Proč potřebujeme vitamin C? Podle lékařského centra Marylandské univerzity pomáhá tělu vytvářet kolagen, důležitou bílkovinu používanou k tvorbě kůže, chrupavek, šlach, vazů a cév. Je nezbytný pro hojení ran i pro zdravé kosti a zuby. Pomáhá také tělu vstřebávat železo.

A to ještě stále nejsme s výčtem všech přínosů u konce! Vitamín C patří do party antioxidantů, stejně jako vitamín E nebo beta-karoten. Antioxidanty se starají o podporu imunity a také o nápravu škod, které v našem těle napáchaly volné radikály, tedy látky poškozující lidskou DNA. Dlouhodobé hromadění volných radikálů může přispívat k procesu stárnutí a vzniku obávaných strašáků, jako je rakovina, srdeční choroby nebo artritida.

Marketingová masírka

Vitamín C je rozpustný ve vodě, což znamená, že ho tělo neukládá a v podstatě se s ním nemůžete předávkovat. Potřebné denní množství můžete snadno získat konzumací ovoce a zeleniny. Mnoho lidí si ale příjem vitamínu C usnadňuje tím, že jednou za den zapijí pilulku syntetického vitamínu C, tzv. kyseliny askorbové.

Syntetický vitamin C může přispívat k tvorbě genotoxinů, které mohou vést k rakovině.

A přesně tady začíná výnosný byznys. Nejde zdaleka jen o tablety, kapsle nebo cucavé bonbóny, které mají tak rády děti. Kyselinu askorbovou najdeme také ve spouště džusů a dalších výrobků, kde funguje nejen jako zdroj vitamínu C, ale také jako konzervant. Všechno je zabalené do líbivého marketingu: „Čím vyšší obsah vitamínu C, tím zdravější (a mezi námi – dražší, pšššt) pro naše zákazníky.“ Skutečnost je ale někde jinde.

Temná tvář kyseliny askorbové

Proč by měla být konzumace kyseliny askorbové problém? Podle článku v časopise The Healthy Home Economist je tento syntetický vitamin C obvykle získáván z geneticky modifikované kukuřice. Přibývá přitom důkazů, že lidé, kteří pravidelně užívají vysoké dávky kyseliny askorbové, by se měli mít na pozoru.

V zimním vydání časopisu Wise Traditions z roku 2009 jsou citovány tři studie, které dávají důvod k obavám z velkých dávek syntetického vitaminu C:

První studie potvrzuje, že „syntetický vitamin C může přispívat k tvorbě genotoxinů, které mohou vést k rakovině“. Druhá studie předložená Americké kardiologické asociaci ukázala souvislost mezi konzumací pouhých 500 mg vitaminu C denně a větším sklonem ke kornatění tepen.

U sportovců užívajících 1000 mg vitaminu C denně se navíc prokázala snížená vytrvalostní kapacita v důsledku narušení antioxidačních enzymů (American Journal of Clinical Nutrition, leden 2008).

Přirozené zdroje vitamínu C

Jak moc nebo málo přirozených zdrojů nám stačí k denní dávce vitamínu C (90 mg)? Mrkněte na tento přehled. To dáte levou zadní, co myslíte?

  • Jedna sladká červená paprika obsahuje průměrně 190 mg vitamínu C, tedy 211 % doporučené denní dávky (DDD)
  • Jeden šálek rajčatového džusu obsahuje průměrně 170 mg vitamínu C, tedy 189 % DDD
  • Jeden velký pomeranč obsahuje průměrně 124 mg vitamínu C, tedy 138 % DDD
  • Jeden kus kiwi obsahuje průměrně 64 mg vitamínu C, tedy 71 % DDD
  • Jeden šálek džusu z růžového grepu obsahuje průměrně 94 mg vitamínu C, tedy 104 % DDD
  • Jedna velká brambora obsahuje průměrně 73 mg vitamínu C, tedy 81 % DDD

Zároveň pokud cítíte, že potřebujete vyšší dávky vitaminu C, kupte si v kapslích takový, který je jistě z přírodních zdrojů a ideálně i v kombinaci s dalšími vitaminy a minerály, které podporují jeho vstřebávání. 

Související…

Nejlepší zdroj vitaminu C? V Camu Camu je ho 40x víc než v citrusech
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek