fbpx

Nejsou to bonbóny, v lécích se nesmíte splést. Překážkou důsledné medikace může být i cena 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Pacienti se při užívání léků dopouští stále stejných chyb. Jak tomu předejít? A za jaké léky doplácíme nejvíce? Jedním z problémů nedodržování medikace jsou u nás i vysoké doplatky.

Zveřejněno: 25. 4. 2024

S přibývajícím věkem se bohužel léky stávají stále běžnější součástí našeho každodenního života. Nesplést se, zorientovat se v nich, správně je nadávkovat, nalačno, po jídle, s jídlem, ráno, večer. Není jednoduché se v tom vyznat.

S užíváním více léků pomalu zjišťujeme, že se ztrácíme v různobarevných pilulkách se složitými návody, z nichž každý je určen k řešení jiných zdravotních problémů.

Problém s více léky

Zlatá léta a stříbrošedé vlasy s sebou pro mnohé lidi nesou množství lahviček s léky na předpis. Systematická studie, zahrnující více než 13 000 pacientů s hypertenzí (vysokým krevním tlakem) v 15 zemích, ukázala, že téměř polovina z nich dodržuje předepsaný lékový režim jen velmi nedůsledně. Tato nedůslednost představuje rizikový faktor zvýšené návštěvnosti nemocnic a vyšší úmrtnosti.

Část odpovědnosti za to nese systém zdravotní péče, včetně lékařů, lékárníků a pojišťoven, ale významnou roli při řízení své léčby mají také pacienti.

Nejčastější chyby při užívání léků

A jakých chyb se nejčastěji lidé při medikaci dopouští? Ve zkratce: Jedná se o léky, které bereme automaticky, aniž je potřebujeme. Léky jsou pro nás drahé, takže si je kupujeme, jen když si to můžeme dovolit, nedodržujeme přesné rozpisy a dávkování, bereme léků moc nebo je neumíme používat.

Související…

Léky na cukrovku a zázračné hubnutí. Žádné kouzlo, ale nebezpečí
Tereza Theerová

Podívejme se podrobněji na jednotlivé problémy.

Zbytečné léky: Je překvapující, že 65 % starších lidí možná užívá léky, které již nepotřebují, což může zhoršovat jejich rozpoznávací schopnosti a zvyšovat riziko pádu. Předejít se tomu dá pravidelnou konzultací seznamu léků s ošetřujícím lékařem.

Složité rozvrhy: Přidání léku užívaného třikrát denně k léku užívanému dvakrát denně dodržování léčebného režimu komplikuje. I zde je možné po konzultaci s lékařem najít jednodušší alternativy.

Nadměrná medikace: U stavů, jako je hypertenze, může být jedna kombinovaná tableta účinnější než více tablet se stejnými složkami, jak říká studie. Zeptejte se svého lékaře, zda existují možnosti kombinovaných léků, které zjednodušují počet a frekvenci užívání tablet.

Vysoké náklady: Vysoké náklady odrazují od dodržování léčby zejména starší lidi a důchodce. Hrazené nebo spoluhrazené léky si prostě nemohou dovolit v takové míře, jak je předepsáno. Pomocí mohou být například zásilkové lékárny, které často nabízejí nižší ceny a pohodlné doručení.

Málokdo ví, že v každé lékové skupině by měl být alespoň jeden lék bez doplatku, který účinkuje stejně, protože obsahuje stejnou účinnou látku.

Nesprávné používání inhalátorů: Inhalátory jsou pro osoby s astmatem nebo chronickou obstrukční plicní nemocí záchranným prostředkem. Přesto se asi 90 % uživatelů dopouští chyb. Neumějí inhalátor správně stisknout, nebo nevědí, jak a na jak dlouho zadržet dech. Pomoci může praktická ukázka. Je tedy možné poprosit svého lékaři o demonstraci.

Nesprávné načasování léků na pálení žáhy: Inhibitory protonové pumpy, jako je omeprazol, by se měly pro optimální efekt užívat 30 minut před jídlem. Tato zásadní informace bohužel často zůstává nesdělena.

Příběhy nejen z lékárny

„Dost často se nám stane, že přijdou pacienti, zejména starší, s předpisem od doktora, ale bojí se říct, že nevědí, jak lék správně užívat nebo používat. Cítí se hloupě a občas z nich musím doslova citlivě dolovat přiznání, že si nejsou jisti správným dávkováním,“ říká pro Flowee lékárnice Jana Straková. „Zeptat se není ostuda, ale starší lidé se stydí. Například jsem měla v lékárně paní, bylo jí 74 let, která měla vysoký krevní tlak, a po menším infarktu jí lékař předepsal lék ke snížení rizika srdečních onemocnění. Po kontrole jí lékař změnil lék na novější, údajně lepší. Navzdory jeho klinickým výhodám byl nový lék drahý a ukázalo se, že pacientka začala vynechávat dávky. Bála se to lékaři sdělit, a přitom se dalo najít i jiné řešení medikace.“

Chystá se změna systému, která bude pro lidi výhodnější – dosažení či překročení limitu stanoveného pojišťovnou bude za pacienty hlídat lékárník.

