Ačkoliv má dlouhou historii sahající až do starověké Číny, do širšího podvědomí české veřejnosti se dostala teprve před pár lety. Momentálně tento perlivý nápoj plní lednice v obchodech a těší se stále větší přízni.

Kombucha je kombinace živých složek obsahující probiotika, má tak pozitivní vliv na naše zažívání a střevní mikroflóru. Problémy s psychikou, které může značit třeba stres, úzkost, nespavost či deprese, souvisí do určité míry právě s nerovnováhou ve střevech; podpoření střevního mikrobiomu tak může být podle Akademie věd ČR efektivním nástrojem, jak psychické nepohodlí odstranit. „Téma ovlivňování naší psychiky bakteriemi je poměrně nové, ale skutečně existuje takzvaná osa střevo – mozek, pomocí které střevní bakterie komunikují s naším mozkem a mozek komunikuje s nimi,“ řekl pro Český rozhlas molekulární biolog Petr Ryšávka.

Nápoj dále obsahuje antioxidanty a vitaminy B a C. Dle studií při pravidelné konzumaci potlačuje zánět, snižuje alergické příznaky, zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů a potlačuje symptomy kožních onemocnění. Konzistentní užívání může také zlepšit cholesterolový profil.

Abyste pozitivní účinky kombuchy zakusili na vlastní kůži, měli byste podle vědců vypít denně přibližně 250–300 mililitrů, přičemž u nás se nejčastěji prodávají lahve o objemu 330–400 mililitrů za zhruba 70 korun. Při frekventované spotřebě se tak kombucha může citelně prodražit.

Levná a nenáročná

Dobrou zprávou je, že pokud chcete kombuchu pít na denní bázi, aniž byste za ni utratili znatelné peníze, můžete si ji jednoduše vyrobit i doma. Je to jednoduché – proces založení kultury vám zabere asi deset minut, a zatímco kombucha zraje na kuchyňské lince, nemusíte si jí vůbec všímat.

Nejprve je třeba pořídit si mateční „houbu“ – to je na první pohled nepříliš vábivá želatinová formace, za kterou jsou zodpovědné bakterie, kvasinky, a lišejníky mléčné barvy. Jakmile si ji jednou seženete, můžete ji mít napořád. Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu, existují ale i facebookové skupiny, kde lze tuto hmotu od někoho získat.

Kombucha obsahuje antioxidanty a vitaminy B a C. Dle studií při pravidelné konzumaci potlačuje zánět, snižuje alergické příznaky, zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů a zlepšuje symptomy kožních onemocnění.

Když domů donesete mateční kombuchu, máte napůl vyhráno a nejtěžší část prakticky za sebou. Teď už potřebujete pouze kvalitní černý nebo zelený čaj, ideální je jejich kombinace, dále cukr, kterým se kvasinky živí, a větší skleněnou nádobu, ve které budete kombuchu připravovat. Mějte na paměti, že živá kultura nesmí přijít do styku se špínou, chemikáliemi a kovovými předměty, používejte tedy pouze plastové nebo dřevěné pomůcky.

Proces výroby

Jakmile máte všechny ingredience, můžete se pustit do práce. Na 3 litry nápoje budete potřebovat:

  • 3 litry vroucí vody
  • Mateční kombuchu
  • 300–400 mililitrů nálevu, ve kterém jste si kombuchu přinesli
  • 200–220 gramů cukru (obyčejný, třtinový, kokosový)
  • 8–10 čajových sáčků

Další pomůcky:

  • Rychlovarná konvice/hrnec
  • Větší skleněná nádoba
  • Kus látky na zakrytí sklenice
  • Gumička
  • Vařečka
  • Menší sítko
  • Plastový trychtýř

Nejprve v konvici či na sporáku přiveďte k varu vodu a do skleněné nádoby si připravte čaj. Po odstranění čajových pytlíků přidejte cukr, vařečkou zamíchejte a nechte zcela vychladnout. Do studeného čaje přidejte nálev a mateční kombuchu, přikryjte látkou a utěsněte gumičkou. Takto nechte nápoj pracovat a fermentovat v pokojové teplotě přibližně sedm až deset dní. Po sedmi dnech ho můžete plastovou lžičkou ochutnat. Pokud má sladkokyselou chuť a perlí, můžete ho scedit. Nejdříve čistýma rukama vyndejte startovací houbu a spolu s 300 mililitry hotové kombuchy vložte do plastové nádoby. Zbytek pomocí sítka a trychtýře přelijte do lahví a uchovávejte v lednici. V chladu se proces kvašení zastaví, hotový produkt proto vydrží i několik týdnů. Mateční houbu a nálev můžete použít k založení dalšího cyklu.

Do lahví s již hotovým čajem můžete pro lepší chuť přidat bylinky, sušené ovoce nebo koření. Já mám nejraději kombinaci zázvoru a jablečného džusu, výborná je i kombucha s kousky brusinek a borůvek.

Související…

Pecka z avokáda: Superpotravina, která obvykle končí v koši
Monika Kovačková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek