fbpx

Plynatost: Tiché, ale sociálně smrtelné dilema 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Trpíte nadýmáním? Ano, může to být opravdu problém. Zatímco děti se každému „ušlému duchovi“ na veřejnosti hlasitě smějí, dospělí by se studem propadli do země. Jenže flatulence je opravdu problém. Co s ním?

Zveřejněno: 5. 3. 2024

Markéta byla s Martinem v kině. Mělo to být první opravdové rande, takže se (snad oba) moc těšili. Vybrali si film, kde není potřeba moc přemýšlet, protože si užívali přítomnosti jeden druhého. Vlastně spíš čekali, kdy se poprvé chytí za ruku. Jenže najednou Markétu praštil do nosu příšerný smrad… Nebylo pochyb, že Martin se prostě uvolnil. Jasně, to se může stát každému. Ale v tomhle případě bylo po začátku vztahu.

Přitom víme, že stát se to může každému.

Příběhy plné strasti a studu

Nadýmání, plynatost, vědecky flatulence. Nenápadná bestie, která nás všechny pronásleduje bez ohledu na věk a pohlaví, spíše s ohledem na to, co jíme. S chutí zasahuje muže a se šibalským mrknutím se plíží i k ženám v menopauze. A ještě k tomu ji provází další bestie, nadýmání.

Jedná se o uvolňování plynů z trávicí soustavy konečníkem. Celý proces má několik fází.

Trávení: Když jíme, nepolykáme jen potravu, ale také vzduch (aerofagie), který obsahuje plyny, jako je dusík a kyslík. Mezitím, jak se potrava v žaludku a střevech rozkládá, vstřebává naše tělo živiny a produkuje odpad. Součástí tohoto odpadu je plyn, který se tvoří především v tlustém střevě.

Průměrný člověk si ve skutečnosti uleví 14 až 23krát denně!

Produkce plynů: Plyn, který vzniká v trávicím systému, pochází ze dvou hlavních zdrojů. Prvním je vzduch, který polykáme a který obsahuje kyslík a dusík. Druhým a významnějším zdrojem je výsledek trávicího procesu. Při rozkladu potravy, zejména složitých sacharidů, vlákniny a některých škrobů, které žaludek a tenké střevo nedokážou plně strávit, přebírají úlohu bakterie v tlustém střevě. Tyto bakterie potravu rozkládají a přitom produkují plyny jako vodík, metan a oxid uhličitý.

Složení: Přesné složení „prdících“ plynů se u jednotlivých lidí liší, ale obvykle obsahují dusík, vodík, oxid uhličitý, metan a kyslík. Někdy je přítomno malé množství dalších plynů. Za zápach jsou obvykle zodpovědné plyny, obsahující síru.

Uvolňování: Hromadění plynu v trávicím systému vytváří tlak. Když tlak dosáhne určitého bodu, tělo plyn vyloučí konečníkem, což běžně označujeme jako prdění.

Zdravotní hledisko: Prdění je přirozenou a nezbytnou součástí trávicího procesu. Je to způsob, jak tělo uvolňuje přebytečné plyny, a i když může být někdy trapný nebo nepříjemný, je známkou toho, že váš trávicí systém funguje. Ve skutečnosti si průměrný člověk uprdne 14 až 23krát denně!

Je to přirozené

Shrneme-li to, nadýmání je normální biologická funkce, která je výsledkem trávení a kvašení potravy v trávicím traktu, což vede k produkci a případnému vylučování plynů konečníkem. Je to přirozený proces, který pomáhá tělu uvolnit přebytečný plyn, vznikající při trávení. I přes tuto „přirozenost“ ale společnost obecně považuje její slyšitelnou nebo čichovou přítomnost na veřejnosti za společenské faux pas nejvyššího řádu.

Zejména pro muže a děti je to často jakýsi neoznačený odznak cti nebo zdroj zábavy. Naopak pro ženy v menopauze je to další „radost“ z hormonálních výkyvů, jako by návaly horka a výkyvy nálad nebyly dostatečnou párty.

Představte si to: tichá kancelář, ve vzduchu visí napětí z uzávěrky, když náhle ticho přeruší nečekaný zvuk. Původce zvuku vytřeští oči, tváře mu zčervenají (a nejen jemu) a chudák, který se odvážil narušit klid svým „vnitřním hromem“, si nepřeje nic jiného než strčit hlavu do písku jako pštros. Vlastně něco podobného, co se stalo Markétě.

A přidáme ještě jedno tiché studentské drama. Můj spolužák Josef jednou uprostřed tiché posluchárny omylem vypustil jeden tichý prd… A pak se studem strávil následující hodinu tím, že neodpovídal na otázky, ale psal omluvné SMSky svým spolužákům. I tak se ale jeho zadek stal pro ten školní rok virálním…

Bohužel, na některé přirozenosti si prostě naše společnost nezvykne.

Prdí muži více? Omyl! Zato ženy v menopauze, to je časovaná bomba

Proč tedy prdíme? Odpovědi jsou rozmanité jako náš jídelníček. Polykání vzduchu, dopřávání si fazolových hodů nebo jiných zdravých luštěnin, ale třeba i cibule, mléčných výrobků anebo sycených limonád, kapusty a další zeleniny, nebo prostě jen momentální nevolnost mohou vést k nevyhnutelnému hromadění plynů. Tvorbu plynu mohou zvyšovat také onemocnění, jako je celiakie, rakovina tlustého střeva, syndrom dráždivého tračníku (IBS) a nesnášenlivost laktózy.