Z tohoto příběhu plyne ponaučení, že někdy je méně účinný, ale cenově dostupný lék prospěšnější než lék nákladný, který si nemůžete trvale dovolit. Navíc se lze v lékárně vždy zeptat ještě před přijetím léku, jak velký bude doplatek. Když se vám zdá příliš vysoký, řekněte to lékaři, měl by vám předepsat plně hrazenou variantu léčby.

Málokdo ví, že v každé lékové skupině by měl být alespoň jeden lék bez doplatku, který účinkuje stejně, protože obsahuje stejnou účinnou látku. Jestli tomu tak ale skutečně je, je sporné, protože se ukazuje, že léky nejsou do skupin řazeny správně.

„Maminka má předepsané léky v celkové hodnotě kolem 3000 korun měsíčně. Tyhle peníze si ale nemůže dovolit z důchodu platit, proto jí je platím já. I pro náš rodinný rozpočet je to položka, ale ne tak markantní. Senioři obecně tvoří největší část konzumentů zdravotnické péče a jejich podíl ve společnosti stále stoupá. Léčbu seniorů hradí stát, ale náklady na jejich léčbu stále stoupají. Proto by měl stát hradit víc, to mi přijde zcela logické. Jako dcera se snažím pro svou maminku najít léky bez doplatků, ale je to náročný a zdlouhavý úkol bez záruky stability, podobně jako orientace na tureckém bazaru,“ svěřuje se se svým problémem Flowee Markéta Lánská.

Jak řešit drahé léky

Výdaje na zdravotní péči v České republice postupně stoupají.

V českém zdravotnickém systému jsou životně důležité léky, jako například léky na rozpouštění krevních sraženin, obvykle plně hrazeny ze zdravotního pojištění. Nejvíce u nás na léky doplácejí lidé s akutními problémy. Chystá se však změna systému, která bude pro lidi výhodnější – dosažení či překročení limitu stanoveného pojišťovnou bude za pacienty hlídat lékárník.

Nejúčinnější lékový režim je ten, který je srozumitelný, cenově dostupný a důsledně dodržovaný.

U chronických onemocnění, jako je astma, cukrovka nebo chronická žilní nedostatečnost, jsou na léky často vyžadovány doplatky, které jsou sice obvykle mírné, ale mohou se sčítat. To je nejbolestivější zejména u starších osob, které mají více onemocnění současně.

Procento spoluúčasti u nás je stále podstatně nižší než je evropský průměr, i tak ale za léky doplácíme stále víc.

V cenách lékáren existují rozdíly v nákladech kvůli různým přirážkám, a proto je pro pacienty nezbytné informovat se o možných doplatcích a vyhledávat lékárny, které nabízejí nejnižší doplatky. Vyplatí se i zákaznické programy.

Co můžete udělat vy sami

Cesta od předepsání léku vaším lékařem ke skutečnému užívání tablet je plná potenciálních úskalí. Pochopením problémů a snahou je nějak řešit mohou pacienti sami své zdravotní výsledky výrazně zlepšit. Nejúčinnější lékový režim je ten, který je srozumitelný, cenově dostupný a důsledně dodržovaný.

m shutterstock 71903914

Pokud nechcete stát před problémem, že jste se dopustili chyby v užívání vám předepsaných léků, předcházejte tomu. Jak?

Vždy se zeptejte svého lékaře na účel každého léku, jeho správné užívání a možné alternativy. Otevřená komunikace může zabránit nebezpečnému scénáři předepisování léků, který je u pacientů s chronickými onemocněními běžný.

Využívejte technologie a nástroje, jako jsou chytré krabičky na pilulky, které vám mohou připomenout, kdy si máte vzít jednotlivé léky, nebo aplikace, které sledují vaše lékové plány.

Zvykněte si při každé návštěvě probrat se svým ošetřujícím lékařem aktuální seznam léků. Můžete tak zabránit hromadění zbytečných nebo nadbytečných receptů.

Pokud jsou pro vás náklady na léky příliš vysoké, prodiskutujte je se svým lékařem. Existují programy a strategie pro snížení výdajů nebo programy pomoci pacientům.

Kdybychom orientaci v našich lécích přirovnali k běžnému životu, pak bychom měli zacházet se svými recepty s péčí pyrotechnika, přesností švýcarského hodináře a pamětí slona. Každá pilulka a každá kapička v ten správný čas je důležitá, abychom byli zdraví a cítili se lépe.

Nebojte se proto říci si o pomoc.

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...