fbpx

Masturbace jako nečekaný „lék“: S tímhle vám autoerotika zaručeně pomůže 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Sex s partnerem přináší uvolnění i potěšení. Autoerotika vám ale v mnoha směrech udělá mnohem lépe. Tady je pět dosud neznámých výhod, které vám hrátky se sebou sama zaručeně přinesou

Zveřejněno: 5. 10. 2023

Naše společnost má tendence se soustředit na mužské touhy, zatímco ty ženské zůstávají stále tak trochu v pozadí. Ženská masturbace je stále opředená stigmatem, což je škoda, protože přináší samé výhody – je jednoduchá, bezpečná, nehrozí při ní přenos pohlavních nemocí ani otěhotnění. A kromě toho tu jsou další nečekané benefity. Tady jsou ty, které nás nejvíce překvapily. 

1. Navýšení sexuálního apetitu

Mnoho lidí se někdy potýkalo s nízkým libidem (nebo sexuální touhou). Podle Mayo kliniky existuje celá řada možných viníků, včetně deprese (a antidepresiv), bolesti při sexu, nadměrného pití alkoholu, chronických onemocnění a únavy. Bez ohledu na konkrétní příčinu může být hrozné zažívat pocit, že ztrácíte kontakt se svou sexualitou. A právě zde může přijít na pomoc sebeuspokojování. 

Čím častěji si jedinci užívali, tím vyšší skóre měli v kognitivních testech, které hodnotily například paměť nebo plynulost slovního vyjadřování.

„Pokud se chcete vrátit ke své smyslnosti, masturbace vám může pomoci, protože vede k většímu množství sexuálních myšlenek a lepší sexuální odezvě,“ řekla doktorka Wendie Trubowová magazínu SELF. Princip je jednoduchý. Když zakusíte něco příjemného, například lahodný kousek dortu nebo slastný orgasmus, pravděpodobně budete chtít, aby se dobrý pocit opakoval. Čím více se budete stimulovat, tím více budete chtít být stimulováni.

2. Podpora zájmu o sex s partnerem

Jak už jsme zmínili, jakmile uspokojíte své sexuální choutky, budete chtít víc a víc. To se může promítnout do ještě větší masturbace nebo do většího množství sexu s někým druhým.

Jakmile zjistíte, co vás baví, můžete se o to podělit se svým partnerem a zlepšit tak váš sexuální život. Zjištění, co vás vzrušuje, je skvělá informace, kterou můžete předat ostatním. Navíc vám také může dát sílu žádat v ložnici to, co doopravdy chcete.

3. Zmírnění menstruačních křečí

Pokud vás před menstruací nebo během ní chytají křeče, pravděpodobně nemáte náladu vůbec na nic, a už vůbec ne na masturbaci. Nicméně sebeuspokojování vám skutečně může přinést úlevu, alespoň krátkodobě.

Když zakusíte něco příjemného, například lahodný kousek dortu nebo slastný orgasmus, pravděpodobně budete chtít, aby se dobrý pocit opakoval. Čím více se budete stimulovat, tím více budete chtít být stimulováni.

Během menstruace se děloha zbavuje děložní sliznice, která se vytvořila pro případné těhotenství. Bylo by velmi užitečné, kdyby to dělala, aniž by vás obtěžovala, ale tak to bohužel není. Za bolesti můžete poděkovat prostaglandinům, chemickým látkám podobným hormonům, které podněcují děložní svaly ke stahům, jež tuto výstelku vypuzují.

Některé výzkumy naznačují, že vyvrcholení skutečně může tyto bolesti zmírnit, protože uvolňuje pánevní svaly. Zároveň ani ten nejsilnější orgasmus super intenzivní děložní bolesti zcela nepřemůže. Pokud vás tedy křeče opravdu trápí, řekněte o tom svému lékaři nebo gynekologovi.

4. Úleva od příznaků menopauzy

Pravděpodobně znáte některé typické příznaky menopauzy, jako jsou návaly horka a problémy se spánkem. Věděla jste ale, že toto období může ovlivnit i vaši vagínu?

Menopauza nastává, když hladina estrogenu a progesteronu klesne natolik, že již nemáte menstruační cyklus. Tyto hormonální změny ve středním věku mohou vést ke změnám i tam dole, například ke ztenčení vaginální tkáně, která je v důsledku toho sušší. Právě tento nedostatek vlhkosti může podle Mayo kliniky způsobit bolestivý nebo jinak nepříjemný sex.

Odborníci předpokládají, že neurotransmitery zapojené do sexu, jako je například dopamin, pomáhají chránit mozek. 

Na tento problém pomáhají lubrikační a zvlhčující krémy, stejně tak i sexuální aktivita (se sebou samým nebo s někým dalším). Ta může zvýšit průtok krve do pochvy, podpořit přirozenou lubrikaci a zmírnit některé nepříjemné pocity

5. Lepší kognitivní schopnosti

Výzkum z roku 2017 v časopise The Journals of Gerontology zkoumal 73 lidí ve věku 50 až 83 let, kteří se s různou frekvencí účastnili rozmanitých sexuálních aktivit (včetně sebeuspokojování). Výsledky? Čím častěji si užívali, tím vyšší skóre měli v kognitivních testech, které hodnotily například paměť nebo plynulost slovního vyjadřování.

Další studie z téhož roku, publikovaná v časopise Journal of Sexual Medicine, použila fMRI a skenování mozku, aby zjistila, které části mozku se aktivují při masturbaci. Výzkum zjistil, že při orgasmu se zvyšuje aktivita v oblastech spojených s kognitivními schopnostmi a emocemi, jako je prefrontální kůra a přední frontální kůra.

Odborníci si zatím nejsou jisti, proč tato souvislost existuje, ale předpokládají, že neurotransmitery zapojené do sexu, jako je dopamin, pomáhají chránit mozek. Opět platí, že dvě studie nestačí k tomu, abychom mohli dělat nějaké závěry. Přesto jsou tato zjištění velmi zajímavá.

Související…

Snižuje masturbace hladinu testosteronu? Nevěřte všemu, co vám tvrdila babička
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Self.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...