fbpx

Miláčku, bylo to v akci! S tajným utrácením můžete narazit stejně jako s nevěrou 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Možná jste s partnerem spřízněné duše skoro ve všech ohledech. Skoro. Na utrácení ale nebudou mít lidé ani v harmonickém páru nikdy úplně stejný názor. Kdy si můžete dovolit si tak trochu zalhat a kdy už je to problém?

Zveřejněno: 18. 11. 2023

Rozdíly v povahách mohou být roztomilé, když v sobotu večer vedete kampaň za váš oblíbený film, na který se chcete dívat. Ale některé rozdíly mohou vést k mnohem zlověstnějším bojům. A právě sem jednoznačně patří finance.

Zatímco někteří lidé mají k penězům poměrně volný a bezstarostný vztah, další jsou mistři v úsporách a znají stav svého konta na korunu přesně. Možná se necháte do pěti sekund ulovit na neodolatelně výhodný nákup v e-shopu s vaší oblíbenou značkou oblečení. Když je to s narozeninovou slevou, vlastně skoro šetříte, že? Váš partner ale nakupuje úplně jinak: Obsah jeho košíku zrcadlí pouze promyšlené a praktické položky. Vaše halenka či triko za dva tisíce na něj působí stejně, jako kdybyste před ním tuto částku teatrálně spláchli do záchodu.

Poznejte finanční nevěru

Podle advokátky Cassandry Kalpaxisové je přístup k financím v každém vztahu zcela unikátní. „Definice finanční nevěry je pro každého jedince jedinečná; to, co vám připadá, že bylo přes čáru, možná váš partner vidí jinak,“ vysvětluje advokátka.

Kalpaxisová se pro magazín Body and Soul podělila o upřímný názor na to, zda je váš vztah životaschopný i po finanční stránce. Možná vám tím ušetří měsíce randění a spoustu peněz.

Pokud finance způsobují zásadní nesoulad už v počátečních fázích vašeho vztahu, pak se situace časem pravděpodobně ještě více zkomplikuje, zejména pokud vám do života přijdou děti a hypotéka.

„Pokud nejste po finanční stránce na stejné vlně během několika prvních schůzek, je čas jít dál,“ říká Cassandra. „Svůj čas a energii byste měli investovat tam, kde se vám to vyplatí.“

Příznaky finančně nezdravého vztahu podle ní lze přitom rozpoznat už poměrně brzy. Zbystřit byste měli, pokud váš protějšek například:

  • Zakládá nové bankovní účty
  • Mění PINy nebo heslo k internetovému bankovnictví bez vašeho vědomí
  • Ze společného účtu záhadně mizí prostředky
  • Nepřispívá na společné aktivity
  • Často vás žádá o peníze na nejrůznější účely

Udělejte si jasno

Pokud zachytíte podezřelé zacházení s penězi, je podle Kalpaxisové nejvyšší čas na otevřený rozhovor o společných i individuálních financích. Čím dříve, tím lépe.

Neschopnost mluvit o penězích ale může vést k toxickým vztahům. Tyto rozhovory na začátku vztahu určují i způsob, jak se bude o penězích mluvit dál.

K diskuzím o financích by páry měly přistupovat s otevřenou hlavou. „V rámci těchto rozhovorů byste měli být na stejné vlně,“ radí Kalpaxisová. „Vztek, nedostatek důvěry a podezíravost pravděpodobně povedou pouze k reaktivnímu chování vašeho protějšku, ale ve skutečnosti se tím nic nevyřeší.“

I dárky mají svůj limit

Ačkoliv Kalpaxisová tvrdí, že by o všech větších finančních výdajích měly transparentně vědět obě strany, souhlasí samozřejmě s výjimkami.

Pokud jde o drahou narozeninovou večeři v luxusní restauraci nebo šperk k oslavě výročí, předcházející domluva s partnerem takovému dárku vezme většinu z kouzla příjemného překvapení.

I tady však Kalpaxisová doporučuje párům podobné případy na začátku vztahu jednorázově probrat a stanovit si výši rozpočtu pro tyto romantické investice. Nejspíš byste sami nechtěli, aby vás partner za našetřené peníze na byt vzal na cestu kolem světa, byť v nejlepším úmyslu.

O penězích se mluví!

Ačkoliv s partnerem často probíráme i velmi intimní věci bez ruměnce na tváři, rozhovory o penězích mají dodnes stigma něčeho, o čem se nemluví.

„Neschopnost mluvit o penězích ale může vést k toxickým vztahům. Tyto rozhovory na začátku vztahu určují i způsob, jak se bude o penězích mluvit dál,“ říká Kalpaxisová, která během své kariéry viděla více než slušný podíl zamilovaných párů, které finanční nevěra dohnala až k rozchodu.

Pokud finance způsobují zásadní nesoulad už v počátečních fázích vašeho vztahu, pak se situace časem pravděpodobně ještě více zkomplikuje, zejména pokud vám do života přijdou děti a hypotéka.

„Nalijte si čistého vína radši hned. Pokud je vašemu partnerovi nyní nepříjemné o těchto věcech mluvit, bude toto chování nejspíš pokračovat a oba si tak přiděláte řadu úplně zbytečných starostí,“ uzavírá Kalpaxisová.

Související…

Ani peníze, ani intimita. Nejčastějším zdrojem manželských konfliktů je volba povolání
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...