fbpx

Pět tipů na (prozatím) nejlepší knihy roku 2023 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pokud umíte anglicky, hurá na Amazon. Pokud ne, budete si muset ještě nějaký ten rok na překlady počkat

Zveřejněno: 24. 5. 2023

Tady je výběr nejlepšího čtení roku 2023 podle BBC News. Od strhujícího příběhu epických rozměrů přes sondu do života tří sester a jejich rodinného tajemství až po příběh o každodenním chodu televizní stanice, kde se neustále něco děje a který nám připomíná, že nečekaný vývoj mezilidských vztahů může náš život obrátit naruby.

1. Old God's Time, Sebastian Barry

V časech, kdy se vypořádává s komplikovanou minulostí, na kterou by raději zapomněl, stojí před policistou ve výslužbě složitý případ, který ho nenechá nečinně přihlížet a nutí ho okamžitě jednat. Old God's Time je důvěryhodný příběh o zločinech církve a státu. Čtivý román oceňovaného irského autora Barryho zkoumá, jak se důsledky násilí a zneužívání otisknou napříč generacemi i celou společností. Právě to z knihy dělá výjimečné dílo i pro ty nejnáročnější čtenáře. Děj se odehrává v prostředí divoké krajiny irského pobřeží, kde u bouřlivého oceánu stojí bílý viktoriánský dům.

2. Victory City, Salman Rushdie

Hlavní hrdinkou fikce je teprve devítiletá indická dívka Pampa Kampana, která se poté, co byla svědkem smrti své matky, octne tváří tvář božskému setkání. To navždy změní její život i běh dějin. Bohyně Parvati dívce předala své nadpozemské schopnosti, které dalece přesahují lidské chápání. Tak se stane, že Pampa hraje významnou roli v boji o velké město Bisnaga v Indii. Podaří se hrdince splnit úkol, který pro ni bohyně Parvati stanovila – dát ženám svobodu jednání v patriarchálním světě? Tato brilantně stylizovaná sága vypráví o dobrodružství i lásce.

3. The Garnett Girls, Georgina Mooreová

Tři velmi odlišné sestry – a jejich svobodomyslná matka – se musí potýkat se životem, povinnostmi a rodinným tajemstvím. Rachel se zoufale snaží vrátit do Londýna, ale brání jí v tom pocit odpovědnosti za milovaný, ale rozpadající se rodinný dům. Imogen je pod tlakem z blížící se svatby, protože její život nabral nečekaný vývoj, který ji nutí o všem pochybovat. Sasha je v toxickém vztahu s manipulativním manželem, zatížena tajemstvím, které by mohlo otřást rodinou od základů… Můžou se děti někdy osvobodit od svých rodičů? Právě na to se ptá okouzlující román z pera autorky Mooreové.

4. Pineapple Street, Jenny Jacksonová

The Sunday Times popsal knihu jako: „úžasně chytrou a nesmírně vtipnou“. Debutový román od autorky Jenny Jacksonové prozkoumává generační bohatství a privilegia bohatých až do fascinujících detailů. Sleduje tři ženy, které jsou součástí pohádkově majetného klanu rodiny Stocktonů v takzvané Zelené čtvrti – Brooklyn Heights v New Yorku. Jedna se do bohatství narodila, druhá se do něj provdala a třetí ho chce rozdávat potřebným. Přestože jsou tyto postavy velmi nedokonalé (nebo právě proto), zamilujete se do jejich autentičnosti a budete chtít vědět, jak se v jejich životech všechno vyvine.

5. Romantic Comedy, Curtis Sittenfeld

Ve vtipném a originálním pojetí hollywoodských komedií je úplně všechno, do klasického kýče romantických komedií má ale na míle daleko. Hlavní protagonistka Sally Milz pracuje jako úspěšná scénáristka v televizní stanici. Spolu s netradiční hrdinkou si připomínáme, co všechno lidé dělají v práci a jak málo o tom víme. Od vyprávění o turbulentní kariéře, nečekaném vztahu a snaze o rovnováhu v životě moderní ženy nebudete chtít odtrhnout oči.

Související…

Pět filmů, které vás toho o penězích naučí nejvíc. Bude mezi nimi i Vlk z Wall Street?
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: BBC.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...