fbpx

Místo toho, aby je propustili, pomůžou. Do boje proti domácímu násilí se zapojí zaměstnavatelé 2 fotografie
Branislava Marvanová Vargová. (zdroj: Profimedia)

Pokud odcházíte od násilného partnera, potřebujete mít co nejvíc lidí, co stojí na vaší straně – a to taky proto, že se je proti vám násilník snaží obrátit. Nově půjde hledat pomoc u některých větších zaměstnavatelů

Zveřejněno: 19. 4. 2024

Zaměstnavatel může být pro oběti domácího násilí významnou oporou. Díky spolupráci státu, zaměstnavatelů a neziskových organizací konečně vznikají mechanismy, jak se ve společnosti násilí bránit – na půdě Ministerstva zdravotnictví ČR byla 17. dubna 2024 podepsána nová Charta proti domácímu násilí, která vznikla ze společné iniciativy zaměstnavatelů, organizace ROSA, Odboru rovnosti žen a mužů a Úřadu vlády.

Podpisy k chartě připojili například zástupci Vodafonu, Amazonu, České pošty, IKEA a dalších, kteří chtějí své zaměstnance, potýkající se s tímto palčivým a intimním problémem, podpořit. Předpokládá se, že se připojí i další organizace.

Domácí násilí na pracovišti

Proč jsou zaměstnavatelé pro oběti domácího násilí tak důležití? Stává se, že pachatel oběti sebere nebo rozbije pracovní počítač a telefon, rozesílá jejím jménem e-maily nebo začne rovnou na její pracoviště docházet, což se děje hlavně po ukončení vztahu. Vedoucí sociálních služeb ROSA Branislava Marvanová Vargová mluvila o tom, jak domácí násilí ohrožuje bezpečnost na pracovišti a pracovní výkon.  „Když po rozchodu násilný partner ztratí nad obětí kontrolu a už s ní nesdílí bydliště, usiluje o jinou formu kontaktu. Pokud ví, kde a kdy oběť pracuje, je velká pravděpodobnost, že se tam bude vyskytovat,“ řekla. 

image4

„Měli jsme případy, kdy násilník třeba napadl naši klientku, zdravotní sestru, v nemocnici. Někdo jiný svoji oběť dokonce na jejím pracovišti zastřelil, stalo se to na půdě krajského úřadu,“ pokračuje. Není se potom čemu divit, že někteří zaměstnavatelé riziko, které s sebou domácí násilí na jejich zaměstnancích přináší, nechtějí nést. „Mimo jiné hrozí, že kvůli chování násilníka oběť o práci přijde, protože zaměstnavatel nebude schopen problém řešit. Oběť se tak na pachateli stane ekonomicky závislá.“

Jak může zaměstnavatel obětem pomoci? „Kromě zapojení ochranky třeba dočasnou změnou místa pracoviště, pracovní doby nebo změnou telefonního čísla a e-mailu. Jsou to věci, které nejsou tak nákladné, ale bezpečnost práce pomohou velmi zvýšit,“ dodává Bronislava Marvanová Vargová.

Při příležitosti podepisování charty promluvila také Klára Šimáčková Laurenčíková, zmocněnkyně pro lidská práva, o tom, že vláda do léta projedná změnu zákona o domácím násilí a že pevně věří, že bude schválena. Mezi změny v zákoně patří například prodloužení doby institutu vykázání z 10 na 14 dní, zabránění kontaktu pachatele s obětí během správního řízení a možnost zabavit násilníkovi střelnou zbraň. 

 

foto: Profimedia, Olivie Doleželová, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...