fbpx

Mýt či nemýt, toť otázka. Z jedné strany slyšíte, že byste neměli používat šampon vůbec, z druhé, že vlasové produkty vlasy uzdravují. Kde tedy leží ta správná cesta? Najděte si svůj balanc. Pomohou vám v tom světoví odborníci na dermatologii a přední kadeřníci.

Zveřejněno: 3. 6. 2023

Odborníci všeobecně tvrdí, že záleží na osobní preferenci. Popisuje to článek New York Times. Není možné říct, že byste si měli mýt vlasy jednou denně nebo týdně. „Vždy jsem tvrdila, že pár dní je zcela v pořádku,“ říká Alli Webbová, profesionální kadeřnice a zakladatelka Drybar (řetězec salónů sídlících v Kalifornii, který poskytuje pouze vlasový styling). „Někdy radím svým klientkám, aby oddálily mytí vlasů co nejvíce,“ dodává.

Časté mytí může vést k lámání vlasů

„Šampon odstraňuje i přirozený olej ve vašich kadeřích, a pokud je budete mýt příliš často, hrozí, že si je až moc vysušíte. Pak budou mít větší tendenci se lámat,“ tvrdí v článku Angela Lambová, doktorka a asistentka profesora dermatologie z lékařské fakulty Icahn School of Medicine at Mount Sinai v New Yorku.

myti vlasu shutterstock 428660125

Zkuste mytí vlasů co nejvíce oddálit a zjistěte, jak se budou vaše kadeře chovat.

Méně šamponu, více kondicionéru

Jeff Chastain, kadeřník a stylista působící v New Yorku, doporučuje, aby lidé omezili mytí vlasů na jednou, maximálně dvakrát týdně. „Méně častým mytím získáte silnější a delší vlasy. Například ti, co se mohou pochlubit kudrnatými vlasy, si nemusí mýt vlasy tak často. Doporučuji jim používat jen kondicionér. Pořádně si s ním umýt pokožku hlavy a poté jej přidat do konečků. Na závěr je třeba jej řádně opláchnout.“ Rovné vlasy mají tendenci se mastit častěji, protože olej a mastnota se rychleji dostávají ke konečkům.

Chastain doporučuje takovým ženám či mužům, aby si je myli obden a nebáli se používat suchý šampon. „Používejte lak na vlasy nebo jiné stylingové přípravky a využijte lesku, který získáte s mastnými vlasy. Nebojujte proti nim, ale využijte jejich výhody.“ Vlasy si také můžete svázat do super rychlého drdolu. A to platí v dnešní době samozřejmě i pro muže. Takzvané „man buns“ dnes vládnou světu stylu. 

myti vlasu shutterstock 305487863

Ženy s kudrnatými vlasy si nemusí mýt vlasy tak často. Stačí, když použijí kondicionér.

Kdo by si měl mýt vlasy denně

Odborníci se shodují na jedné věci: Jen malá skupina lidí si potřebuje mýt vlasy denně, především ti, kteří hodně sportují (a potí se), nebo ti, již žijí ve velmi vlhkém podnebí, říká v článku Carolyn Gohová, dermatoložka v Los Angeles. „Pokud máte velmi mastnou pokožku hlavy, pak je opravdu třeba mýt si vlasy každý den,“ vysvětluje, „někdy si lidé myslí, že mají suchou pokožku hlavy, protože mají lupy, v tomto případě je častější mytí také na místě.“ Je ovšem třeba rozlišit, zda jde o lupy mastné či suché. I to je problém, který je třeba léčit. 

Pro průměrného člověka je dostačující mýt si vlasy obden nebo každé dva tři dny. Neexistuje však jednoznačné pravidlo. „Pokud jsou vlasy viditelně mastné, svědí vás pokožka hlavy, jenom to znamená, že byste měli sáhnout po šamponu,“ dodává na závěr Gohová.

Související…

Rozhovor: Kadeřník by měl být tak trochu terapeut i duchovní
Klára Ponczová
 

foto: Shutterstock, zdroj: New York Times

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...