fbpx

Syn nesnáší mytí obličeje. Máte to stejně? Přizpůsobte ranní i večerní rutinu svému typu pleti 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Nové výzkumy ukazují, že mytí obličeje nejen vodou je sice dobré, ale není nezbytné pro každého. Záleží na více okolnostech.

Zveřejněno: 15. 4. 2024

Říká se, že stromek je třeba ohýbat, dokud je mladý. „Umyj si obličej a vyčisti si zuby,“ říkám už pět a půl roku mému „stromku“. Mytí obličeje patří k naprosto samozřejmým ranním zvyklostem většiny z nás. A tak bylo přirozené, že jsem svému synkovi od malička každé ráno říkala větu, kterou pořád nesnáší.

Dřív mě poslechl, ale teď, v pěti letech, už rád diskutuje. Po pár ránech, kdy byla scéna proto, že neví, proč by si po ránu myl obličej (nechápu…, já prostě musím tu noční mumií masku každé ráno smýt, jinak by mi na ulici dali svěrací kazajku), musely přijít na řadu argumenty.

A tak jsem začala pátrat, proč je mytí obličeje po ránu skutečně tak důležité. (A je? Modlila jsem se.)

Rituály individuální versus obecné

Ranní rituály máme sice každý ty své, ale některé jsou společné pro všechny. Alespoň v to doufám. Pro někoho je to šálek té nejsilnější kávy, pro muže většinou pěkně dlouhé posezení na toaletě, pro ženy, ale i některé muže třeba několikafázová péče o pleť, hodná šlechtice anebo úspěšné influencerky.

Související…

Atopický ekzém může u malých dětí spustit třeba růst zubů. Kortikoidy mohou ublížit, říká lékař
Martina Malá

Ale jak je to s univerzálním základem ranní rutiny po celém světě: s mytím obličeje? Je to fakt k nevíře, ale tenhle zdánlivě všední úkon má moc udávat a ovlivnit tón celého dne. Věda a studie nám prozradí, proč tomu tak je. A ještě nám odhalí jednu překvapivou novinku: Ono totiž ranní mytí obličeje není nutné a žádoucí pro všechny! Můj syn bude šťasten!

Také se budíte jako šarpej? Nebojte, jednou budete…

Představte si, že se ráno probudíte a máte pocit, že váš obličej přes noc ležel sám, bez těla, někde v kaluži u autoservisu. Prostě někde, kde to bylo špinavé a mastné. A vy se můžete rozhodnout, jestli chcete s tímto pocitem oslňovat všechny kolem po celý den, anebo si radši nasadíte „novou“, čistou tvář.

Ono totiž ranní mytí obličeje je rituál nejen fyzický, ale i psychický. Začínáme tak nový den, od nuly, s čistým štítem. Nebo alespoň obličejem. Takže těch pár kapek vlažné vody po ránu je nový začátek obrazně i doslova. Dermatologové zdůrazňují výhody ranního mytí obličeje nejen kvůli hygieně, ale i kvůli psychické připravenosti. Navíc bychom se měli ke své pleti chovat citlivě, takže si obličej omýt jemně, ne ho drhnout jako pošlapanou podlahu rejžákem.

Věda o mýdle a lázních

Takže není to jako podlaha a rejžák nebo v lepším případě mop, ale možná vás překvapí, že samotná voda po ránu na obličej nestačí. Voda sice skvělá a osvěžující je, ale neudělá takovou službu, jako když ji obohatíme o trochu specializovaného produktu. Upřímně, k tomu syna ani nutit nebudu, nedělám to ani sama, ale jak říkají studie, voda není zrovna nejefektivnější. Podle odborníků pomáhá jemné mytí obličeje s odpovídajícím přípravkem odstranit přebytečné oleje a odumřelé kožní buňky, což samotná voda nedokáže.

V zimě může stačit méně časté mytí, ale v létě vaše pleť bude zřejmě vyžadovat častější čištění, aby se zbavila potu a opalovacího krému.

Ono je totiž správné mytí obličeje hotová věda, nehledě na to, že ani mezi vědci nepanuje jednota v tom, jestli je to skutečně nutné, a pro každého.

Správné mytí obličeje je jako umělecká maska šitá na míru každé pleti. Lze ale definovat některá doporučení, která shrneme do pěti zásad.

  • Rychle a jemně: Nejlepší rutina mytí obličeje je rychlá a jemná. Snažte se o 20 až 30sekundové mytí vlažnou vodou. Horká voda může pleť zbavit esenciálních olejů a vést k podráždění. Krouživými pohyby konečky prstů se zaměřte na často zanedbávané oblasti, jako je T-zóna a linie čelistí.
  • Správné načasování: Obličej by si většina z nás (!!!) měla mýt jednou ráno, abychom odstranili olej a pot nahromaděné přes noc, a jednou večer, abychom odstranili denní nečistoty a make-up. To pomáhá předcházet podráždění, zánětům a vyrážkám. Zejména na konci dne je náš obličej něco jako koktejl oleje, nečistot a různých blíže neurčených částic ze vzduchu. Proto je očista obličeje před spaním klíčová a poukazuje na to, že naše pleť se v noci dostává do fáze odpočinku a obnovy. Pokud se před spaním neumyje, může dojít k nahromadění nečistot, které tento klíčový proces obnovy brzdí.
  • Používejte správný čisticí prostředek: A tady už začíná ta věda. Měli byste totiž používat prostředek přesně podle typu vaší pleti. Špatné mýdlo může být jako výběr heavymetalové kapely coby doprovodu na meditačním cvičení – prostě se nehodí. Pro mastnou pleť jsou nejlepší čisticí přípravky na bázi gelu, zatímco pro suchou nebo citlivou pleť jsou ideální krémové čisticí přípravky nebo čisticí přípravky s micelární vodou. Pokud máte pleť náchylnou k akné, zvažte přípravek obsahující kyselinu salicylovou.
  • Nepřehánějte to s mytím (tenhle bod se stane synovou mantrou): I když je lákavé si myslet, že více mytí znamená čistší pleť, nadměrné mytí může způsobit více škody než užitku. Zbavuje totiž pleť přirozených olejů. Pokud si nepotřebujete odstranit make-up nebo pot po cvičení, myjte si obličej maximálně dvakrát denně.
  • Následná péče: Po umytí pleti na ni okamžitě naneste hydratační krém, abyste ji hydratovali. Pokud se chystáte na den ven, nezapomeňte použít širokospektrální opalovací krém s ochranným faktorem alespoň SPF 30, který chrání pokožku před poškozením UV zářením.

