fbpx

Zveřejněno: 27. 7. 2017

Kokosový olej je už po staletí nejvíce upřednostňovaným olejem pro orální hygienu. Přispívá totiž k čistotě ústní dutiny mnohem více, než jakékoliv prostředky dostupné v běžné obchodní síti. A zuby dokáže i zdravě zesvětlit. Na rozdíl od konvenčních bělidel, která mohou být pro člověka nebezpečné vzhledem ke svému chemickému složení, je totiž kokosový olej čistě přírodní.  

Existují dokonce názory, že pravidelné používání kokosového oleje coby prostředku k bělení zubů vede k celkovému zlepšení zdraví zubů a dásní. A s prokazatelnými výsledky! Studie publikovaná v Žurnálu lékařství se zaměřila na 60 jedinců ve věku 16 až 18 let, kteří užívali olej v rámci ústní hygieny po dobu 30 dnů. Výsledkem bylo, že po 7 dnech olejových výplachů u nich došlo k významnému snížení hladiny plaku a onemocnění dásní.

kokosovy olej zuby shutterstock 285613940

Toužíte po bílých a zdravých zubech? Pak si pravidelně vyplachujte ústa kokosovým olejem.

Za vše mohou bakterie

V ústech člověka žije několik různých typů bakterií. Některé nám prospívají, jiné škodí a jsou zodpovědné za různé ústní problémy. Vytvářejí známý plak – tenkou vrstvu, kterou používají k přilnutí k povrchu zubů. Tento plak způsobuje špatný dech, nažloutlé zbarvení zubů, ale v horších případech i zánět žaludku. Kokosový olej, respektive jeho hlavní složka kyselina lauronová, která se vykazuje silnými protizánětlivými a antimikrobiálními vlastnostmi, nás těchto bakterií dokáže zbavit. A tím zuby činí světlejšími.

Oil pulling

Jak kokosový olej používat? Hitem nejen mezi celebritami je stará indiánská technika pro orální hygienu „oil pulling“, na kterou nedá dopustit například herečka Gwyneth Paltrow. Tato metoda vám nejenom zesvětlí zuby, ale i projasní pleť. A jak to funguje? Začněte s jednou lžičkou kokosového oleje. Kokosový olej je při pokojové teplotě pevný a budete ho muset chvíli převalovat v ústech, než dojde k jeho zkapalnění. V ústech si s ním „hrajte“ tak dlouho, dokud neroztaje. Olej ale nekloktejte. Ujistěte se, že pokrývá všechny oblasti zubů a dásní a poté ho vyplivněte – ne do toalety ani odpadní roury, kterou by po ztuhnutí mohl ucpat.

kokosovy olej zuby shutterstock 495024337

Na výrobu zubní pasty budete potřebovat kokosový a pepermintový olej a jedlou sodu.

Vyrobte si svou zubní pastu

Druhým způsobem, jak dosáhnout kýženého bělícího efektu, je nanést trochu oleje v pevné konzistenci na zubní kartáček. Podobně jako při klasickém čištění si jej krouživými pohyby rozmasírujte do zubů a dásní. Následně si vypláchněte ústa teplou vodou a vyčistěte pastou a zubním kartáčkem. Nejlepší dobou, kdy proceduru provádět, je ráno, ale nic vám nebrání k tomu, abyste ji využili i v jiné části dne. Z kokosového oleje si můžete vyrobit i domácí zubní pastu, a to smícháním dvou lžic oleje se dvěma lžícemi jedlé sody a deseti kapkami pepermintového oleje, který pastě přidá známou svěží příchuť. 

Přednosti kokosového oleje

Neobsahuje škodlivé chemikálie, v ústech nevytváří pěnu, účinně bojuje proti škodlivým bakteriím v ústech, snižuje zánět a poradí si s krvácejícími dásněmi. Také pomáhá při suchu v krku, léčí prasknuté rty a posiluje dásně i čelisti. V neposlední řadě vás zbaví špatného dechu a výhodou je i to, že není finančně nedostupný. Kokosový olej se zkrátka vyplatí zařadit do každodenní péče o chrup. 

foto: Shutterstock, zdroj: Organic Lifestyle

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...