fbpx

Rozjívené a ječící děti a peklo v restauracích, některé už jim vystavily stopku. Jak se vyhnout potížím? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Upatlané ruce, pobíhání a křik – některé restaurace už toho mají dost. Osvojte si pět jednoduchých pravidel a ani ty nejvíce „baby-unfriendly“ podniky už vás vyhánět nebudou

Zveřejněno: 10. 11. 2023

Pod nabídkou jídel na lístku restaurace Toccoa Riverside ve městě Blue Ridge v Georgii najdete něco, co byste asi nečekali – varování pro všechny hosty v doprovodu dětí. Podnik v něm upozorňuje, že si bude účtovat „příplatek pro dospělé, kteří nezvládají rodičovství.“ Informuje o tom server HuffPost. Ačkoliv výše příplatku není v jídelním lístku uvedena, několik recenzentů na stránkách Yelp zmiňuje sazbu padesát dolarů. Jeden z nich dokonce tvrdí, že slyšel, jak majitel restaurace hostům vyhrožuje, že jim tuto částku naúčtuje. Restaurace Toccoa Riverside na žádost HuffPostu o komentář nereagovala.

Možná si vzpomínáte na vlnu vášní, kterou letos v Česku vyvolal facebookový příspěvek pražského bistra Marthy's Kitchen, které se oficiálně prezentuje jako „baby-unfriendly“. Pro ty rodiče, kteří se přesto do restaurace rozhodnou se svými potomky vyrazit, zveřejnilo bistro sedm pravidel. „Pokud se chcete u nás najíst i s dítětem, měli byste být schopni odhadnout, zda umíte své dítě dostatečně ukáznit a přizpůsobit našim pravidlům. Nepřejeme si, aby vaše dítě rušilo svým křikem, pláčem nebo pobíháním ostatní hosty. Víme, že si to nepřejí ani naši hosté,“ zní jedno z nich. Zatímco část veřejnosti bistru nadšeně tleskala, od jiných schytalo ostrou kritiku.

Pokud se děti chovají neukázněně, nevyhrožoval bych trestem, ale poslal bych vedoucího nebo majitele ke stolu, aby vlídně promluvil s rodiči – požádal je, aby si děti lépe hlídali.

Je tedy hrozba příplatkem za zlobivé dítě přes čáru? „Nemyslím si, že je to fér, protože každý vnímá chování dětí jinak. Rodiče si zvyknou na to, že děti jsou hlučné a aktivní, protože je to pro ně typické chování,“ říká pro HuffPost dětská psycholožka Cara Goodwinová. Připomíná navíc, že rodiče mají přes veškerou snahu nad dítětem jen omezenou kontrolu. „Není fér očekávat, že se dítě bude chovat jinak, než je přiměřené jeho věku. Dvouleté dítě se nemůže chovat jako desetileté,“ podotýká odbornice na etiketu Diane Gottsmanová.

Expert na etiketu a sloupkař NBC Today Thomas P. Farley má pochopení pro to, že restaurace chce zajistit pohodovou atmosféru. Domnívá se ale, že existují lepší způsoby, jak zvládnout neukázněné chování návštěvníků jakéhokoliv věku. „Pokud se děti chovají neukázněně, nevyhrožoval bych trestem, ale poslal bych vedoucího nebo majitele ke stolu, aby vlídně promluvil s rodiči – požádal je, aby si děti lépe hlídali,“ navrhuje. Další možností je podle něj nabídnout těmto lidem přesazení do okrajové části restaurace. Lizzie Postová z Institutu Emily Postové, který se zabývá etiketou, zmiňuje, že v restauraci, kterou navštěvuje, je na konci jídelního lístku napsáno: „Neukázněné děti dostanou tři espressa a poníka.“ To považuje za přívětivější způsob, jak nastavit pravidla podniku.

Jak se vyhnout potížím?

Pokud máte malé děti a chystáte se na večeři do restaurace, mějte na paměti několik věcí, které vám podle HuffPost pomohou předejít nepříjemnostem.

1) Kam vlastně jdete?

Co je v jednom podniku přijatelné, může být v jiném problém. Zjistěte si proto, do jakého typu restaurace míříte – k tomu vám už dnes stačí pár minut na internetu. Restaurace s herním koutkem, pastelkami a dětským menu bude pravděpodobně bezpečnější volbou než luxusní podnik s bílými ubrusy.

2) Své dítě znáte nejlépe vy

Neexistuje konkrétní věk, po jehož dovršení by děti byly univerzálně připraveny zvládnout formální stolování. Úroveň vyspělosti dítěte, jeho temperament a případné speciální potřeby znáte nejlépe vy a sami tedy nejlépe posoudíte, kdy je na výlet do restaurace připraveno. „Zvládnou sedět půl hodiny až hodinu? Nebo i déle?“ táže se Postová. Je také důležité brát v potaz aktuální rozpoložení dítěte. Pokud je nevyspalé a na pokraji zhroucení, nebude schopné zvládnout návštěvu restaurace stejně dobře jako spokojené a odpočaté dítě.

Pokud hrozí nebezpečí létající masové kuličky, je čas na odchod.

3) Trénujte

Rodiče sice nemohou chování svého dítěte vždy kontrolovat, jsou ale zodpovědní za to, aby své potomky naučili, jak se chovat na veřejnosti. Dítě musí vědět, jaká jsou očekávání ohledně chování v restauraci – tedy že nemá vstávat od stolu nebo že má s jídlem počkat na ostatní. Potřebuje ale také čas a příležitosti, aby si toto chování procvičilo. „Výuka správného chování nezačíná u dveří restaurace nebo u přátel, ale doma,“ vysvětluje pro HuffPost Jackie Vernon Thompsonová ze školy etikety Inside-Out. Dalším krokem je pak dítě do restaurace skutečně vzít. „Pokud jde o stolování, je pro děti nesmírně cenné mít zkušenosti mimo domov,“ poznamenává Postová.

4) Zapojte je

Děti jsou často nadšené z toho, když si mohou samy objednat, což je způsob, jak je zapojit do procesu. „Zapojení dítěte je nejlepší zárukou toho, že nebude rušit ostatní,“ vysvětluje Postová.

Dítě zapojte i do konverzace. „Rodiče, kteří se baví jen mezi sebou a ignorují své děti, připravují půdu pro to, že dítě udělá veřejnou scénu,“ varuje Postová. Je také dobré dítě kontrolovat a případně mu připomínat věci, jako je používání příboru a žvýkání se zavřenými ústy. „Chvalte a všímejte si každého pozitivního chování, které vidíte. Tím podpoříte toto chování v budoucnu,“ říká Goodwinová.

5) Vědět, kdy odejít

Stejně jako musíte posoudit, zda je vaše dítě připraveno na návštěvu restaurace, budete muset vyhodnotit, kdy je čas odejít – s vědomím, že děti jsou nepředvídatelné a že možná budete muset podnik opustit uprostřed jídla. „Pokud vaše dítě v restauraci zlobí, možná mu pomůže několikaminutová procházka venku,“ radí Vernon Thompsonová s tím, že to samé platí i v případě, že dítě pláče nebo je rozrušené. „Pokud dítě vytrvá, nevyslyší prosby rodičů a vyrušuje, je možná jediným řešením restauraci opustit,“ upozorňuje. Postová jako jeden ze signálů k odchodu zmiňuje házení jídla – pokud hrozí nebezpečí létající masové kuličky, je čas na odchod.

Související…

Uřvané či agresivní dítě? Vzteklého „satana“ můžete zvládnout, začněte ale u sebe!
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Huffpost.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...