republice je migréna poddiagnostikována a nedostatečně léčena. 

mudr. marek hakl foto

MUDr. Marek Hakl

Migréna je velmi častým zdravotním problémem, s nímž se ve své ordinaci setkává běžně každý praktický lékař. V celé české populaci jí trpí 12 % lidí, přičemž ženy jsou postiženy 2-3x častěji.  Jedná se o náhle vzniklou, pulzující a středně či silně intenzivní bolest postihující levou nebo pravou stranu hlavy. Bývá provázena světloplachostí (fotofobií), nesnášenlivostí hluku (fonofobií), nevolností či zvracením a trvá od 4 do 72 hodin. Pokud přesahuje frekvence bolestí více než 15 dnů v měsíci, hovoříme o tzv. chronické migréně.

„Jedním z nejčastějších a nejrozšířenějších spouštěčů migrény je stres. Jde o reakci nervového systému na širokou škálu fyziologických nebo psychologických podnětů. Řada studií prokázala, že subjektivní hodnocení stresu je v případě migreniků podstatně vyšší než u ostatních lidí stejného věku. U 50–70 % z nich se projevují významné souvislosti mezi každodenním prožíváním stresu a migrénou. Stres může záchvatu migrény předcházet i několik dní předem,“ říká MUDr. Marek Hakl, primář Oddělení léčby bolesti Fakultní nemocnice Brno.

migrena shutterstock 379852180

Bolest hlavy souvisí s vaším životním stylem. Pokud se budete zdravě stravovat a sportovat, migréně můžete vyhnout.

Cílem léčby záchvatu migrény je úleva od bolesti a dalších příznaků. Pro zmírnění její lehké varianty jsou vhodná běžná nekombinovaná analgetika. Z volně prodejných léků lze také použít Migralgin®, který je speciálně určen na tlumení bolesti při migréně a tenzní bolesti hlavy.

Pro úspěšné zvládnutí problému je samozřejmě důležité snažit se určit a následně odstranit faktory, které mohou záchvat vyvolávat. K nejčastějším spouštěčům patří kromě stresu také nedostatek spánku či naopak jeho nadbytek, hypoglykémie (pokles hladiny glukózy v krvi), špatný pitný režim, konzumace alkoholu, únava, vyčerpání apod. Z toho důvodu se pacientům kromě užívání léků doporučuje i ovlivnění migrény nefarmakologickými postupy. Jedná se o úpravu životosprávy a změnu životního stylu. Pomáhá také akupunktura, relaxace, autogenní trénink, lehká kondiční cvičení, cvičení jógy, meditace či procházky přírodou. Bohužel však existují i spouštěče, které odstranit nelze, jako jsou hormonální změny či vliv počasí.

 

  

zdroj: Praktické lékarenstvíNeurologie pro praxiProfylaktická léčba migrény

 

 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...