fbpx

Redaktor Flowee hrdinně podstoupil něco, co naši předci museli vydržet celý život. Existovat docela bez internetu.

Zveřejněno: 22. 3. 2018

Zkusili jste někdy přežívat týden bez internetu? Slovo „přežívat“ jsem použil záměrně, protože mnozí z těch, kteří to opravdu vyzkoušeli, hovoří o opravdu mizerném týdnu. Já sám jsem to také ze studijních důvodů na několik dnů otestoval a musím říct, že šlo hlavně o připomínku starých časů a zjištění, jak snadné je v dnešní době hledat informace.

Ideální to je zkoušet o prázdninách nebo při dovolené, tento mírný přístup jsem zvolil i já. Hned po ránu jsem zjistil, že aktuální stav počasí nebudu hledat v aplikaci, ale pohledem za okno. Výsledky večerního hokeje jsem měl šanci najít na teletextu, teď se ta předpotopní technologie hodí.

V kolik mi jede autobus jsem nenašel na internetu, ale musel jsem si vzpomenout, jak to jelo minule.

Ranní dávku informací a názorů obstaraly v očích mnohých předpotopní papírové noviny, nákup online jsem si musel odpustit, prostě jsem zašel do obchodu. Na twitter a facebook jsem nesáhl, pokud postrádáte kamarády, nezbude vám, než je navštívit osobně. Divné, co?

Čtěte také: 
Digitální detox – 10 rad, jak se odpojit ze sítě
Proč je čtení z papíru lepší než z monitoru

V kolik mi jede autobus jsem nenašel na internetu, ale musel jsem si vzpomenout, jak to jelo minule. E-maily už v dnešní době asi nikomu nechybí, ale stejně nebylo tak snadné obejít se bez jejich čtení a posílání. Takže v autobusu jsem jel bez telefonu, žádné hry a aplikace. Co dělat? Co třeba vyzkoušet knihu nebo časopis?

Vtipné situace jsem nesdílel na sociální sítě, ale musel jsem si je pamatovat do večera, abych je mohl u piva reprodukovat osobně. Zjistil jsem, že mám spoustu volného času, ten bych jinak zabíjel bezúčelným brouzdáním po síti.

Měl jsem čas přemýšlet, analyzovat okolí, probírat se vzpomínkami. Vnímat svět jinak, na vlastní oči a jaksi osobně.

Vtipné situace jsem nesdílel na sociální sítě, ale musel jsem si je pamatovat do večera, abych je mohl u piva reprodukovat osobně

To, že jsem každou prkotinu nehledal na internetu, jednoznačně procvičovalo paměť. Uvažoval jsem, a když bylo nejhůř, sáhl jsem po tištěné encyklopedii. Přiznejte si, kdy jste to udělali naposledy? Zjistil jsem, že většinu času, který normálně trávím online, zvládánu přežít i bez internetu. Byl to velmi příjemný a objevný pokus.

Tento odvážný experiment ale musíte nechat na dobu, kdy nepracujete. Jinak jste totiž nahraní, alespoň párkrát za den se skoro každý na e-mail podívat prostě musí. Nebýt online je velmi zvláštní experiment, který vás přenese do starých časů, kdy jsme byli v takovém stavu neustále. Náctiletí to neznají a jen těžko jim to můžete vysvětlit. Musejí si to zkusit, aby poznali, jak se žilo ve „středověku“, a třeba si sami přiznají, že to zase nebyla tak nudná doba.

foto: Repro

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...