fbpx

Filipojakubská noc je ideální k jarní očistě pomocí kopřivy, celeru i břízy, říká fytoterapeutka 1 fotografie
Zdroj foto: Se svolením Daniely Viskupič

Daniela Viskupič nám v rozhovoru prozradila potenciál filipojakubské noci, jak tělo připravit na jarní očistu, a také tři způsoby, jak tuto očistu provést.

Zveřejněno: 23. 4. 2024

Filipojakubská noc, dnes známá jako „pálení čarodějnic“, je jednou z nejzajímavějších nocí v celém roce. Slaví se v noci z 30. dubna na 1. května a dle lidových tradic je plná magie a kouzel. Tato noc má kořeny v pohanství a spojuje se s ochranou, očistou a s bojem proti negativní energii. Je spojena tradičně s pálením ohňů a sbíráním léčivých bylinek, které prý tuto noc mají nejsilnější účinky. Zeptali jsme se zkušené fytoterapeutky a osteopatky Daniely Viskupič z Nasa bylinkaren.cz, jak správně provést filipojakubskou očistu.

„Během filipojakubské magické noci nastává přechod ze tmy do světla, z negativní energie na pozitivní. Během této noci lidé v minulosti praktikovali různé druhy očistných rituálů, zahrnujících nejen očistu těla, ale také prostor. V rámci očisty těla se rituály týkaly zejména dodržování půstu a užívání bylin. Na očistu prostor se používala různá vykuřovadla, a bylo-li třeba vyčistit vztahy, tak k tomu sloužila různá zaklínadla,“ říká Daniela.

Jsou tyto rituály vhodné i pro dnešního člověka?

Určitě, ale během mé fytoterapeutické praxe jsem už dávno pochopila, že dnešní moderní člověk je jiný a jeho tělo nereaguje tak intenzivně na jemnou sílu bylin jako kdysi, když lidé žili v souladu s přírodou, jedli jídlo z čisté půdy a dýchali čistší vzduch. Na tom, že dnešní člověk je jiný, není nic špatného a nemusíme mít ze sebe špatný pocit, že nežijeme na samotě v lese. Každý z nás má své moderní potřeby, touhy a životní styl. Co je ovšem velmi důležité, a to je věc, na které by měl pracovat každý z nás, je propojení se s naším tělem.

Můžeme si dopřát koupel v epsomské soli. Ta má ve své struktuře hořčík, síru a kyslík. Dokonale tělo zrelaxuje a zbaví ho škodlivých látek. 

Čeho si všímáte při práci s vašimi klienty?

Často pozoruji takzvané „odpojení“ duše od těla. Tělo přestáváme cítit a nedokážeme ho vyslechnout. Jeho potřeby slyšíme až v momentě, kdy se nám hlásí o slovo skrze znatelné zdravotní obtíže. 

Jak se naladit na jaro a očistu?

Stačí se zpomalit, nadechnout, nechat zaniknout myšlenky a dýchat do svého těla, které je jediným propojením světů duše a přítomnosti. Je to jediný nástroj, který máme, abychom mohli vidět nádhernou přírodu, cítit vůni květin a našich dětí, nebo sebou nechat projít vroucí objetí od našich milovaných.

Jak začít?

Očista filipojakubské noci může začít „obyčejným“ procítěním vlastního nitra, vlastního bytí. Kousek po kousku si zvědomme své tělo od konečků prstů na nohou přes kotníky, kolena stehna, každý orgán až po hlavu, kosti lebky a mozek. Naše tělo je ten nejdokonalejší dar, jaký jsme mohli dostat, a každá jeho buňka, vlásečnice, sval i sebemenší kostička mají význam a jsou vzájemně propojeny.

Tím, že naše tělo je z větší části tekutina, zavodněme jej. Dodejme mu dost čisté vody, můžeme si také dopřát koupel v epsomské soli. Ta má ve své struktuře hořčík, síru a kyslík. Dokonale tělo zrelaxuje a zbaví ho škodlivých látek. Do běžné koupele přidáváme 500 gramů epsomské soli a setrváváme v ní asi 20 minut. Koupel realizujeme 2x za týden a před ní se dosyta napijeme čisté vody.

Proč je dobré tělo čistit? Neděje se to samo?

