fbpx

Elon Musk si už zase plní sen: tentokrát je to rychlodráha 2 fotografie
Chicago Mayor Rahm Emanuel listens to engineer and tech entrepreneur Elon Musk of The Boring Company talks about constructing a high speed transit tunnel at Block 37 during a news conference on June 14, 2018 in Chicago

Po přistání na letišti byste měli projet tubusem do centra města za 12 minut

Zveřejněno: 23. 6. 2018

Plány amerického podnikatele, které se týkají dopravy, neznají mezí. Po cestách do vesmíru se nyní hodlá zaměřit na městskou dopravu. Konkrétně na „dráhu“ z letiště do centra. A na rozdíl od cest na Mars vypadá tato zakázka reálně.

Pokud plánujete někdy v budoucnu letět na chicagské mezinárodní letiště O'Hare, můžete být příjemně překvapeni nezvyklou možností dopravy. Město Chicago totiž uzavřelo smlouvu s Elonem Muskem, jejímž předmětem je vybudování vysokorychlostní železnice v tubusu mezi centrem města a zmíněným mezinárodním letištěm. Na vysokorychlostní trať jde o velmi krátkou vzdálenost, asi 27 kilometrů vzdušnou čarou.

Související…

Kamkoliv na světě se budete dopravovat do hodiny. Díky Elonu Muskovi
Zdeněk Strnad

V listopadu loňského roku oznámil starosta Rahm Emanuel, že město bude pokračovat v plánování vysokorychlostní železniční tratě. Požádal o nabídky firmy, které se zajímají o stavbu a financování tohoto projektu. Cílem stavby je doprava cestujících z letiště do centra Chicaga za 20 minut nebo ještě kratší dobu, a to za třetinové náklady ve srovnání s cenou taxi nebo sdílených aut.

Až 150 za hodinu

Po pěti měsících jednání a rozhodování město oznámilo, že Muskova firma The Boring Co., porazila ve výběrovém řízení druhý koncern O'Hare Xpress LLC, který zahrnuje společnosti Meridiam, Antarktida Capital, JLC Infrastructure, First Transit a Mott MacDonald.

musk rychlodraha

Elon Musk představuje koncept rychlodráhy

Musk navrhuje jako řešení autonomní kolejové vozidlo pro 16 cestujících, které může jet po dráze rychlostí až 150 km/h. Trasa nového tranzitního systému zatím není definitivně stanovena, ale Musk odhaduje, že tato vozidla mohou přepravovat cestující z letiště do centra města za pouhých 12 minut. Taxíku přitom nyní cesta trvá dále než půl hodiny.

Podobné projekty plánují i další velké aglomerace, například Los Angeles a Washington D. C.

Přepravné by mělo činit příjemných 20 až 25 dolarů. Kdy bude dráha hotová a kolik bude stát, zatím není jasné. I kdyby se Elon Musk dopustil té chyby a slíbil nějaký termín, mohlo by se lehce stát, že by ho stejně jako u jiných projektů nakonec nedodržel.

Podobné projekty každopádně plánují i další velké aglomerace, například Los Angeles a Washington D. C. Musk by mohl tedy své sny začít reálně plnit.

foto: Profimedia, zdroj: The Crunch

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...