fbpx

Kudy vede cesta k trvalému štěstí? Napoví teorie sebeurčení 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

... a potom žil šťastně až do konce života. Psychologové radí, jak můžete tento klasický konec pohádek překlopit do reality.

Zveřejněno: 13. 6. 2023

O svých životních cílech většinou usilovně nepřemýšlíme každý den. Přesto je naše každodenní chování do značné míry zrcadlí:

Zabýváte se každý den tím, jak působíte na ostatní? Nebo se soustředíte spíš na to, jak se cítíte uvnitř?

Jednáte každý den tak, abyste si zajistili dostatek peněz pro svůj komfort? Nebo věnujete pozornost spíše tomu, abyste dělali to, co vás baví?

Vnímáte vztahy jako prostor, ve kterém se můžete prosadit? Nebo v nich hledáte lásku a porozumění?

Právě tyto hlavní otázky si klade teorie sebeurčení, podle níž snaha o „vnější“ odměny, jako je bohatství, sláva a uznání, může znemožnit dosažení skutečného vnitřního štěstí.

Nesrovnávejte se

Proč se mohou vnější motivace snadno obrátit proti vám? Jsou založené pouze na srovnávání s ostatními a „inspirovat“ se tímto způsobem můžeme donekonečna. Vždycky se však najde někdo s vyšším platem, hezčím oblečením a více lajky na sociálních sítích.

Vnitřní cíle na rozdíl od vnějších nemusíme odškrtávat ze seznamu jako „splněno“ ani se cítit provinile, pokud jsme jich ještě nedosáhli. Upřímně o ně usilovat je totiž sám o sobě dobrý pocit!

„I když je aktuálních cílů dosaženo, zůstávají trvale nedosažitelné touhy. Lidé totiž potřebují stále větší dávku chvilkového pocitu štěstí,“ tvrdí autoři nové studie o temné straně amerického snu v magazínu Journal of Personality and Social Psychology. Nejde přitom o názory několika kolemjdoucích, studie se zúčastnilo 70 000 respondentů z celého světa.

Cesta k trvale pociťovanému blahobytu však vede úplně jiným směrem. Místo věčného honění se za vnějšími odměnami je vnitřní štěstí podle teorie sebeurčení pevně ukotveno v těchto hodnotách:

  • Osobní růst
  • Naplněné vztahy
  • Dávání druhým
  • Zdraví

Po čem toužíte?

Součástí studie byl dotazník vnitřní a vnější motivace. Tento „index touhy“ obsahuje 7 položek z vnitřní i vnější kategorie cílů.

Zkuste si na následující otázky odpovědět sami za sebe včetně důležitosti těchto motivací ve vašem životě:

  1. Chci být velmi bohatým člověkem?
  2. Chci stále růst a učit se nové věci?
  3. Chci, aby mé jméno znalo hodně lidí?
  4. Chci mít dobré přátele, na které se mohu spolehnout?
  5. Chci mít dobrý pocit ze své fyzické kondice?
  6. Chci udělat něco pro zlepšení společnosti, ve které žiji?
  7. Chci držet krok s módou a vypadat dobře?

Mezi vnější cíle zastoupené v otázkách patří bohatství (č. 1), sláva (č. 3) a image (č. 7); mezi vnitřní cíle potom sebezdokonalování (č. 2), vztahy (č. 4), zdraví (č. 5) a společnost (č. 6).

Podle teorie sebeurčení nám snaha o „vnější“ odměny, jako je bohatství, sláva a uznání, může znemožnit dosažení skutečného vnitřního štěstí.

Které otázky jste vyhodnotili jako nejdůležitější pro vaši pohodu? Odpovědi nám mohou pomoci pochopit, proč je tak marné usilovat jen o vnější cíle. Můžeme mít vůbec někdy dostatek slávy a peněz? Opravdu vám dokonalá image vydrží i v průběhu dalších let? Seberozvoj naopak pootevírá zajímavé cesty, kterými se můžeme do budoucna vydat.

Věk nehraje roli

Výzkum odhalil další zajímavá fakta: například věk téměř neovlivňuje vztah mezi vnitřní nebo vnější motivací a výsledným pocitem. Vnitřní motivace nabíjí štěstím mladé lidi stejně jako seniory.

Můžeme tak dojít k závěru, že zůstat šťastný po celý život zřejmě zůstává příjemným „vedlejším účinkem“ touhy realizovat své niterné potřeby. Vnitřní cíle navíc na rozdíl od vnějších také nemusíme odškrtávat ze seznamu jako „splněno“ ani se cítit provinile, pokud jsme jich ještě nedosáhli. Upřímně o ně usilovat je totiž sám o sobě dobrý pocit!

Související…

Návod na to, jak vytrénovat mozek, aby i v krizi produkoval látky štěstí
Jan Handl
 

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...