fbpx

Jak se vyrovnat s tím, že vyděláváte méně peněz než vaši přátelé? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Je to výzva, kterou můžete přijmout a použít jako motivaci ke zlepšení své finanční situace

Zveřejněno: 4. 3. 2024

Porovnávat se s ostatními je v dnešní době běžné, a to i pokud jde o finanční situaci. Když zjistíte, že máte významně menší příjem než vaši přátelé, může to vyvolat nepříjemné pocity a otázky ohledně vaší vlastní hodnoty a úspěchu. Existuje však mnoho kroků, které můžete podniknout k tomu, abyste se cítili finančně bezpečněji a sebevědoměji. Souhlasíte?

Nastavte si realistické cíle

Nejprve je důležité podívat se na svou finanční situaci zblízka. Zkuste pochopit, proč vyděláváte méně než vaši přátelé. Možná máte odlišné profese, dovednosti nebo pracujete v jiném odvětví.

Lidé mají odlišné finanční cíle a priority - je důležité si uvědomit, že finanční úspěch svých přátel nemusíte kopírovat. Nastavte si realistické osobní cíle, které reflektují vaše vlastní potřeby a touhy. Může to být splacení dluhů, šetření na dovolenou nebo investice do dalšího vzdělávání. Pokud budete mít jasné cíle, budete schopni svou finanční situaci lépe řídit.

Investujte (nejen) do sebe

Pokud zjistíte, že vaši přátelé vydělávají více díky lepším pracovním pozicím nebo větším dovednostem, může být dobrým krokem investovat do svého vzdělání a kariérního růstu. Můžete zvážit kurzy, tréninky nebo certifikace, které vám na trhu práce pomohou získat konkurenční výhodu.

Neporovnávejte se neustále s ostatními a nežijte nadměrně nadřazeným životním stylem, abyste se dostali na jejich úroveň. Místo toho se soustřeďte na své cíle a pracujte na jejich dosažení.

Spoléhat pouze na jeden zdroj příjmů může být riskantní, a proto je dobré zvážit diverzifikaci. To znamená hledat další příležitosti k vydělávání peněz, jako je vedlejší práce, investice do akcií nebo nemovitostí, nebo dokonce založení vlastního podniku. Diverzifikace vám může pomoci zvýšit vaše příjmy a zabezpečit se proti neočekávaným událostem.

S jasnými cíli, rozpočtem a investicemi do svého vzdělání a kariéry můžete postupně dosáhnout finančního úspěchu, který vám umožní žít život, který si přejete. Nezapomeňte, že každý má svou vlastní cestu k úspěchu.

Nebojte se zeptat

Žijeme ve světě ekonomických rozdílů, kde peníze jsou často choulostivým tématem. Přátelé se obecně zdráhají mluvit o finančních rozdílech mezi nimi, ačkoli mileniálové už jsou v rozhovorech se svými vrstevníky o financích otevřenější než lidé z období boomu.

Namísto závisti nebo nejistoty můžete využít příležitost učit se od svých přátel. Ptát se jich na jejich finanční rozhodnutí, strategie a tipy na investice. Můžete také vytvořit podpůrný kruh, kde si navzájem poskytujete rady a podporu při dosahování finančních cílů.

Zlepšení finanční situace obvykle nenastává přes noc. Je to proces, který vyžaduje trpělivost a disciplínu. Neporovnávejte se neustále s ostatními a nežijte nadměrně nadřazeným životním stylem, abyste se dostali na jejich úroveň. Místo toho se soustřeďte na své cíle a pracujte na jejich dosažení.

Související…

Snášíte dobře bolest? Vaši přátelé na tom jsou pravděpodobně stejně
Monika Kovačková

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...