fbpx

Balená voda plná nechtěných mikroplastů. Zbavte se jich pomocí aktivního uhlí 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Balená voda obsahuje stokrát více nanoplastů, než vědci dosud předpokládali. Tyto mikročástice mohou představovat vážné zdravotní riziko. Jak se jim vyhnout?

Zveřejněno: 11. 1. 2024

Díky nové technice vědci napočítali v průměru 240 000 detekovatelných úlomků plastů na litr vody populárních amerických značek, což je 10 až 100krát více než čítaly jejich předchozí odhady. Zpráva pochopitelně vyvolala značné zdravotní obavy a otázky, jak se plastů ve vodě zbavit...

Malé a nebezpečné

V posledních letech odborníci i veřejnost věnují zvýšenou pozornost mikroplastům, které se odlamují z větších zdrojů plastů, a nyní je najdeme všude – od polárních ledovců až po vrcholky hor, ve všech ekosystémech a bohužel se dostávají i do pitné vody a potravin.

Zatímco mikroplasty jsou všechny částice menší než 5 milimetrů, nanoplasty definujeme jako částice menší než 1 mikrometr, tedy miliardtina metru – jsou tak malé, že mohou projít trávicím systémem a plícemi, dostat se přímo do krevního oběhu a odtud do orgánů, včetně mozku a srdce. Mohou také procházet placentou do těl nenarozených dětí.

Domníváme se, že všechny balené vody obsahují nanoplasty, takže vyčlenění tří populárních značek by mohlo být považováno za nespravedlivé.

Výzkum jejich vlivu na ekosystémy a lidské zdraví je omezený, i když některé první laboratorní studie je spojují s toxickými účinky, včetně reprodukčních abnormalit a žaludečních problémů.

Nová technologie

Ke studiu nanočástic v balené vodě tým použil techniku, kterou nedávno vynalezl jeden ze spoluautorů článku a která funguje tak, že vzorky zkoumá za pomocí dvou laserů. 

Vědci testovali tři americké přední značky balených vod, ale rozhodli se je nejmenovat. „Domníváme se, že všechny balené vody obsahují nanoplasty, takže vyčlenění tří populárních značek by mohlo být považováno za nespravedlivé,“ řekl Yan.

Výsledky ukázaly 110 000 až 370 000 částic na litr, z nichž 90 procent tvořily nanoplasty, zatímco zbytek mikroplasty. Nejčastějším typem byl nylon, který pravděpodobně pochází z plastových filtrů používaných k čištění vody, následovaný polyethylentereftalátem neboli PET, z něhož jsou vyrobeny samotné láhve a který se vylučuje do vody při stlačení lahve. Další typy plastů se do vody dostávají při otevírání a zavírání uzávěru.

Co s tím?

Podle studií pomáhá redukovat mikroplasty ve vodě aktivní uhlí. Podle webu Healthline navíc tato látka snižuje obsah těžkých kovů, fluoridu a dalších toxických částic. Jako bonus vodu zbaví zápachu, některých bakterií, vyrovná její pH a obohatí ji o vápník, hořčík a draslík. Není tedy žádný div, že v Japonsku se k čištění vody používá aktivní uhlí už několik set let

Pokud chcete svou vodu vyčistit, a to nejen od plastů, můžete investovat do filtru s aktivním uhlím, nebo zakoupit tyčinku aktivního uhlí. Tu po zakoupení z hygienických důvodů nechte vyvařit. Poté ji dejte do karafy s vodou a nechte působit ideálně přes noc. Po třech měsících tyčinku opláchněte vodou, očistěte za pomocí kartáče a nechte vařit ve vodě deset až třicet minut. Tyčinka by měla díky těmto procesům uvolnit nečistoty a být připravena k dalšímu použití. Přibližně po šesti měsících ji vyměňte za novou. 

Související…

Na kontaminaci mikroplasty si jídlo ani nemusíte ohřívat v plastových krabičkách v mikrovlnce. Stačí ho v nich skladovat
Michal Švehla

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...