fbpx

Rakovina slinivky je soupeř, kterého porazí jen málokdo. Naději přináší program včasného záchytu Dalších 3 fotografií v galerii
zdroj: Shutterstock, se svolením Beatrice Mohelníkové Duchoňové

Říká se jí „tichý zabiják“. Dlouho o sobě nedává vědět, a když začne zlobit, je pozdě. Jedná se o jeden z nejzákeřnějších karcinomů vůbec, který je velmi špatně odhalitelný.

Zveřejněno: 16. 4. 2024

O rakovině slinivky se v poslední době hovoří stále častěji. Důvodem je přibývání pacientů s touto diagnózou, která bohužel ve většině případů nemá dobrou prognózu. Lékaři věří, že by mohl pomoci program včasného vyhledávání této nemoci, který v Česku odstartoval v loňském roce. Cílem je vytipovat rizikové pacienty a nabídnout jim screeningové vyšetření. Pokud se totiž nemoc zachytí v počátku, je stále ještě šance na úspěšnou léčbu.

Oslovili jsme onkoložku prof. MUDr. Beatrice Mohelníkovou Duchoňovou, zástupce přednosty pro vědu, výuku a výzkum Onkologické kliniky FNOL. „Příznaky rakoviny slinivky se objevují během všech fází. Zpočátku jsou však nenápadné,“ zmiňuje úvodem onkoložka a popisuje, o jaké příznaky se jedná a proč patří tento typ nádoru mezi nejhůře odhalitelné.

Paní profesorko, můžete nejprve popsat, k čemu slouží slinivka, a kde je tento orgán přesně uložen?

Slinivka břišní neboli pankreas je pro člověka důležitý orgán, který plní několik funkcí, nutných k optimálnímu trávení a zpracování živin zároveň. Vznikají v ní jednak trávící enzymy, ale také řada hormonů, jako např. inzulín a glukagon. Její sekret také neutralizuje kyselou tráveninu ze žaludku. Je uložena za žaludkem v kličce dvanáctníku, v oblasti, označované jako retroperitoneum.

Říká se, že rakovina slinivky patří k nejzávažnějšímu typu karcinomu. Proč tomu tak je?

Důvodů je celá řada. První je, že selhává časná diagnostika a většina nádorů je zjištěna v již pokročilém stádiu. Je to tím, že zpočátku se neprojeví žádné příznaky, nebo jsou velmi nespecifické. Druhým důvodem je, že tyto nádory velmi časně metastázují (šíří se mimo slinivku a zakládají vzdálené metastázy) a i v případě radikální operace naprostá většina časně recidivuje.

Související…

Rakovina vaječníků postupuje plíživě. Antikoncepce poskytuje určitou ochranu, říká lékař
Martina Malá

Dále je třeba říci, že tento typ karcinomu nepatří mezi tzv. chemosenzitivní nádory a odpověď na chemoterapii netrvá dlouho. Navíc ani moderní způsoby léčby, jako imunoterapie či cílená terapie, nejsou u většiny pacientů s karcinomem pankreasu účinné. I přes intenzivní výzkum a pokroky jak v diagnostice, tak terapii nádorových onemocnění, má toto onemocnění velmi špatnou prognózu.

Lze říci, kteří lidé mají zvýšené riziko onemocnění rakovinou slinivky?

Toto je téma současného výzkumu a je velmi obtížné ho v krátkosti zodpovědět. Určitě jsou to lidé, kteří mají rodinnou zátěž. To znamená, že jejich přímí příbuzní měli karcinom pankreatu. Dále pak ti, kteří mají prokázaný některý hereditární syndrom, spojovaný s vyšším výskytem karcinomu pankreatu.

O jaké syndromy se nejčastěji jedná?

Mezi známé genetické syndromy, spojované s karcinomem pankreatu, řadíme především: Peutz-Jeghersův syndrom (mutace genu STK11/LKB1), syndrom familiárního melanomu (mutace v genu CDKN2A), hereditární predispozice ke karcinomu prsu a ovaria (mutace v genech BRCA1/2, PALB2, případně ATM), hereditární nepolypózní kolorektální karcinom (Lynchův syndrom, příčinou jsou mutace v genech mismatch repair systému), familiární adenomatózní polypóza (mutace v genu APC), hereditární pankreatitida (mutace v genu PRSS1) a další.

Vyšší riziko je také popisováno u chronické pankreatitidy a idiopatické trombózy. Řada prací popisuje i vztah k cukrovce a infekci bakterií Helicobacter pylori, dále ke spotřebě alkoholu, kouření a dietním návykům, nicméně tyto studie nejsou zcela jednotné v závěrech.

