fbpx

Etická coura i Bible vagíny. Top 5 knih o sexualitě a partnerských vztazích, které stojí za přečtení 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Aby kniha o sexualitě byla čtivá, musí mít skvělé téma a pocházet z pera důvěryhodného autora. Níže uvedené počiny to rozhodně splňují.

Zveřejněno: 30. 7. 2023

Magazín GOOP přináší seznam top výjimečných knižních počinů, který může být užitečným průvodcem literatury na poli sexu a intimity. Tady je ukázka pěti vybraných knih, které určitě stojí za pozornost.

1. Erotická inteligence / Ester Perelová

Proč se z dlouholetých partnerských vztahů mnohdy vytrácí touha, vášeň a vzrušení? Na základě příběhů ze své praxe párové terapie předkládá Perelová k poznání zákonitosti, jimiž se touha řídí. Snaží se partnerům pomáhat pochopit komplikace, s nimiž se setkali, a poskytnout jim nástroje, díky nimž mohou odhalit pravdu o vztazích, sexu i lásce. Perelová se zabývá kulturními tlaky, které formují sex mezi partnery a zároveň mají na svědomí mnoho znuděných dvojic.

2. Přesně taková, jaká jsi / Emily Nagoskiová

Autorka knihy Emily Nagoski bourá četné mýty související s tématem ženské sexuality. Vysvětluje, jak (nejen) ženské tělo funguje, přičemž její znalosti jsou zcela ohromující. Na rozdíl od mužů jsou rozdíly u žen mnohem větší – každá reaguje na sexuální podněty jinak. „Přesně taková, jaká jsi“ je ikonická příručka, která odpovídá rázným „ano!“ na nejběžnější obavy žen, zda je normální to, jak vypadají nebo co cítí během sexu.

Vybavena desetiletími gynekologické praxe vyráží Jen Gunterová do boje s neinformovaností, přežitými patriarchálními stereotypy, studem a tabuizováním témat, která se ženských pohlavních orgánů týkají. Vysvětluje, že vinu na tom nese nejen historická marginalizace žen, ale i média, farmaceutický a kosmetický průmysl, pseudovědecké „poznatky“, šarlatáni a celebrity usilující o zviditelnění a zisk.

3. Etická coura / Dossie Eastonová a Janet W. Hardyová

Praktický průvodce polyamorií, otevřenými vztahy a dalšími svobodnými projevy sexu a lásky. Kniha je pro každého, kdo má zájem naučit se více o lásce, sexu a intimitě. Autorky vyvrací mýty a učí všechny dovednosti potřebné pro udržení úspěšného a zodpovědného polyamorického životního stylu: diskutovat a ctít hranice, řešit konflikty a definovat vztahy podle svých vlastních podmínek. Etická coura je povinná četba pro každého, kdo chce mít naplňující milostné vztahy – dokonce i monogamní.

4. Láska, která stojí za to / Stephen Snyder

Více než 30 let terapeut Dr. Stephen Snyder pracoval na nalezení způsobů, jak pomoci lidem dosáhnout větší spokojenosti v posteli. Nyní napsal knihu „Love Worth Making“, která je plná praktických rad a důležitých informací o mezilidské komunikaci a sexu. Víte, co je nejdůležitější mít na paměti, když spolu chodíte, pokud jde o sex? To se dozvíte z knihy, která vyšla v roce 2019 a na kterou jsou od té doby pouze pozitivní ohlasy.

5. Bible vagíny / Jen Gunterová

Vybavena desetiletími gynekologické praxe vyráží Jen Gunterová do boje s neinformovaností, přežitými patriarchálními stereotypy, studem a tabuizováním témat, která se ženských pohlavních orgánů týkají. Vysvětluje, že vinu na tom nese nejen historická marginalizace žen, ale i média, farmaceutický a kosmetický průmysl, pseudovědecké „poznatky“, šarlatáni a celebrity usilující o zviditelnění a zisk. Tato spásná kniha odpovědí na malé i velké otázky je plná porozumění, zkušeností, humoru, laskavosti a zejména hluboké znalosti.

Související…

Pět tipů na (prozatím) nejlepší knihy roku 2023
Kateřina Johana Pekárková

foto: Shutterstock, zdroj: Goop.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...