Takže jsem trochu hledala a googlila, abych zjistila, že zvládnutím těchto základních kroků docílíte toho, že obličej zůstane čistý, zdravý a zářivý.

Pro mě je to ale něco jako debata a vyjednávání s póry – je pravděpodobnější, že budou spolupracovat s trochou speciálního nebo specializovaného čištění než s útokem vody.

Je drhnutí obličeje po probuzení opravdu nutné?

A teď se dostáváme k té nejzajímavější části. Ukázalo se totiž, že to, zda si máte každé ráno umýt obličej, do značné míry závisí na typu vaší pleti. A taky na tom, kde žijete, co děláte …

U těch, kteří bojují s mastnou pletí nebo žijí ve vlhkém podnebí, by ranní čištění mohlo póry potěšit. Pokud je však vaše pleť spíše sušší nebo snadno podrážděná, může stačit pouhé postříkání vodou. Nadměrné mytí může pokožku zbavit esenciálních olejů a učinit ji zranitelnější vůči nepříznivým vlivům prostředí.

m shutterstock 2239034585

A co ti, kteří mají jednoduchou noční rutinu? Pokud na sebe přes noc nenanášíte těžké produkty, můžete ranní čistění bez problémů vynechat. Na druhou stranu, pokud vaše večerní péče o pleť obsahuje silné složky, jako jsou retinoidy, je rozumné je ráno smýt, abyste se vyhnuli nežádoucím interakcím se slunečním zářením. Ufff…

Takže pro optimální přístup byste měli přizpůsobit svou rutinu potřebám vaší pleti a měnícím se ročním obdobím. V zimě může stačit méně časté mytí, ale v létě vaše pleť bude zřejmě vyžadovat častější čištění, aby se zbavila potu a opalovacího krému.

Pokud si nejste jisti svým typem pleti nebo tím, jak se o ni starat, zvažte konzultaci s dermatologem.

„Je důležité to s mytím obličeje nepřehánět,“ uvedla pro Flowee dermatoložka a lektorka jógy Kateřina Dolenská. „Já si osobně svůj den bez ranní očisty a osvěžení neumím představit, ale na druhou stranu zbavení pokožky přirozených lipidů, které se vytvářejí přes noc, může narušit funkci kožní bariéry, takže pokožka bude náchylnější k podráždění. Nejlepší je vypozorovat, co vaše pleť potřebuje, je to stejné, jako naslouchat vašemu tělu.“

Anebo… berte to jako rituál.

Jak si mytí obličeje užívat?

A co takhle udělat z povinnosti zejména pro děti rituál? Možnost je ukázat jim, ideálně na vlastním příkladu, že to má něco do sebe, když si před začátkem denního chaosu dopřejete těch pár minut péče o sebe. I na děti jde v tomhle případě vyzrát.

Nejde jen o čištění obličeje, vysvětlete jim, že je to akt sebeúcty a lásky, a navíc i ideální čas na procvičení výrazů a veselých grimas obličeje v zrcadle. Motivujte děti tím, že podle toho, jak se ráno postaráte o svůj obličej, rozhodne to, jakou náladu dnes budete mít a jakou atmosféru bude mít celý den – „mírně pobavený“, „zmačkaný a pokřivený“ nebo zvídavý typu „proč jsem vzhůru před polednem?“

Zařazení masáže obličeje během mytí může navíc zlepšit krevní oběh – je to jako dopřát svému obličeji před snídaní mini lázeňskou proceduru. Kdo by to nechtěl? I děti na tohle slyší. Navíc můžete ranní hygienu spojit i s trochou cestování a zeměpisu.

V celosvětovém měřítku se totiž způsoby mytí obličeje značně liší. Například v Japonsku je oblíbená metoda dvojího čištění, při které se na obličej nanáší čisticí přípravek na bázi oleje a poté čisticí přípravek na bázi vody. V některých částech světa se zase dává přednost přírodním alternativám, jako je micelární voda, nebo dokonce obyčejný med. Existuje více než jeden způsob mytí obličeje a kulturní preference hrají významnou roli.

Mytí obličeje každé ráno se může zdát jako malý úkon, ale jeho dopad je monumentální. Připravuje půdu pro den plný úspěchu, sebedůvěry a, no, čistoty. Takže až se zítra ráno budete potácet do koupelny a přemýšlet, zda si umýt obličej, nebo ne, pamatujte: trocha vody a mýdla má velký význam. Vaše tvář a možná i váš den, a tím pádem i vaše okolí, vám za to poděkují. O synovi si stále nejsem jistá…

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...