O rakovině slinivky se říká, že příznaky se objevují až v poslední fázi. Je to tak?

Příznaky se objevují během všech fází. Zpočátku jsou však nenápadné. Jedná se o tzv. dyspeptické potíže, což znamená zažívací diskomfort jako pocity nafouknutí, plnosti po jídle, nadýmaní, mohou se objevit změny v konzistenci stolice, tlaky v podžebří. Často v pozdějších fázích pacienti popisují bolesti zad, zejména vleže na zádech, hubnutí a nechutenství. Pokud je nádor uložen v hlavě slinivky, bývá často první příznak zežloutnutí, protože nádor utlačí žlučovod a žluč se hromadí a neodtéká do střeva.

Je pravda, že nádor může na slinivce růst několik let bez povšimnutí?

Existuje více typů nádorů. Karcinom pankreatu vzniká z prekurzorových lézí. Celý proces karcenogeneze a růstu nádoru opravdu může trvat několik let.

m img 8614

Beatrice Mohelníková Duchoňová.


Pokud člověk prodělá například zánět slinivky z důvodu žlučníkových kamenů, má do budoucna větší riziko karcinomu slinivky?

Existují určité studie, které publikovaly vyšší riziko u pacientů léčených pro žlučníkové kameny a akutní pankreatitidy, ale jednoznačně nějaké vysoké riziko prokázáno nebylo.

Lze karcinom pankreatu zcela vyléčit a dosáhnout dlouhodobé remise?

Teoreticky je to možné. Máme pacienty po radikální léčbě i roky v kompletní remisi bez známek nemoci. Nicméně většina pacientů je diagnostikována ve stadiu, kdy už to možné není, smyslem léčby je zmírnit příznaky nemoci, prodloužit život řádově v měsících.

Jaká je obvyklá délka dožití po stanovení diagnózy? 

Záleží na stádiu nemoci a typu terapie. Pro metastatické pacienty podstupující kombinovanou chemoterapii je to jeden rok. 

Program včasného záchytu je určen pouze pro rizikové pacienty

Rakovina slinivky břišní je mezi nádorovými onemocněními třetí nejčastější příčinou úmrtí, ročně ji lékaři diagnostikují v Česku 2 400 osobám (v a téměř 2 200 pacientů na ni umírá). Naději přináší program včasného záchytu – o něm jsme si povídali s přednostou II. interní kliniky – gastroenterologické a geriatrické Fakultní nemocnice Olomouc, profesorem Ondřejem Urbanem.

Pro koho je určen program vyhledávání časných forem rakoviny slinivky břišní?

Program je určen pro osoby, jejichž celoživotní riziko karcinomu pankreatu je vyšší než 5 %. Jedná se zejména o osoby, které mají dva a více přímých příbuzných s touto nemocí, a dále o nositele genetických mutací, identifikovaných u různých skupin osob, například těch, které mají jiné nádorové onemocnění.

prof. ondrej urban

Ondřej Urban.


Pokud by o tento screening stál i kdokoli jiný, je možné si jej zaplatit? A kolik by to stálo pro samoplátce?

Osobám s běžným rizikem onemocnění není program určen, protože rizika převyšují benefit. Vyšetření slinivky břišní jsou běžně k dispozici, ale zařazení do programu si nelze koupit.

Jak vlastně tento screening přesně probíhá? Je to nepříjemné vyšetření?

Vyhledávání karcinomu pankreatu u osob s vysokým rizikem (screening v pravém slova smyslu to není, i když je tak často označováno) spočívá v periodickém vyšetření slinivky magnetickou rezonancí a endoskopickou ultrasonografií. Magnetická rezonance je neinvazivní, lidé ji běžně znají, nepříjemná až nemožná je pro osoby s klaustrofobií. Endoskopická ultrasonografie je endoskopická metoda, kdy se slinivka vyšetřuje miniaturní ultrazvukovou sondou umístěnou na konci endoskopu, který se zavádí ústy. Dá se říci, že také toto vyšetření je dobře tolerováno.

Jak často by měli rizikoví pacienti tento program absolvovat? A je vždy nutná žádanka od obvodního lékaře?

Vyšetření se provádí 1x ročně. Může jej doporučit praktický lékař, gastroenterolog, chirurg, onkolog nebo genetik.

Bude toto vyšetření do budoucna dostupné větší skupině lidí, i těm, kteří nepatří mezi tzv. rizikové?

V současně používaném schématu nikoliv. Je však pravděpodobné, že bude objeven nějaký test, který z populace s normálním rizikem vybere osoby, které mají riziko vysoké, ale nevědí o tom.

foto: se svolením Beatrice Mohelníkové Duchoňové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...