Zejména pro muže a děti je to často jakýsi neoznačený odznak cti nebo zdroj zábavy. Naopak pro ženy v menopauze je to další „radost“ z hormonálních výkyvů, jako by návaly horka a výkyvy nálad nebyly dostatečnou párty.

Jak se říká, prdí všichni. A ten, kdo tvrdí, že ne, tak ten prdí ze všech nejvíc.

Z vědeckého hlediska lze fenomén zvýšené plynatosti u mužů a žen v menopauze chápat jako kombinaci hormonálních, dietních a fyziologických faktorů. U žen v menopauze se přechod vyznačuje výraznými hormonálními změnami, zejména v hladinách estrogenu a progesteronu, které mohou mít vliv na gastrointestinální příznaky, včetně produkce plynů a nadýmání.

„Hormonální výkyvy v kombinaci se změnami trávicího systému souvisejícími s věkem a úpravami stravy, které mohou ženy provádět za účelem zmírnění příznaků menopauzy (např. zvýšený příjem vlákniny), mohou přispívat ke zvýšené plynatosti,“ říká pro flowee.cz lékařka Milena Stejskalová. „U některých žen se navíc může objevit nesnášenlivost laktózy nebo si mohou vybírat potraviny, o nichž je známo, že v tomto období produkují více plynů, což k tomuto problému dále přispívá.“

Muži mohou naopak pociťovat větší plynatost kvůli odlišným stravovacím návykům, faktorům životního stylu a případně menšímu povědomí nebo obavám ze společenských norem souvisejících s odchodem plynů. Konkrétní důvody, proč by se nadýmání mohlo častěji vyskytovat u mužů, jsou však ve vědecké literatuře diskutovány méně často ve srovnání s hormonálními vlivy pozorovanými u žen v menopauze. Takže laicky řečeno – muži i ženy prdí stejně, ženy se jen více stydí.

„U žen v menopauze řešení této zvýšené plynatosti často zahrnuje úpravu stravy, například vyhýbání se potravinám s vysokým obsahem FODMAP (zkratka pro fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly). Doporučuji také většinou celkovou změnu životního stylu, jako je pravidelné cvičení a zvládání stresu. Tyto kroky mohou pomoci zvládnout nejen plynatost, ale i další příznaky spojené s menopauzou,“ doplňuje Milena Stejskalová.

Je to společenské faux pas. Přijměte ho

Prdění na veřejnosti, v práci nebo v jakémkoli společenském prostředí je tedy naprosto nepřípustné, neslušné nebo trapné, což u mnoha lidí vyvolává úzkost a nepohodlí. Společenská norma nutí jedince potlačovat své přirozené tělesné funkce, což někdy způsobuje fyzické nepohodlí, nebo dokonce bolest.

Abych se přiznala, první věta mého maličkého syna nebyla „auto jede“, ale „maminka prdí zadkem“.

Ale buďme realisté, stává se to i těm nejlepším z nás. A pak jsou tu ti, kteří tvrdí, že neprdí. Je to podobné, jako když vám profesionální potápěč bude tvrdit, že nikdy nemočil do neoprenu. Prostě to není pravda. Jak se říká, prdí všichni. A ten, kdo tvrdí, že ne, tak ten prdí ze všech nejvíc.

Od tichého, ale smrtelně nebezpečného uvolnění se během prvního rande až po bouřlivé hromobití vlastních střev v zaplněném kině – příběhů o plynatosti je mnoho a jsou ponižující. Ostatně, abych se přiznala, první věta mého maličkého syna nebyla „auto jede“, ale „maminka prdí zadkem“…

Jak říká gastroenterolog Russel Havranek: „Klíčem ke zvládnutí plynatosti je její přijetí. Porozumějte svému tělu, poznejte spouštěče a pamatujte, že každý člověk se nadýmá. Jezte menší porce jídla, vyhýbejte se návykům, o nichž víte, že nadýmání způsobují, a pijte mátový čaj, který velmi pomáhá.“

Jak tomu můžete pomoci?

Klíčem k dlouhodobé léčbě je pochopení reakcí těla na různé potraviny a zvládání stresu, který může zažívací problémy zhoršovat. Konzultace se zdravotníky může pomoci identifikovat jakékoli základní onemocnění, které přispívá k nadměrné plynatosti.

Jezte jinak a potraviny, které primárně nenadýmají. Pro zvládnutí plynatosti zvažte úpravu jídelníčku tak, abyste se vyhnuli potravinám, které produkují plyny, a osvojte si návyky, které omezují polykání vzduchu, například jezte pomalu a nežvýkejte žvýkačky.

Trávení může zlepšit také pravidelné cvičení. Těm, kteří vyhledají lékařskou pomoc, mohou lékárníci doporučit volně prodejné prostředky, jako jsou tablety s živočišným uhlím nebo speciální spodní prádlo určené k pohlcování zápachu.

Až tedy příště pocítíte záchvěvy vnitřní bouře, vzpomeňte si, že jste součástí velké lidské společnosti, kde má tento problém každý. Upravte svůj jídelníček, jezte častěji, ale menší porce, procvičte si poker face a mějte po ruce smysl pro humor. Koneckonců, když vane vítr změn, někdy přichází zevnitř.

Související…

Být single je pecka. A když už vztah, tak jedině na dobu určitou
Kristýna Nedobitá

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...