Částečně ano. Nicméně v zimě se naše tělo vyčerpá a přichází o vzácné vitamíny a minerály. V jarním období si tedy žádá doplnění důležitých živin a podporu při očistě.

Jakou očistu byste doporučila?

Kopřivová očista

Kopřiva je velmi běžná, ale také léčivá bylina. Kromě toho, že podporuje látkovou výměnu a detoxikuje, také tlumí záněty, snižuje hladinu cukru v krvi, snižuje krevní tlak a posiluje imunitní systém. Kopřivovou očistu si můžete připravit tak, že zapaříte hrst čerstvých kopřivových vršků horkou vodou a necháte přikryté deset minut. Pijte dva šálky denně po dobu šesti dnů.

Celerová očista

Stopkový celer je jarní zázrak pro naše tělo. Šťáva z něj zabíjí patogeny, jako jsou škodlivé bakterie, kvasinky a viry. Snižuje krevní tlak, čistí střevo, podporuje mužskou potenci, léčí autoimunitní kožní onemocnění, zmírňuje symptomy chronického únavového syndromu. Výzkumy ukázaly, že působí i na neurologická onemocnění, zpomaluje neurodegenerativní onemocnění a zmírňuje svalové křeče. Používáme jej rovněž při HPV viru, myomech, cystách a poruchách štítné žlázy. Celerovou šťávu si připravíme na pomalém odšťavňovači každé ráno a pijeme nalačno cca 400–500 ml. Po vypití šťávy se poprvé najíme až za 30, 40 minut. Šťávu pijeme dva až tři měsíce s přestávkou jeden den v týdnu.

Mladé lístky břízy převislé

Lístky břízy jsou účinné při zánětlivých onemocněních, mají detoxikační účinek a používají se při dně a revmatu. Bříza rozpouští močové kameny a zmírňuji otok končetin při obstrukci ledvin a srdeční indikaci. Pomáhá při problémech s nespavostí a příznivě působí na imunitu. Hrst čerstvých březových listů zapaříme horkou vodou (300ml) a přikryjeme na 10 minut. Zápar pijeme 2x denně nalačno 6 dní v týdnu po dobu 2 týdnů.

Často pozoruji takzvané „odpojení“ duše od těla. Tělo přestáváme cítit a nedokážeme ho vyslechnout. Jeho potřeby slyšíme až v momentě, kdy se nám hlásí o slovo skrze znatelné zdravotní obtíže. 

Příroda nám nabízí v každém svém období v malém množství vše, co potřebujeme. Jsme s ní propojeni a není náhoda, že v době probouzení přírody nám dává léčivky pro probuzení těla. Lidé by dále neměli zapomínat konzumovat ani pampelišku, pažitku nebo řeřichu.

Je třeba upravit jídelníček?

Pokud chcete tělo pročistit, je určitě na místě, abyste se zamysleli nad tím, co v té době jíte. Můžete pít kopřivový zápar nekonečně dlouho, ale pokud přitom nevyřadíte cukr a jídla, která nemají nic společného s nutričně bohatým čerstvým jídlem, tak se vám ta kopřiva dostane akorát na špičku ledovce vašich problémů. Pod pojmem čerstvé potraviny myslím nezpracované potraviny. Nic, co si koupíte v obchodě, by nemělo obsahovat ingredience, kterým nerozumíte. Vybírejte si jídla bohatá na bílkoviny a vlákninu. Každé jídlo dne by mělo mít stejný poměr bílkovin a zeleniny, sacharidu přidejte jen polévkovou lžíci. Jezte třikrát denně a mezi jídly nechte žaludek, játra, žlučník a slinivku pracovat. Rozestupy mezi jídly by měly být čtyři až pět hodin.

Související…

Originální muffiny? Naslano s mladými kopřivami
Martina Linhartová

Ať už vyzkoušíte jakoukoliv formu očisty, vždy naslouchejte svému tělu. Pokud ho dokážeme poslouchat a trpělivě zpracovávat každý moment, který s námi komunikuje, intuice nás často navede k bylinám nebo potravinám, které nás léčí bez ohledu na to, že máme určenou diagnózu. Nezapomeňte, každý orgán je vzájemně propojen a vše, co žijete, myslíte si, nebo děláte, ovlivňuje celé naše tělo.

foto: Se svolením Daniely Viskupič, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...