fbpx

Pokusy o multitasking stojí podle průzkumů globálně firmy 450 miliard

Zveřejněno: 5. 5. 2018

Profesor vchází do třídy, všichni studenti něco ťukají do klávesnic svých notebooků. Vyzve je, aby své počítače vypnuli, studenti kroutí hlavou a považují to za vtip. Notebook používají při psaní poznámek, ale na druhou stranu chápou, že ruší jejich pozornost.

Neochotně si své miláčky sbalí do batohů a samozřejmě u toho reptají. Digitální zařízení jsou určená ke zvýšení produktivity, ale někdy se opravdu vyplatí je nechat být. V případě, že je třeba se soustředit, třeba na výklad na přednášce.

Související…

Jsme pořád "busy", ale v práci toho víc neuděláme
Jaromír Hasoň

A nejde jen o školu, multitasking (či spíše pokusy o něj) během pracovních schůzí prý stojí firmy globálně až 450 miliard dolarů ročně. Přiznejte si, že i vy jste někdy na schůzi dělali něco úplně jiného a vaši pozornost poutal právě notebook. Přemýšlet nad tím, co vám říká kolega, a zároveň dělat jinou náročnější činnost (třeba vyplňovat nějakou tabulku) prostě nejde a právě nepozornost potom stojí firmu obrovské peníze.

Neudržíte pozornost

Je sice možné mezi podobnými činnostmi „přepínat“, ale pokud dělíte pozornost mezi počítač a kolegu, neuděláte pořádně nic. Každá textovka nebo zpráva na sociálních sítích vás dokáže spolehlivě vyrušit tak, že se budete těžko vracet k přetrženým myšlenkám. Obrazovku nebo displej je prostě lepší v případě potřeby pozorného vnímání okolí vypnout, protože existuje mnoho činností a jevů, které vás budou rozptylovat.

Jak stanovit pravidla, která předejdou zbytečné ztrátě koncentrace na schůzích?

Místo notebooků na podobných jednáních povolte papír a tužku (někdy je opravdu třeba zapsat si poznámku) a buďte důslední, radí zakladatelka startupu FeeFighters z Chicaga Stella Garberová. Při schůzích, které probíhají virtuálně prostřednictvím displeje, je podle ní třeba vypnout veškeré ostatní aplikace a upozornění a minimalizovat tak šanci, že se na obrazovce začne dít něco dalšího. Odborníci také tvrdí, že díky vypnutí počítačů na schůzích získáte více času a šanci být neverbálně v kontaktu s kolegy. Navíc, pokud budete psát poznámky ručně, více si zapamatujete.

A pokud jsou na poradě stejně lidé vyrušováni mobily a laptopy? Prostě je před poradou vyberte do košíčku. V práci je můžete vrátit už po poradě, nikoli až na konci školního roku.

foto: Profimedia, zdroj: Trello Blog

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...