fbpx

Cholesterolový zabiják? Mýtus! Jedno vejce denně vám prodlouží život 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Věděli jste, že „obyčejná“ vajíčka patří mezi nejvýživnější superpotraviny na světě? Zároveň dříve byla na prvním místě v červeném seznamu toho nejhoršího, co můžete sníst.

Zveřejněno: 29. 3. 2024

O vejcích celkově koluje mnoho mýtů. My jsme se jim podívali na zoubek a vyvrátili ty nejzásadnější... 

Mýtus č. 1: Vejce jsou tikající cholesterolová bomba

„Čtyři vajíčka k snídani? No to ses zbláznil! Vždyť budeš mít úplně ucpané cévy,“ děsila se vždycky moje máma, když si táta o víkendech připravoval svoji poctivou omeletu. Táta si naštěstí nenechal zkazit chuť, jen zabručel něco ve smyslu „na něco umřít musíme, Janičko“ a dál se věnoval pánvi.

Máma to s ním přitom myslela dobře a tehdejší dietetická doporučení varovala úplně stejně: Vejce = cholesterolová nálož. Komu záleží na zdravém srdci, měl by s jejich konzumací být nanejvýš opatrný. Horší pověst měla snad už jen slanina a máslové dorty! Jak k tomu chudák vajíčko přišlo? Jde o jednoduché počty. Jedno vejce obsahuje okolo 210 mg cholesterolu, což je ve srovnání s většinou živočišných potravin opravdu dost.

Díky nejnovějším výzkumům už ale také víme, že mezi obsahem cholesterolu v jídle a jeho hladinou v naší krvi neexistuje přímá úměra. Cholesterol totiž produkují i naše játra, a právě kvůli tomu mohou mít nezdravě vysokou hladinu také lidé hubení jako tyčky, nebo dokonce vegani.

Vejce obsahuje jen nepatrné množství sacharidů, zato dostatek bílkovin a tuků. Díky tomu vajíčka v indexu sytosti dosahují nadprůměrného skóre: po jejich konzumaci za hodinku nebudete v pokušení slupnout ještě tatranku na zahnání hladu.

A pak je tu také známý rozdíl mezi „hodným“ a „zlým“ cholesterolem. Vejce zvyšují hladinu HDL („hodného") cholesterolu a mění LDL („zlý“) cholesterol na odlišný podtyp, který není tak silně spojen se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění. Ve skutečnosti tak podle vědeckých studií vajíčka pomáhají naše srdce a cévy chránit.

„Vejce obsahují vitamin D, který pomáhá tělu vstřebávat vápník, minerál nezbytný pro silné kosti,“ tvrdí dietoložka Kathryn Piperová. „Kromě toho jsou plná bílkovin, zinku a dalších minerálů, které přispívají k celkovému zdraví.“

Související…

Proč mají slepičí vejce různé barvy? A souvisí barva skořápky s kvalitou obsahu?
Jan Handl

Mýtus č. 2: Po vejcích se tloustne

Řada lidí pak vejce považuje za kalorickou bombu, což také dává smysl. Schválně: co si představíte jako první pod pojmem „vajíčka k snídani“? Pokud je to talíř vajec na máslíčku a s pořádným kusem slaniny na ovonění, tak se bohužel o zdravý začátek dne opravdu nejedná.

Ale pro dietáře máme dobré zprávy: Vejce obsahuje jen nepatrné množství sacharidů, zato dostatek bílkovin a tuků. Díky tomu vajíčka v indexu sytosti dosahují nadprůměrného skóre: po jejich konzumaci za hodinku nebudete v pokušení slupnout ještě tatranku na zahnání hladu. Nejzdravější je připravovat je míchaná s malým množstvím rostlinného tuku, nebo jako vařenou klasiku.

Vědci tento efekt dokázali na dvou skupinách obézních žen: jedna polovina ráno snídala pouze bagetu, druhá vajíčka v množství odpovídající kalorické hodnotě „bagetové skupiny“. Ženy z „vaječné skupiny“ se cítily sytější po zbytek dne a méně kalorií jedly dokonce během následujících 36 hodin.

Mýtus č. 3: Vejce jsou jen prázdné kalorie

Tak to vůbec! Vejce jsou naopak superpotravinou, která obsahuje vitamíny, minerály a mikroživiny, které potřebujeme pro naše celkové zdraví. Ostatně posuďte sami.

Silné kosti: Podle nového výzkumu by si vejce měli dopřát všichni lidé, které ohrožuje řídnutí kostí. Analýza týmu odhalila, že účastníci, kteří denně zkonzumovali alespoň dvě velká vejce, měli výrazně zvýšenou hladinu BMD (hustotu kostních minerálů) ve stehenních kostech a páteři. „Toto není první studie, která spojuje konzumaci vajec se zdravím kostí,“ uvádí autor studie doktor Weihong Chen, vedoucí katedry na Huazhong University of Science and Technology. „Obsažené bílkoviny hrají nezastupitelnou roli v metabolismu vápníku a fosforu, přenosu vitaminů a struktury kostní tkáně.“

Vejce obsahují vitamin D, který pomáhá tělu vstřebávat vápník, minerál nezbytný pro silné kosti. Kromě toho jsou plná bílkovin, zinku a dalších minerálů, které přispívají k celkovému zdraví.

Mentální kondice: Vaječné žloutky jsou bohatým zdrojem cholinu. Jeho nedostatek je spojován s poruchami paměti a zhoršením svalové koordinace, ale dokonce i se vznikem Alzheimerovy choroby a dalších typů demence. Až budete jíst přebytky velikonočních vajec, tak zároveň posilujete svůj mozek.

Oči jako rys: Takový žloutek je vůbec poklad! Obsahuje i dva důležité antioxidanty: lutein a zeaxantin. V našem těle mají oba uplatnění v oční sítnici, kterou chrání před škodlivým slunečním zářením. Významně také snižují riziko makulární degenerace a šedého zákalu.

Kolik jich sníst?

Čím víc vajec, tím líp? Tak pozor, to zase úplně neplatí. Záleží totiž na celkovém množství cholesterolu ve stravě. Pokud ve vašem jídelníčku chybí jiné významné zdroje cholesterolu (jako třeba z tučného masa), můžete v něm mít pro vejce více místa. Pokud je však obsah cholesterolu ve vaší stravě vyšší, nejsou vaječné hody nejlepší nápad.

Podle současných vědeckých poznatků je pro dospělého člověka s normální hladinou cholesterolu optimální sníst za den jedno až dvě vejce. Podle této korejské studie konzumace 2–7 vajec týdně pomáhá udržovat vysokou hladinu „hodného“ HDL cholesterolu a snižovat riziko metabolického syndromu. Konzumace 2 a více vajec denně naopak neměla stejné ochranné účinky.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...